Kotlety z buraka Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad. Czy kotlety z buraka można mrozić? Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet(...)całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe . Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍 Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem
BlendmanSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu
Szefowa kuchnirozczyn rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą. Pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach (większych niż te do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane). Startą pietruszkę przesypać na patelnię, dodać miód, masło i sok z jednej cytryny. Wszystko razem wymieszać i podsmażać na patelni aż zacznie pachnieć i lekko się przyrumieni(...)dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180'C góra-dół na ok 50 min. Smacznego
Ukojenie Podniebieniamłodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko(...)rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź(...)ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros
Misz-masz by DomiNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź(...)ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros
Misz-masz by Domiłyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortilla* *Jeśli używacie gotowych tortilli to zacznijcie od pkt. 5. Mleko(...)Połowę tortilli smarujemy masłem orzechowym. Przekładamy farsz tortillę i składamy ją w pół, lub zawijamy jak na zdjęciu. Jeśli mamy dostęp do piekarnika, to wkładamy wrap do piekarnika i pieczemy 10minut w 180C. Artykuł Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. pochodzi z serwisu
Fill The BowlSkładniki: 2 piersi z kurczaka duże opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami olej do smażenia Sos 3/4 gęstej śmietany 18% 3/4 szklanki mleka 3 jajka 70g startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Warzywa wyjąć wcześniej z zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć(...)wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół kurczaka polać wszystko połową sosu z serem, przykryć pozostałymi warzywami, kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut. Uwaga! Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź czy aby na pewno zapiekanka jest ciepła w środku. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka : I gazetka Biedronka Kosmetyczna
Pychotkaaabyć kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół? Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie(...)przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne, - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny, - " Euforia" Ziarenkowo - bezglutenowa mieszanka ziaren, - " Piekło Niebo" Ziarnkowo - bg mieszanka ziaren , - " Ziołowo mi" Ziarenkowo - bg mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane, - kurkuma, - pomidory igiełki, - serek z rzodkiewką, WYKONANIE: Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości
Wypisz Wymalujkostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając(...)korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony.Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut.Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny
mojewypiekiinietylkoKurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla.My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.-1 filet z kurczaka-3 pieczarki-250 ml śmietany słodkiej 12%-łyżka kopru posiekanego-olej-warzywko-pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki.Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki(...)Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego
Maminek kulinarnynajbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka(...)oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1 cytrynagarść posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuSałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g)250 g pomidorków koktajlowych2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego
W kuchni KatieCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeśćmamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso(...)dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań
Bananowe PoleSkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 2 - 3 łyżki kremu kakaowego Mus arbuzowy: ok. 1,5 kg arbuza ze skórą (ok. 1 kg. miąższu) 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa
Ciastka - domowe słodkościSkładniki 5 szklanek wody szklanka cebuli zeszklonej na złoto na 1 łyżce oliwki główka czosnku przekrojona na pół nie obrana 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 4-5 ziemniaków nać pietruszki parę gałązek sól i pieprz do smaku 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze 2 marchewki kawałek selera Wykonanie Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda(...)połowę ,całość przestudzić. Doprawić do smaku ,dodać natkę. Odcedzić warzywa ,pozostawiając wywar-płyn. Całość zmiksować ,dolewając tyle płynu ,aby powstała gęsta papka. Teraz wyłożyć tacki dehydratora papierem do pieczenia i rozsmarować masę w miarę równo. Wstawić do dehydratora i włączyć funkcje słońce. Po wysuszeniu i ostudzeniu zmiksować gotowe płaty na proszek
w mojej kuchniBardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając
Zasmakuj Kuchnimuszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite(...)keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch
Kolorowy PrzepisownikOdkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g(...)marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną
Kolizje Smakówpieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę
Poezja smakufrytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja. SKŁADNIKI (2 porcje): FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1 papryka zielona 1 puszka(...)dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości. 2. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Trzymaj minimum
Powiedz dietom nieprzeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek(...)miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji. Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego
MarciochaKucharzyMintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa(...)dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
UgotowaćWilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą
Kolizje Smaków