wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche(...)formujemy chleby do wypieku lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm, przykrywamy na 30 minut. Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb. -- Przed pieczeniem smarujemy chleby rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Żeby nasze bochenki nie pękały w dziwnych miejscach, to je nacinamy. Pieczemy w 200 st.C ~50-60 minut, w funkcji góra
chleba naszegogazie i co jakiś czas mieszaj. Będą one powoli się rozmrażać i zaczną wydzielać sok. Gdy aronia będzie prawie lub całkiem rozmrożona, dolej 0,8l wody. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć część owoców (będzie więcej soku). Pogotuj to około 15 minut (lub dłużej, jeśli sok nie wrze). Po tym czasie dodaj cukry, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj dalej(...)słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy nie tylko do przetworów, ale także do pieczenia. Sama w sobie nie smakuje zbyt przekonująco, ale po obróbce jest naprawdę bardzo dobra. Z tego powodu zabawnie kojarzy mi się z księciem zamienionym w żabę :D A Wy jakie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory (2 połówki na 1 udko) świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko) starty żółty(...)koniec dodać starty ser. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40-50* minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. *ewentualnie czas pieczenia należy wydłużyć, jeżeli mięso
Ugotowaćmleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk(...)godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Potem znów przez kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy
Marder&Marder Manufacturekremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka(...)chlebek marchewkowy z jogurtem, czekoladą, pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety
Weekendy w domu i ogrodzieW lodówce miałam kalafior i jakoś nie miałam pomysłu jak go wykorzystać. Więc zrobiłam klopsy z jajkiem oraz dodałam mieszankę przypraw do jajek . Jest w niej
Ala piecze i gotujekakao do przygotowania foremki Przygotowanie: Batata obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie około 15 minut). Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Banana obrać ze skórki. Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki wraz z ugotowanymi(...)mnie okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut, aż ciasto wyrośnie (nie za dużo, ale widocznie). Test suchego patyczka się tu nie sprawdzi
Nastoletnie Wypiekaniewięc pora na jakiś dobry film. Jeżeli lubicie podjadać podczas oglądania warto zamienić niezdrowe przekąski na coś mniej kalorycznego. Dobrym pomysłem mogą okazać się chipsy z batatów, popularnych słodkich ziemniaków, które coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony z mieloną(...)innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie mieszamy, aż przyprawa dokładnie pokryje powierzchnię chipsów. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozkładamy plasterki batatów na blasze i pieczemy przez około 30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić w zależności od grubości plasterków
Programista w kuchniłączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy sól, potem dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy(...)czasu, to wstawiamy na noc zafoliowane do lodówki. Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos
chleba naszegokroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy. Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki(...)wciskamy pieczarki czyli serce placka, które lekko przykrywamy mięsem. Tak przygotowane podłoże przykrywamy podsmażonymi ( też z jednej strony) plackami, lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około 20 - 30 minut. Aż się środek upiecze, a wierzch zrobi jeszcze bardziej chrupiący. Podajemy z sosem pomidorowym. Troszkę jest z tym zabawy , ale zapewniam warte zachodu. Niby zwyczajne
Dieta moja pasjatrzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym(...)mniejsze kawałki i wkładamy do garnka.Wlewamy wodę i stawiamy na średnim palniku, podgrzewamy do chwili aż jabłka się rozsmażą (jeśli macie z tym problem, mięknące jabłka rozbijcie tłuczkiem do ziemniaków i jeszcze przez chwilę rozsmażajcie). Do tak przygotowanych jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem
Czary - gary w kuchniswoich dzieciach kupiłam je. Jestem zdania, że trzeba wszystkiego smakować. Dlatego kupiłam bataty aby zobaczyć czym różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę, że córka nie przepada za marchewką). Nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, oczywiście wcześniej odwiedziłam wujka google i dowiedziałam się, że można upiec(...)Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki tak aby wyszły "łódeczki". Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na mniejsze części i układamy między batatami. Pieczemy w 200 C około 35min, pod koniec pieczenia (około 5 min) posypujemy tymiankiem (tyle ile lubimy) i dopiekamy jeszcze. Nasze bataty mogą upiec się szybciej bądź będzie trzeba je potrzymać dłużej
Amatorka kuchennanimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się z Bankami Żywności. Może nie tak dosłownie(...)zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo zdrowy i trzeba go uwzględnić w jadłospisie. Dzisiaj połączyłam jarmuż z dynią. Dynię oskrobać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić dynię na mniejsze kawałki. Marchew, korzeń pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić drobno. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, ząbek czosnku i liście jarmużu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wlać(...)czosnku, obsypać jarmuż gruboziarnistą solą. Dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier i położyć na nim listki jarmużu. Nagrzać piekarnik do 190 C, wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę. Piec 10-13 minut. Raz zamieszać podczas pieczenia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzygotowania: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min. w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usmażyć, odparować , wsypać cukier. Na końcu dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło(...)może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek , 2. duża łyżka cedzak , 3. forma na misiowe żelki , 4.genialne czyściki z włókna szklanego , 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska na przekąski i nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty
Cukiernia Pychotkipolecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu(...)smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się
Izabelawkuchniciasto będzie za gęste. Gdy masz rozgrzany piec i gotową foremkę (ok. 10×20 cm), wlej do ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb jest słodkawy(...)bomba węglowodanowa – nic dziwnego, w końcu wśród składników mamy mąkę ziemniaczaną, miód i banany. Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej . Ze względu na skrobię z ziemniaków chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS . Na diecie FODMAP problematyczny jest miód, ale możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią. Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek
PaleoSMAKdzieciaków i wiele innych przyziemnych spraw :-). Kurczaka uwielbiam najbardziej w towarzystwie jakiejś surówki, więc postanowiłam go podać z porcją sałaty. Danie to nadaje się na obiad uzupełnione np. młodymi ziemniakami z koperkiem ale też będzie świetne na kolację podane z lampką białego wina. Kurczak jest bardzo soczysty, ma złotą skórkę i jest bardzo aromatyczny. Składniki: świeży kurczak(...)słodzącej (stevia, słodzik itp) Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie (środku też) przyprawami i zostawić na całą noc w lodówce lub chociaż na 3 godziny. Naczynie do pieczenia posmarować tłuszczem, włożyć do niego kurczaka, polać smalcem i włożyć na środkową półkę do piekarnika do temperatury 160 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia co 20 minut polewać mięso wytwarzającym
Poezja Smaków - blog kulinarnypotrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą(...)złoto – w zależności od grubości filetów – po 4-6minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko zostać gorąca) lub przykrywamy folią aluminiową żeby ryba za mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło. Powinno lekko zbrązowieć, ale się nie przypalić, więc
Karo in the Kitchengotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów(...)stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem
Podróż w kulinaria