ziarnach, sok z cytryny, oliwa z oliwy – około 0,5 l, Przepis dostałam od Marcina Safiańczuka szefa kuchni z restauracji Santorini . Ja mięso wstawiłam do piekarnika, nie dusiłam - piekłam. Wcześniej natarłam udziec przyprawami i odstawiłam na 4 dni. Ząbki z 1/2 główki czosnku rozgnieść. Udziec kozi natrzeć solą (ok. 2 łyżek), nasmarować czosnkiem i obłożyć 1/3 pęczka tymianku. Odstawić(...)cytryny i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą a następnie pokrywką (przykrycie musi być szczelne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3,5 godziny. Podałam z ziemniakami fioletowymi, szpinakiem i chipsami z wężymordu. zastawa
królestwo garówLubicie bataty? Są to słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki: 2 bataty, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi(...)Przygotowanie: Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy
Aga w kuchniMusisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym) 1 szklanka puree z batatów
Roślinna - blog wegańskipieczarki z patelni i DOPIERO TERAZ DODAĆ CZOSNEK , wyciśnięty przez praskę. Dlaczego tak to podkreślam? Z dwóch powodów. Po pierwsze - jeśli dodaje się czosnek od razu do gotujących się ziemniaków, robią się one gorzkie i już niczym nie da się tego zepsutego smaku naprawić. Po drugie - znany ze swych zdrowotnych właściwości czosnek traci je oczywiście po wpływem gotowania, dlatego sensowniej(...)swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie :) Podobnie jak to danie , żur smakuje obłędnie wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze jedna, jeszcze ostatnia łyżka... :D No to co jutro, wegański śląski żur? :) SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEupiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier(...)zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste
głodny alergikmega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.Brownie z buraczkamiSkładniki:1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków)200 g gorzkiej(...)Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDzisiaj kolejny wpis z rodzaju "idealne wypieki". Tym razem drożdżówki z owocami - u mnie z jeżynami - pomysłu Liski. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik!<. Piekąc
Codzienna kuchnia niecodziennażeberek wieprzowych Martika około 2 l wody warzywa: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora (lub zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe 3-4 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziela angielskie ok. 400 g ogórków kiszonych śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30% posiekany koperek lub koperek suszony sól(...)kawałek selera. Gotujemy całość około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszki również obieramy i trzemy na tarce – ja wybrałam formę słupków, ale możecie zetrzeć też np. na tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić. Do wywaru dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
Słodkie okruszkiPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe
Oryginalny smakpietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego(...)dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka. Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :PProste, smaczne i zdrowe <3 idealny dodatek do dań głównych. Składniki (dla dwóch osób) 2 średniej wielkości bataty 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz
R'n'G KitchenPierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama
kuchnia doskiSchabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica
kgwjanczewokrokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym(...)całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa
Karo in the Kitchen