ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:474/603)

Bułki ziemniaczane po raz drugi 21

przez praskę ziemniaków, zamiast płatków ziemniaczanych. Przy zmianach w przepisie, najbardziej reaguje na nie ilość potrzebnej do ciasta wody (lub wody i mleka), od 80 g wtedy, do 250 g dzisiaj. Zależy to chyba głównie od typu użytej mąki pszennej (jej wodochłonności) oraz od ilości i mączystości użytych ziemniaków. Teraz taki skład ciasta: 200 g zimne ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte(...)kawałków po około 92 g. Każdy z kawałków ciasta rozpłaszczyć, pozakładać brzegi do środka i uformować w okrągły kształt. Ułożyć bułki na macie teflonowej lub papierze do pieczenia (szwami do dołu). Zostawić  w cieple do wyrośnięcia na około 45 minut (przykryte, żeby skórka nie obsychała)  W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C. Bułki piec na blasze około

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierogi po lwowsku 95

przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie Mleko(...)ciasto nieco przestygnie, starannie je zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i gorące ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy widelcem. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi ruskie 124

Ruskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi.  Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu(...)ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz  250 g twarogu 300-400 g  ziemniaków, 4 cebule 5 łyżek masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, na złoty kolor. Połowę porcji cebuli przekładamy do dużej miski

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z farszem z bobu 225

Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem(...)masłem. Podawać ciepłe lub zimne.  Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze

Stare Gary
Wedo - organiczna mąka bananowa! 124

Mąka bananowa Wedo jest produkowana z niedojrzałych, jeszcze zielonych bananów. Mąka jest odpowiednia dla osób na diecie paleo i bezglutenowej, a co najważniejsze, świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, zagęszczania zup, a także do... smoothie i jogurtów :) Tak! Można spożywać ją na surowo, podobnie jak mąkę kokosową :) Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej(...)mąka również jest jej dobrym źródłem! Dlaczego? Ano dlatego, że zawiera formę R2 tej skrobi, którą można znaleźć tylko w kilku rodzajach żywności (np. soczewicy i surowych ziemniakach). Skrobia oporna - w przeciwieństwie do zwykłej skrobi - nie jest trawiona w jelicie cienkim, co skutkuje wieloma korzyściami zdrowotnymi: działa jak rozpuszczalna forma błonnika pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi. Podobno jest

Poranek na słodko
Burgery jaglane 148

naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0(...)maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z  sałatka buraczana.Miłego dnia

pieprzny smaczek
Kotlety z mięsa mielonego i kaszy kuskus 120

Bardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już  kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i

kuchnia doski
Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru 228

umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we  wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać,  pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek(...)łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Stare Gary
4 pomysły na kotlety sojowe 432

wody. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety  Dociskaj je widelcem aby wycisnąć z nich więcej wody.    Podsmażaj do zarumienienia z obu stron. Podawaj z ziemniakami i z sałatką.  Makaron z kotletami sojowymi w sosie pieczeniowym Składniki (na 2 porcje): 50 g kotletów sojowych 200 g makaronu 1 opakowanie sosu pieczeniowego olej do smażenia Przygotowanie(...)szkl mleka roślinnego 1,5 łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka oleju 1/2 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.  Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody. Przekrój każdy kotlet sojowy na pół i uformuj z niego coś na kształt

wegujemy
Odtłuszczone frytki z batatów 157

usłyszałam od strażnika? Dostaliśmy telefon i wolną rękę od Rektora. Miło prawda? Uczelnia to jednak umie zaskoczyć ;) Mi, całe szczęście się upiekło, ale takiego zachowania nie rozumiem.  Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, a w szczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić(...)papryka wędzona, tymianek, lubczyk i chili)  Bataty obieramy (ale też niekoniecznie), kroimy w cienkie paseczki. Czy mają być długie, czy krótkie - zależy od Was. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paseczki rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Jeżeli mamy oliwę w spray'u - spryskujemy nią frytki i następnie posypujemy mieszanką przypraw (dobrze wcześniej wymieszać je w miseczce). Jeżeli mamy oliwę

Be Fit Be Strong
Jak przygotować wigilijną kolację 110

którą dodaję do sernika.   Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)Mamy szansę jakoś wybrnąć z opresji? - Na za słoną zupę istnieje świetne rozwiązanie. Jeżeli po spróbowaniu okaże się, że zupa jest zbyt słona, to wystarczy dodać do niej surowego ziemniaka i gotować przez przynajmniej 10 minut. Ziemniak pochłonie nadmiar soli. Trzeba pamiętać o jego wyjęciu! Jeżeli danie jest za ostre, to zabielamy je śmietaną lub jogurtem, albo dodajemy miód

Cztery Fajery
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 243

A co u Was jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam…

Słodkie okruszki
Kurczak w ziołach i czosnku 244

Pyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze

Kuchnia Pełna Pasji
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 43

dodatek smaczne dania, z których płynie aromat rozmaitych przypraw. Mięso spożywa się tutaj przede wszystkim w postaci grillowanej, pieczonej lub wędzonej. Ćevapi jest daniem mięsnym przypominającym nieco tradycyjny turecki kebab. Składa się z grillowanych lub pieczonych kotlecików z mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się je z plackami zwanymi somun lub lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii(...)serwowaną w Bośni i Hercegowinie. Można go zjeść na śniadanie lub zabrać w podróż. Sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań oraz pikników. To ciasto filo z nadzieniem z mięsa, sera, ziemniaków lub szpinaku. Proponujemy przetestować wersję z serem: https://uwielbiam.pl/przepis/burek-z-serem . Można też eksperymentować z zupełnie innymi nadzieniami, np. z dyni. Świetnym pomysłem jest wzbogacanie smaku o dodatki takie jak cebula

Pasja Smaku
Bakłażany faszerowane makaronem 50

pozwoził do domu warzywa prosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane – nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw(...)pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy

Kardamonovy
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 400

zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne Palce lizać! Składniki: 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 25-30 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek 400 g smalcu do smażenia Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji(...)złociste wyjmować i smażyć kolejne. Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki. Aby tłuszcz nie palił się polecam patent z kawałeczkiem surowego ziemniaka wrzuconego do gorącego smalcu. Smacznego! — BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki

Ola la LCHF
Wege bigos z ciecierzycą 175

rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię teflonową/tytanową bądź inną na której można piec bez tłuszczu. Ja od ładnych kilku lat używam patelni    Primavera z powłoką tytanową marki Granchio.   Patelnia jest pokryta powłoką  Whitford QuanTanium® , która została wzmocniona unikatową mieszanką cząstek(...)mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat, dusimy na małym ogniu około 30 minut. Często mieszając Podajemy z dobrym pieczywem lub purre z ziemniaków. Można polać olejem, np. lnianym

Szkrab Je Sam
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 117

łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą(...)ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła

KuchcikoweLove
Miodowo-korzenny schab pieczony 221

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :)  Świetnie smakuje również na zimno.  Smacznego! Źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Dyniowy chlebek na słodko 101

łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C) Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl

Proponowane wyszukiwania