szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem
Kulinarne S.O.S.szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem
Kulinarny S.O.S.paczuszek z ciasta francuskiego (6 paczuszek): 1 arkusz ciasta francuskiego, 30 dag mielonego mięsa, 1 opakowanie warzyw na patelnię (do tego celu staram się nie wybierać warzyw zawierających ziemniaki), pół łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego: Mielone mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju doprawiając sola(...)sobą przeciwległe rogi kwadratów tak, aby powstały paczuszki. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego Wstawiam paczuszki z ciasta francuskiego do rozgrzanego do 200 o C piekarnika i piekę przez około 15 minut – do momentu zarumienienia ciasta (opcja z termoobiegiem). Paczuszki z ciasta francuskiego gotowe. Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane mielonym mięsem i warzywami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możesoku, żeby nie były za suche. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego. Przykrywamy liśćmi
Moniki Smakołykiżółta 1 szt papryka zielona 1 szt koperek świeży sól i pieprz do smaku ser żółty 200 g mleko 150 ml boczek wędzony 150 g Krok 1 Ziemniaki obieramy ,myjemy , ścieramy na tarce i odciskamy z wody.Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy ( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała). Przekładamy na deseczkę połowę ciasta(...)drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Krok 3 Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego. Krok 4 Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie , zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące , wtedy jest najsmaczniejsze
Różowa kuchniaosolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy(...)żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżysię nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu(...)Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. (Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.) Piec około 30-35 minut w 180-190 stopniach. W międzyczasie kotlety poobracać na drugą stronę
Di gotujedoskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka(...)chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około godzinie , do półtorej w zależności jak ciepło jest w domu , pampuchy są już gotowe do gotowania . W dużym garnku nastawiamy wodę – około 1/2 garnka
Ogrodnik w podróżygóralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka(...)przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię
Kulinarny karnet ChristopheraDobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki
kgwjanczewoSkładniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1
kgwjanczewokwiatkami. Teraz po latach nieobecności wraca do naszej kuchni. Ma specyficzny, ale przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak. Ja wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak. Należy pamiętać, że w niskiej temperaturze zmienia nieco smak(...)Cynk - 0,12 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z topinambura Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g topinambura 2 ziemniaki 6 ząbków czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz orzechy ( gatunek jaki macie pod ręką) do posypania Wykonanie: Ziemniaki, czosnek i topinambur obieramy
Kulinarne przygody Gatityskrobią choć z technicznego punktu widzenia skrobia to oczyszczona mąka ziemniaczana. Jednak pojęcia te używane są zamiennie. Skrobię pozyskuję się z bulw (korzeni) roślin bulwiastych, a szczególnie z bulw ziemniaków. Stanowi dla nich materiał zapasowy. Kulinarnie: Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu , jest polecana dla osób chorych na celiakie . Kulinarnie najczęściej używana jest jako dodatek do innych mąk, ze względu(...)glutenu w cieście biszkoptowym, o właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie
SmartBake.plBorschtsch – barszcz> gotowana kwaskowata zupa (na kwasie chlebowym lub buraczanym) okraszona skwarkami, kawałkami kiełbasy, pokrojonym ugotowanym jajkiem, grzybami, dodatkiem chrzanu, czasem zabielana śmietaną względnie mlekiem, spożywana z tartymi ziemniakami lub chlebem; baszcz; barszcz; żur; żurek”. Według tego samego źródła gliniane lub kamionkowe naczynie do przygotowywania zakwasu to „boscownik”, „bascownik”. Barszcz - kuchnia podkarpacka Przepis na zakwas, podobnie jak na barszcz(...)garnku (podobno można też w słoiku), przykrywamy lekko ściereczką, bądź kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce, najlepiej obok kaloryfera, a jeszcze lepiej na piec ;) Raz dziennie mieszamy. Po tym czasie zakwas mieszamy, odlewamy niemal cały zostawiając na dnie około 2 cm płynu i do pozostałości dodajemy tyle samo wody i mąki, co na początku
Trzeci talerzTagine z kurczakiem i warzywami podany z aromatycznym kuskusem Składniki: Nogi z kurczaka (bez skóry) - 4-5 sztuk Cebula - 1 sztuka Cukinia - 1 sztuka Ziemniaki - 2 sztuki Marchew - 2 sztuki Papryka czerwona - 1 sztuka Sól Przyprawa Ras el Hanout, Szafran, kumin, zathar Oliwa z oliwek Składniki - kuskus: Kuskus - 500g Woda - około 1 szklanki Oliwa z oliwek - 1 łyżka Szafran(...)warzywa pokrojone w równe kawałki i mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine. Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka). Podawać z kuskusem
Kuchnia Bon Appetitwody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Wyrobione ciasto(...)może zawinąć cukinię przyprawioną czosnkiem+ser... Potem zaplatanki przekładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lekko oregano. Możemy dodać dla ozdoby i lepszego smaku pomidorki, które fajnie się podpieką. Pieczemy w 220 st.C 20-30 min. góra/dół ...zależy od piekarnika. Po wyjęciu chwile studzimy i serwujemy na gorąco, jak coś zostanie to smakuje również na zimno. Smacznego
chleba naszegoważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę do niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni. Do tego przepisy na pewno będę bardzo często wracać(...)łyżkach masła do czasu aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i curry. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wkładamy rybę. Przykrywamy warzywami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach. Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać. rzewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy(...)frytki. Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków
Di gotujedołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku(...)smaczna, z chrupiącą skórką- moja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową sałatką. A sos, który zostanie, zutylizować w kanapce z pasztetem- okazuje się, że wiśnie do niego świetnie pasują. A na koniec trochę zielonego, dla zrelaksowania oczu. Parę
les mirabellesKrupnik – prosto i pysznie . Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta zupa jest jedną z ulubionych. Najbardziej cieszy mnie fakt, że moje dzieci
Słodkie okruszkiW ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji
Kuchnia Pełna Pasjideser to maksymalnie uproszczona wersja tej tarty cytrynowej bez pieczenia . Można jeść od razu po przyrządzeniu! PYSZNE!!! Składniki na 5-6 porcji: kilka herbatników (5-10 sztuk) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g) 2 duże, gęste jogurty naturalne sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko(...)serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:). Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest wędzone piwo z lokalnego browaru Ursa Maior (niestety brak zdjęcia). Poniżej: Korona (jedyny otwarte
Qlinarnie i QlinarnieTen torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej
kuchnia doskimałego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu(...)garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni Katie