ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:484/603)

Pączki jogurtowe – Fritule 477

waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka rumu - skórka starta z 1 cytryny Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury(...)życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!   Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka

mojewypiekiinietylko
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 149

wszędobylską pietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą.  Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa.  Pasternak posiada całe mnóstwo wartości leczniczych - m.in. uspokaja i pobudza(...)porcje; przepis własny/  Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu jednego kawałka naprawdę trudno się od nich oderwać. 1 średni korzeń pasternaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka

KUCHARNIA
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 112

bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć wasze przepisy na IG lub FB .  Quiche Lorraine, czyli(...)ciasto – stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto do grubości około 3 mm. Naczynie do tarty wyłożyć ciastem dokładnie docisnąć w rogach, a spód ponakłuwać widelcem. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie groszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni minut przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni, zdjąć obciążenie

Codzienne Gotowanie
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 164

awokado się rozłamie. Wyciagamy pestkę. Żółtka rozdzielamy od białek. Najpierw wbijamy żółtka do wgłębień, a następnie dodajemy białko tak by wypełnić dziurkę. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.  6. MUFFINY JAJECZNE Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 4 łyżki groszku(...)Masę jajeczną przelewamy do foremek na muffinki. Muffinki pieczemy przez ok. 20 min. 7. JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM Składniki: 4 jajka 4 plastry łososia wędzonego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Układamy łososia i wbijamy jajka.  Doprawiamy solą, pieprzem. Pieczemy do momentu aż biało się zetnie.  Upieczone

Czarnawisienka
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 211

ugotowanych ziemniaków 3 średnie jajka (około 150 g) 4 g soli 40 g letniej wody 15 g świeżych drożdży Przygotowanie bułek Cocas de patata: Ugotuj do miękości ziemniaki. Po ugotowaniu odsącz z wody, rozgnieć lub przetrzyj na pure wolne od grudek. Odstaw pure ziemniaczane do ostygnięcia. Rozpuść drożdże w wodzie. Umieść w misce robota pure ziemniaczane, drożdże z wodą, cukier(...)drugim wyrastaniu wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na 20 części, po około 58 g każda. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i umieść ją na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczając bułki zachowaj odpowiednie odstępy, gdyż bułki będą jeszcze rosły. W moim piekarniku musiałem te 20 bułek piec na dwóch blachach - po 10 sztuk na każdej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 237

sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie(...)dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać wodą i ewentualnie posypać makiem lub sezamem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia wodą w sprayu

Moje domowe kucharzenie
Musaka 211

półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem pod nim ogień i dodałem do niego bułkę tartą oraz dwa jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Połowę mięsa ułożyłem w naczyniu żaroodpornym na warstwie ziemniaków. Cukinię i bakłażana pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Skropiłem je oliwą i posypałem delikatnie suszonym oregano. Następnie grillowałem do lekkiego przyrumienienia z obu stron. Na warstwie mięsa w naczyniu(...)uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze

Wyprawy kulinarne
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 88

kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo(...)diecie SCD . Ze względu na jajka i migdały ten chleb nie jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym . PaleoSMAK Chleb jest pyszny, ale jednak nie będę go zbyt często piekł – jedna kromeczka ma 1,5 g tłuszczów wielonienasyconych – to nie jest wyjątkowo dużo, ale też nie jest mało. Wszystko dzięki migdałom – o ile w małych ilościach (kilka sztuk

PaleoSMAK
Wpadłam jak śliwka w kompot 201

wersji z masełkiem... 3 ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach) mąka (ilość zależy od tego jakie ciasto lubicie) jajko szczypta soli śliwki (całe lub połówki, wypestkowane) cukier masło Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Następnie starłam je na tarce, dodałam mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrobiłam ciasto. Utoczyłam z niego wałek, który podzieliłam na tyle części ile miałam śliwek (na oko oczywiście(...)potatoes the day before. Grate them and add a flour, egg, pinch of salt and mix well. Divide the dough into as many parts as many plums. Flatten each piece of dough, put a plum in a centre and add a teaspoon of sugar. Form a shapely ball and throw it into a boiling water. Cook until they float

bastalena
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 129

ramach Restaurant Week, które prezentują się następująco: Zestaw A (mięsny): Polędwica z tuńczyka z sosem wiśniowym i orzechowym puree Gęś pieczona w miodzie pitnym z romanesco i sosem z jałowca Champagne Sabayon Zestaw B (bezmięsny): Tatar z pieczonego buraka z musem z wędzonego jesiotra, limonki i miodem z truflami Halibut z przegrzebką w maśle szałwiowym, młodą marchwią(...)smakami. Podanie polędwicy z tuńczyka i sparowanie jej z sosem wiśniowym, orzechowym puree oraz imbirem to odważne połączenie, które przywodzi mi na myśl lekko azjatyckie smaki. Tatar z pieczonego buraka podkręcony limonką z dodatkiem przepysznych musów to bezpieczniejszy wybór, ale również nietypowy w połączeniu. Z ciekawością czekaliśmy na kolejne dania. Dania główne były już bardziej klasyczne: pierś z gęści

Pasja Smaku
Roladki z podudzi indyka 123

roladki z podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona(...)ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Galette z brzoskwiniami 139

rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto(...)układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy całość, a głównie brzegi brązowym cukrem 5. Tartę pieczemy ok 40 min, do uzyskania złotego koloru 6. Najlepiej smakuje na ciepło, nie wymaga dodatków

Słodki Kompromis
Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym 46

łososiem w kształcie ryby ryba w soli dorsz w papilotach pieczony pstrąg Łosoś z pomidorami ryba w porach dorsz smażony z sosem maślanym łosoś ze szpinakiem łosoś pieczony z parmezanem dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą halibut pieczony ryba z frytkami Przepis na turbota RYBA ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM(...)się jednolity. Wtedy dodaj szpinak i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty, aż liście zwiędną. Do gotowego sosu włóż usmażoną rybę i jeszcze przez 1 minutę podgrzewaj. Rybę podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną sałatką. Artykuł Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 174

Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób  dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy(...)Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy  uda,  w temperaturze 190 stopni, przez 35-40 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.  Następnie udka wyjmujemy

Miód i pieprz
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 216

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni(...)wcześniej podsmażonym czosnkiem. Smażyć, aż większość soku odparuje i pomidory będą gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: dynia , pomidory , schab

https:KKuchniaMniam