Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie oraz ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko wracamy do wcześniejszych receptur(...)owoce lekko zaczną się rozpadać (od czasu do czasu mieszając). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Gruszki przełożyć do kokilek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut
zadanie-gotowaniepuszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków klik ). Bardzo polecam!!! Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka(...)oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 35-40 minut, do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut
Rozpustne gotowaniePochodzi z Indii, w V wieku p.n.e. uprawiano go już w Chinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste(...)gładkiej skórki, intrygujący kształt i cudowny seledynowy berecik z antenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona! Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś, kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane
KUCHARNIADziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego
kuchnia doskiczęści makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze(...)Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta
Powiedz dietom nieSkładniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej
Vroblewska-fitlifeBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjidobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków:) Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Wykonanie: Ryba(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Zapomnieć na około 45 minut. Prażonki jurajskie sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykrywane liściem kapusty. Jest to tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z okolic Zawiercia. Dzień drugi Na śniadanie umówiliśmy się(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl Na pakowanie czasu dużo nie było, prażynki się piekły. Przyszedł na nie czas.... A po zjedzeniu relaks na słońcu... i niestety czas wracać do domu, pociąg nie zaczeka. Powrót znowu 3 godziny zamiast dwóch... dlaczego w rozkładzie nie uwzględniają godzinnego postoju w polu? Do domu dotarłam zmęczona ale zadowolona. Niczego nie żałuję...no, może tylko tej kąpieli
królestwo garówindeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię dyniowy(...)się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda. Jedzmy więc dynię
Kulinarne przygody GatityZapraszam na kolejny przepis na pierogi z batatami. Tym razem przygotowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów, feta i parmezanu. Ten przepis przypomina ruskie pierogi, ale zamiast ziemniaków i twarogu użyłam bataty i feta. Muszę przyznać, że farsz jest bardzo smaczny. To nic trudnego przyrządzić nadzienie do pierogów. Należy jednak pamiętać, że nie powinno ono być zbyt zwarte ale też(...)gotuję pierogi z jagodami . Tym razem wypróbowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów. Zamiast twarogu dodałam ser feta. Gotowane bataty są za bardzo wodniste, dlatego upiekłam je w piekarniku. Pieczone bataty są intensywniejsze w smaku i bardziej zwarte. Są wtedy idealne na farsz do pierogów. Jeśli lubicie alternatywne nadzienie pierogowe to polecam pierogi z batatami, podane z chrupiącym
codojedzeniaResztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ? Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać
kolorowotorcikowojest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych(...)Portugalia . Dlatego próbujemy się uczyć smaków tego kraju,ucząc się przez swoje kubki smakowe ich różnorodności i kultury.Zapraszam. Danie ma 419 kcal. 2 śr.wielkosci ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka kolendry lub innej zieleniny3 g. 1 pier kurczaka 120g. olej rzepakowy 5g. sól pieprz curry 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego50g. 1 szkl.surówki z pora i papryki. *********************************************************** Mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki(...)Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut. Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami
Smaki Brazylii