ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:450/603)

Frytki z batatów (z piekarnika) 214

Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą

Kolizje Smaków
Knedle ze śliwkami 20

wiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą(...)ugotowany kalafior albo fasolka szparagowa. Smacznego. Bo na zdrowie to już niekoniecznie. Mimo, że śliwki trochę ratują sytuację. Składniki: 20 śliwek (ja użyłam węgierek) 750 kg obranych ziemniaków 300-350 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier (do posypania knedli) duża szczypta soli (przepis na około 20 knedli)   Śliwki myjemy

Kardamonovy
Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 300

zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność(...)Kapustę kiszoną wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, wyłóż gołąbki, przykryj resztą kapusty. Wlej 3/4 szklanki wody. Naczynie szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie odkryj, zwiększ temperaturę do 200 stopni, piecz jeszcze 20-30 minut, aż kapusta się zrumieni. Wypróbuj też nasz przepis na oszukane gołąbki: Fałszywe

Kulinarna Polska
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową 79

Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę

Moja Delicja
Moussaka 109

żaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany opłukujemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz możemy obtoczyć je w mące i usmażyć (3 min na stronę). Połowę układamy na ziemniakach, a resztę odkładamy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gdy mięso(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie.   Jeżeli podobał Ci się

CityTaste - Przepisy
Krem kalafiorowy z nutką miodu 147

pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego

Trufelkowo
Krem z zielonych szparagów 124

krem i pachnące czosnkiem bułeczki.  pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki(...)krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni.  Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami .  Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki 126

witaminy z grupy B i magnez wspierają nasz układ nerwowy. To tylko część z dobroczynnych cech topinamburu. Warto po niego sięgnąć w codziennej diecie. Strukturą i smakiem przypomina ziemniaki, ale ma delikatnie słodki i orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie(...)pomidorków 1/2 niewielkiej świeżej papryki sól i pieprz do smaku listki świeżej bazylii Topinambur umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić dokładnie oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut. Upieczony topinambur przestudzić lekko.  Kaszę przepłukać na sicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślany kurczak pieczony na marchewce 119

Miałam ochotę na kurczaka, takiego upieczonego w całości i w ten sposób powstało danie które dziś polecam. Kurczak tak upieczony jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i

Moje Małe Czarowanie
Szynka zapiekana w plastrach 114

propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule(...)piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach

O kuchni z uczuciem
Przepis na faworki (chruściki) 319

imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno się(...)sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis na faworki (chruściki) – składniki:wszystkie w temperaturze pokojowej:ok 1,5 szklanki mąki4-5 żółtek2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki cukru pudru1 łyżka spirytusu

UgotujmyTo.pl
Przedświąteczne upojenie i pierwsze w tym roku pierniczki 186

roku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc pierwszy przepis na pierniczki. Znalazłam go w duńskim magazynie Julesmag

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1898

lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą .   Australijski(...)baby /150-200g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 5 średnich mandarynek, obranych albo 1 duża pomarańcza /250g/   SOK NA DESER/ PRZEKĄSKĘ (2h później) 16.00-17.00 1 duży słodki ziemniak, obrany /300-350g/ 2 średnie marchewki, obrane /250-300g/ 2 duże buraki, obrane /300-350g/ 2 średnie jabłka ze skórką, bez gniazda nasiennego /350-450g/ 1 duża pomarańcza, obrana /250g/ ½ dużego grapefruita, obrane /150g

Karo in the Kitchen
Udka z kurczaka pieczone 155

   Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania

Maminek kulinarny
Roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami 59

zielonego. Tym razem – pesto i brokuł. Prosty, lekki przepis, bardzo aromatyczny i łatwy w wykonaniu. Jeżeli koniecznie musicie mieć jeszcze do tego jakiś zapychacz, możecie usmażyć np. plasterki ziemniaków doprawione suszonym tymiankiem i solą. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżeczki pesto 6 suszonych pomidorów w zalewie 6 plasterków szynki parmeńskiej 1 brokuł olej rzepakowy sól pieprz (przepis(...)odciskamy), dwa pomidory, zwijamy jak rolady. Kurczaka owijamy szynką parmeńską (po dwa plastry szynki na jedną roladkę). Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, kładziemy na to roladki. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowanym brokułem. Artykuł Roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania