ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:484/603)

Jesienny jadłospis 1700 kcal 136

części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze(...)Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta

Powiedz dietom nie
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 145

Składniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej

Vroblewska-fitlife
Babeczki z ciasta francuskiego 326

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć

Kuchnia Pełna Pasji
Ryba zapiekana w sosie grzybowym z kruszonką 157

dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków:) Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego) 1 łyżka miękkiego masła Wykonanie: Ryba(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Prażonki jurajskie 84

Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Zapomnieć na około 45 minut. Prażonki jurajskie sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykrywane liściem kapusty. Jest to tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z okolic Zawiercia.    Dzień drugi Na śniadanie umówiliśmy się(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl Na pakowanie czasu dużo nie było, prażynki się piekły. Przyszedł na nie czas.... A po zjedzeniu relaks na słońcu... i niestety czas wracać do domu, pociąg nie zaczeka. Powrót znowu 3 godziny zamiast dwóch... dlaczego w rozkładzie nie uwzględniają godzinnego postoju w polu? Do domu dotarłam zmęczona ale zadowolona. Niczego nie żałuję...no, może tylko tej kąpieli

królestwo garów
Sezon na dynie... 159

indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG.  Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię dyniowy(...)się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda. Jedzmy więc dynię

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z pysznym nadzieniem 38

Zapraszam na kolejny przepis na pierogi z batatami. Tym razem przygotowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów, feta i parmezanu. Ten przepis przypomina ruskie pierogi, ale zamiast ziemniaków i twarogu użyłam bataty i feta. Muszę przyznać, że farsz jest bardzo smaczny. To nic trudnego przyrządzić nadzienie do pierogów. Należy jednak pamiętać, że nie powinno ono być zbyt zwarte ale też(...)gotuję pierogi z jagodami . Tym razem wypróbowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów. Zamiast twarogu dodałam ser feta. Gotowane bataty są za bardzo wodniste, dlatego upiekłam je w piekarniku. Pieczone bataty są intensywniejsze w smaku i bardziej zwarte. Są wtedy idealne na farsz do pierogów. Jeśli lubicie alternatywne nadzienie pierogowe to polecam pierogi z batatami, podane z chrupiącym

codojedzenia
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 157

Resztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 40 minut – aż warzywa dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać

kolorowotorcikowo
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 224

jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych(...)Portugalia . Dlatego próbujemy się uczyć smaków tego kraju,ucząc się przez swoje kubki smakowe  ich różnorodności i kultury.Zapraszam. Danie ma 419 kcal.  2 śr.wielkosci ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka kolendry lub innej zieleniny3 g. 1 pier kurczaka 120g. olej rzepakowy 5g. sól pieprz curry 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego50g. 1 szkl.surówki z pora i papryki.  *********************************************************** Mięso

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 201

Przyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki(...)Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut. Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami

Smaki Brazylii
Mintaj jak smażyć 33

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X mintaj jak smażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach(...)razu, aby zachować świeżość i smak warzyw. Mintaj z Puree Ziemniaczanym: Składniki: 2 filety mintaja 4 średnie ziemniaki 50 g masła Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Instrukcje: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj masło i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej

Podstawy Gotowania
Karkówka kebabowa z piekarnika 251

Karkówka kebabowa z piekarnika to szybki przepis na soczystą, pyszną i aromatyczną wieprzowinę na rodziny obiad. Podajemy z ziemniakami albo kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Taką karkówką nie pogardzą żadni mięsożercy, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zamarynować mięso i upiec w piekarniku, a efekt wychodzi zadziwiająco smaczny. Ogólnie karkówka jest jednym(...)naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę. [caption id="attachment_7537" align="aligncenter" width="685"] Karkówka kebabowa z piekarnika[/caption] Inne przepisy na karkówkę: Karkówka W Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Karkówka Pieczona W Majonezie Karkówka Z Żurawiną

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 126

Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na ciepło - zdrowie na talerzu! Gdy pierwszy raz usłyszałam o miseczkach Buddy pomyślałam, że to coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego(...)mieszamy parmezan, przyprawy, skrobię i dodajemy sól i pieprz. Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie:   Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach

Cooking Monster
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 116

która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry(...)długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo  ( jak widać na zdjęciu )   Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem do spodu. Z reszty ciasta można uformować 3 duże bułki lub 4 małe . Wszystko przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 195 stopni i wstawiamy

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania