nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna(...)Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj ciekawa propozycja dla zwolenników niekoniecznie zdrowego jedzenia. Pewnie większość słyszała o czymś takim jak fish and chips i wie, że to popularna angielska potrawa gdzieś
Kulinarna PokusaPomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie
Krakowskie smaki AniCiasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku(...)trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę
Smakowity Blog Kulinarnytakiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego
Kolizje Smaków{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Nie lubi\u0119 nudnych \u015bniada\u0144, dlatego lubi\u0119 czasem poeksperymentowa\u0107 z tym co mam w lod\u00f3wce. Jako
Mostek w kuchnisposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej. Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak(...)ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć
Moja Książka KucharskaOdwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko(...)kawałki (u mnie ok 4-5 cm). Na odciętym kawałku ciasta znów układać mięso i ponownie rolować i kroić - do wyczerpania składników. 4. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy - ciasto trochę urośnie). 5. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem, posmarować wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują
Kto ugości moich gości?zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej dla wszystkich, nie tylko tych najmłodszych. Cielęcina ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie, typowa pieczeń, ewentualnie gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego(...)ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h.Smacznego
Smaczne Zdrowerobienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ(...)Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną
SMYKWKUCHNIsól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 30 minut Cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną(...)którym bataty zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie zupę zestawiamy z ognia. Pozwalamy jej nieco ostygnąć, by nie stępić ostrzy blendera. Ja przed blendowaniem rozgniatam jeszcze warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Blendujemy zupę na gładko. Spróbujcie i zobaczcie czy czysty smak Wam odpowiada, w takiej postaci możecie podać tę zupę dziecku - jest delikatna, słodka i bardzo smaczna. W wersji dla dorosłych
Cooking Monstergusta młodocianego tyrana spożywczego . Ha! Żeby to było tak łatwo, kiedy smak Dziecięcia zmienia się niemalże z dnia na dzień. Dziś nic zielonego! Jutro nic pomarańczowego! Nie chcę na obiad ziemniaków! Nie zjem tej kanapki i już! I tak dalej, i tak dalej... A nóż widelec, poniższa zapiekanka makaronowa trafi jednak w Smyka preferencje? Jest w niej zaserwowany czekoladowy makaron , dużo(...)zapiekania - lub kokilek - wyłożyć skarmelizowane jabłko. Na to wrzucić czekoladowy makaron. Zalać po wierzchu masą budyniową. Zapiekać ok 15-20 minut w 180C - wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremki. Taką makaronową zapiekankę najlepiej jeść ciepłą. Przed podaniem można posypać z wierzchu cynamonem. Słodko i syto - tego każdy Milusiński z chęcią spróbuje
Grunt to przepis!pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję(...)funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki, kawałki kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek i podawaj z cząstkami cytryny. Przepis dodaję do akcji: Ostatnio zaglądnęłam do azjatyckiej(...)with lemon segments. They should be squeezed out into the soup right before eating. The recipe makes 4 servings. Ingredients: 2-3 leeks 2 garlic cloves 1 big peeled piece ginger (ca. 5-6 cm long) 2 tbs olive oil/oil or butter ca. 1.5 litre water 1 almost full glass red lentils 3 peeled potatoes salt, pepper 1-2 lemons
Qlinarnie i QlinarnieDlaczego kurczak curry po polsku? Bo przede wszystkim z kaszą, której jadało się u nas w kraju bardzo dużo zanim dotarł do nas ziemniak. Do tego również z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne przenosi nas przyprawa curry, mleczko kokosowe i limonka. Ciekawe zestawienie smakowe. Polecam w szczególności wszystkim wielbicielom przyprawy curry. SKŁADNIKI Na marynatę: 1 limonka 2 łyżki(...)następnie marchewkę, zaś na koniec całość polać dobrze wymieszanym mleczkiem kokosowym. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 20-25 minut (do miękkości mięsa
Passions hobbies life