poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)zmielone nasiona kolendy (ja mielę w elektrycznym młynku do kawy), sól i sok z cytryny. • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. Na koniec dodać wódkę i jeszcze chwilę pogotować. • Umieścić gorącą żurawinę
To co kochamKiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki(...)minut. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemyPałki kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia .Są świetnym zamiennikiem tradycyjnej panierki. składniki na 3 porcje 6 pałek z kurczaka 2 jajka 6 łyżek sezamu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek oleju 2 łyżki mleka przyprawa do kurczaka przepis Pałki(...)panierujemy w sezamie i bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pałki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor około 5minut. Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. przez około 20 minut
Smakowite DaniaWitajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również(...)Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma
vegetaniebardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada za to niezbędne egzogenne aminokwasy, więc jest dobrym produktem dla osób niejedzących mięsa. Ponad to quinoa ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, więc idealnie nadaje(...)przed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy
Zawsze głodna!Składniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3
Bon Appetit Małgorzatywina2 duże cebuleSzklanka kurekKilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Oprószamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.W tym czasie robimy(...)rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą
prawdziwe jedzeniesobie kisz zrobiłam. Z Julią Child oczywiście. Już Wam kiedyś wspominałam, że nie lubię gotować ze znanymi osobami. Przyznaję, skusiłam się razu pewnego na boulangere z ziemniaków a'la Gordon czy kukurydziany kociołek Magdy G. Szału nie było, dupy nie urwało. W niczym potrawy przyrządzane przez nas, nie ujmują smakowitości tym zrobionym przez kuchennych celebrytów(...)szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy (z puszki
bastalenaczyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól
Chilli Czosnek i OliwaDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiWystudzić. Ziemniaki powinny wystygnąć ale nie być zimne. Dobrze jeśli są ciepłe w momencie przegniatania przez praskę. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Nie używać tłuczka dlatego, iż ziemniaki utłuczone będą mieć gumowatą a nie pulchną, jak to jest w przypadku praski, konsystencję. Do masy ziemniaczanej dodać wasabi oraz śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać widelcem. Masę ziemniaczną przełożyć do rękawa(...)użyjmy tej o dużym otworze. Różyczki zaczynamy wyciskać od środka w kierunku zewnętrznym, nadając im jednocześnie okrągły kształt. Różyczki najlepiej od razu wyciskać bezpośrednio na blachę ułożoną papierem do pieczenia. Gotowe piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Różyczki ziemniaczane z wasabi Wskazówki. Chrzan wasabi można zastąpić zwykłym chrzanem. Smak będzie troche inny
mecooksNiy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na
Chop w kuchniMięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy
Moje Małe Czarowaniesię osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem cukru i soli. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, sól do smaku, całość dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną
Moniki Smakołykikroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy pietruszkę, pora i ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście(...)razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy. Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier do pieczenia na nim nasz ser w paseczkach i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści, wtedy ściągamy papier kładziemy na desce i czekamy aż wystygnie. Ser po czymś takim staje się plastyczny
Kuchnia na wzgórzu