Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę
Moja Delicjażaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany opłukujemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz możemy obtoczyć je w mące i usmażyć (3 min na stronę). Połowę układamy na ziemniakach, a resztę odkładamy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie. Jeżeli podobał Ci się
CityTaste - Przepisypokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
Trufelkowokrem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki(...)krem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni. Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami . Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi
Kolorowa kuchnia Elkiwitaminy z grupy B i magnez wspierają nasz układ nerwowy. To tylko część z dobroczynnych cech topinamburu. Warto po niego sięgnąć w codziennej diecie. Strukturą i smakiem przypomina ziemniaki, ale ma delikatnie słodki i orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie(...)pomidorków 1/2 niewielkiej świeżej papryki sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii Topinambur umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić dokładnie oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut. Upieczony topinambur przestudzić lekko. Kaszę przepłukać na sicie
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam ochotę na kurczaka, takiego upieczonego w całości i w ten sposób powstało danie które dziś polecam. Kurczak tak upieczony jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i
Moje Małe Czarowaniepropozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule(...)piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach
O kuchni z uczuciemimprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno się(...)sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis na faworki (chruściki) – składniki:wszystkie w temperaturze pokojowej:ok 1,5 szklanki mąki4-5 żółtek2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki cukru pudru1 łyżka spirytusu
UgotujmyTo.plroku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc pierwszy przepis na pierniczki. Znalazłam go w duńskim magazynie Julesmag
Pożeraczka, czyli raz adobrzelunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą . Australijski(...)baby /150-200g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 5 średnich mandarynek, obranych albo 1 duża pomarańcza /250g/ SOK NA DESER/ PRZEKĄSKĘ (2h później) 16.00-17.00 1 duży słodki ziemniak, obrany /300-350g/ 2 średnie marchewki, obrane /250-300g/ 2 duże buraki, obrane /300-350g/ 2 średnie jabłka ze skórką, bez gniazda nasiennego /350-450g/ 1 duża pomarańcza, obrana /250g/ ½ dużego grapefruita, obrane /150g
Karo in the KitchenPodamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania
Maminek kulinarnyzielonego. Tym razem – pesto i brokuł. Prosty, lekki przepis, bardzo aromatyczny i łatwy w wykonaniu. Jeżeli koniecznie musicie mieć jeszcze do tego jakiś zapychacz, możecie usmażyć np. plasterki ziemniaków doprawione suszonym tymiankiem i solą. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżeczki pesto 6 suszonych pomidorów w zalewie 6 plasterków szynki parmeńskiej 1 brokuł olej rzepakowy sól pieprz (przepis(...)odciskamy), dwa pomidory, zwijamy jak rolady. Kurczaka owijamy szynką parmeńską (po dwa plastry szynki na jedną roladkę). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, kładziemy na to roladki. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowanym brokułem. Artykuł Roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki . Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku(...)szerokim rondlu i smażyć z obu stron. Tradycyjne pączki zawsze same sprytnie mi się przekręcały, te zarazy musiałam pilnować i przekręcać łyżką.Można również dorzucić do oleju surowego ziemniaka, żeby nam się tłuszcz nie palił. Kiedy pączki są już usmażone, przestudzone, przekrawać na pół ostrym nożem i smarować pół konfiturą i pół kremem. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze
pieprzny smaczekzrobić tę marynatę, później wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wstawiamy do piekarnika, wstawiamy ziemniaki, która nota bene można też obrać dzień wcześniej i…obiad gotowy ;) Serio, zajmuje to (z ziemniakami) nie więcej niż 6 min (dzień przed ofkors). Świetny pomysł nie tylko dla tych, którzy pracują na rano. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 czubata(...)przyprawą i sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie skrzydełka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min ( w zależności od wielkości skrzydełek ) w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenpewnością zachęci Waszych ukochanych do polubienia brukselki i marchewki, ponieważ w tym wydaniu, są naprawdę pyszne! W przepisie użyłam brukselek, mini marchewek oraz pieczarek, do tego podałam ugotowane ziemniaki, ale Wy spokojnie możecie podać kluski śląskie, albo podać kurczaka samego z warzywami. W tym daniu, nie dodałam ani grama tłuszczu :) Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj: Kluski Śląskie Składniki(...)porządnie myjemy i lekko suszymy. Kurczaka przyprawiamy i porządnie wcieramy przyprawy, po czym wkładamy do garnka. Na kurczaka wsypujemy mrożoną marchew, brukselki i umyte pieczarki. Wszystko podlewamy szklanką wody. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut, zdejmujemy pokrywkę. Jak zauważyliście, nie przyprawiłam warzyw. Powód jest taki, że mini marchewki są wystarczająco słodkie, a kurczak podczas pieczenia
Klasyka Gotowaniamąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie(...)wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie). NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną
Rozpustne gotowaniedzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku(...)Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiblaszkę wykładamy tyle porcji ubitej piany, ile mamy żółtek, łyżką formujemy niewielkie dołki, w które przekładamy żółtka. Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C. Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację. Dla mnie – bomba. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoroku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło(...)skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda . Wartości
Kulinarne przygody GatityPlacki ziemniaczane, temat rzeka, któż ich nie lubi? pewnie każdy pochłania zawsze za dużo. No dobra, ja zawsze zjem o jednego za dużo, tak mam. A
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano
kgwjanczewoKto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone
kgwjanczewo