najlepiej w moździerzu. Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki. Mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni rozgrzać oliwę(...)łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare GaryJak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po
kuchnia doskiDzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego
Niezły MłynekSkładniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina
Gaździnka warzyDoskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny. 4 duże porcje Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru(...)sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez 60 minut. Smacznego
Niezły Młynekszybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :) Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy: 4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie(...)sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą. 4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor. 5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiWSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak gotować w parowarze ? Jak gotować w parowarze? Zdrowe i smaczne dania. Odkryj zalety gotowania na parze i ciesz się pełnymi walorami odżywczymi potraw. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Gotowania w Parowarze Gotowanie w parowarze to jedna z najzdrowszych i najdelikatniejszych metod przygotowywania potraw. Dzięki tej technice zachowuje się większość składników odżywczych, a potrawy(...)wszechstronne i nadaje się do przygotowania wielu rodzajów żywności. Warzywa zachowują swoją chrupkość, mięsa stają się delikatne, a ryby nie tracą swojego smaku. Możesz gotować w parowarze brokuły, marchewki, ziemniaki, kurczaka, ryby, jaja i wiele innych. Każdy rodzaj składnika wymaga innego czasu gotowania, dlatego warto zapoznać się z tabelami czasu gotowania dostępnymi w instrukcji urządzenia. Praktyczne Wskazówki i Triki
Podstawy GotowaniaMogłabym zajadać się nimi codziennie; nawet z tym samym farszem;D Są pyszne zarówno prosto z wody, jak i te pieczone, czy odsmażone, rumiane i chrupiące z cieplutkim farszem w środku. Pierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych(...)szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty) 1,5 łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz
Zasmakuj Kuchnizawsze uzupelniam swoją spizarkę w najpotrzebniejsze artykuły spożywcze , z których w razie " W" zrobię szybki ,apetyczny posiłek.Mam nadzieję ,że nie którym z Was moja lista zakupów się przyda.Zapraszam. - ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez , keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitaka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki(...)czasie zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia
Walijskie PichcenieKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody(...)smażymy i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę. Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie. Podajemy z ziemniakami i surówką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej(...)estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut
Zdrowie na języku :Pbanalnie prosty, zdrowy i bardzo sycący! Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Świetnie pasują do domowych frytek z ziemniaków lub frytek z batatów . Rewelacyjny pomysł na obiad i na imprezę. Na co czekacie? Do roboty, nie ma na co czekać! Składniki: – 400g piersi z indyka lub kurczaka(...)obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskujemy je oliwą (lub natłuszczamy za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut jeżeli używaliśmy kurczaka, przez 25 minut – jeżeli indyka. Smacznego! Artykuł Zdrowe strips
Be Fit Be Strongpozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto(...)bardzo fajna pozycja (zresztą jak poprzednie wydawnictwa od Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają
Moje Kuchenne Rewelacjewynagrodziłam sobie męki związane z chorobą, nie mając w ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik(...)wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko: 20 g/ 20 %/30 g węglowodany: 37 g/ 37%/51 g tłuszcz
greenscarfPasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki(...)chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 45 minut
Trzeci talerz