wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze(...)zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się gotowały. Zagotowujemy
Klasyka GotowaniaWprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień(...)około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła. Pastę możesz zmiksować blenderem, choć tak naprawdę wystarczy widelec lub tłuczek do ziemniaków. Przełóż upieczoną dynię do miski i rozgnieć na grudkowatą pastę razem z pastą tahini, greckim jogurtem i rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku szczyptą soli. Przełóż gotową pastę
Chilli Czosnek i Oliwachyba w naszym kraju bardziej popularnego warzywa niż marchew. Razem z ziemniakami wiodą niepodważalny prym w polskiej kuchni patrząc przez pryzmat popularności i różnorodności zastosowania. Do tego należy dodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej na jej temat i jeść, jeść, jeść! Marchew często kojarzona jest z królikami, które zajadają(...)brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczkii soli Polewa: 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki
Moja Mama Gotujeczęsto sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)specjalnym narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając
Ostra na Słodkowzięła do mojego bento z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza z warzyw, dodatki zawierające białko i zdrowe(...)prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy vade, sałatka
Ugotowane pozamiatanenajczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa i innych wyrobów dla osób chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka(...)królewska” – nic Wam nie powie. Musicie wiedzieć jaki typ mąki jest Wam w kuchni potrzebny . Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Im mąka mniej oczyszczona, ciemniejsza, tym więcej w niej substancji mineralnych. Z takiej mąki zostanie dużo popiołu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona
Karo in the KitchenAromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem(...)przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach
SzczyptaSmaQGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaniedzielę kompletnie bez żadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek(...)dużo”. Dodaj go śmiało, a doda potrawie nieco lekkości. Jak cukinia i pomidory zmiękną, przerzuć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj pastrami sera i wrzuć do pieca. Zapiekaj całość tak długo, aż ser się zrumieni. I gotowe
manslogblogprzy diecie 2 000 kcal daje nam 225 – 300g. Dominować powinny źródła węglowodanów złożonych, po te proste sięgamy rzadziej (i raczej w formie owoców). Źródła: Złożone – zboża, ziemniaki, ryż, kasze, rośliny strączkowe Proste – słodycze, owoce, biały ryż, białe pieczywo, białe makaron –> Tłuszcze Dzielą się na nasycone i nienasycone. Często boimy się tłuszczu i staramy się(...)rozwiązania: 1. Włącz do diety więcej owoców i warzyw Jak? Dowiesz się z tego wpisu – jak jeść więcej warzyw i owoców? Moje 7 sposobów. 2. Zamień smażenie na pieczenie Oczywiście tam, gdzie to możliwe 3. Pij więcej wody Powtarzany do znudzenia banał, o którym mimo wszystko zapominamy. Pomocne linki: Jak przekonać się do picia wody? 9 prostych sposobów
Powiedz dietom nieschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka do góry. Zapraszam
Jem więc Jestemwody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong(...)naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.Farsz do bułek.Czas na drugie wyrastanie.Gotowe bułki.Gotowe bułki.inspirował blog Go on...Have a bite
Grahamka, weka i kajzerkadzisiejszy brak czasu proponujemy Wam obiadokolację! (; Zapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki(...)przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zapiekanki pieczemy od 25 do 30 min. Na zdrówko
Symfonia Smakówksiążki za cholerę nie chcą się rozciągać. Na początku kupowałam wszystko, co otarło się o książki kucharskie. Stąd w mojej kolekcji możecie znaleźć takie cuda jak 100388 potraw z ziemniaka oraz przegląd tego, co można ugotować, mając do dyspozycji jedynie pomidora i kurz spod szaf. Z biegiem lat kolekcja osiągnęła taki rozmiar, że za każdym razem wracając do domu(...)prezent dla chcących się uczyć nowych smaków. 4. Nicole Just „La Veganista” – cała seria. JA, posiadaczka mięsożernego serduszka, wielbicielka tatara i krwistych steków, polecam książkę wegańską! Najprawdopodobniej piekło zamarza i nadciąga koniec świata. Pani Just zrobiła rzecz genialną – przedstawiła potrawy wegańskie tak, że nawet tacy barbarzyńcy jak ja myślą sobie: „damn… może warto spróbować?!”. Chcecie komuś pokazać
ladykitchen