jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności(...)curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę Wam przedstawiać. Przygotowywałam Masaman curry o bardzo aromatyczny smaku. Po lewej suszone papryczki i cebulka oraz przyprawy- biały pieprz, cynamon, liście laurowe, kumin. Zielone łodygi to trawa cytrynowa, obok
Czerwona PorzeczkaJesień w internetach wygląda pięknie. Te wszystkie kolorowe zdjęcia, sesje z dyniami, pieczenie korzennych ciasteczek, rozgrzewające napoje, uśmiechnięte twarze, treściwe zapiekanki czy gulasze i podniosły, przytulny nastrój. W rzeczywistości dostajemy wiatrem i mokrymi liśćmi w twarz, w butach można zakładać akwarium, gil z kataru wisi nam do pasa, strach kichnąć, żeby na kwarantannę nie trafić, herbata z imbirem śmierdzi(...)minut i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Do czego użyć farsz mięsny: można podać z makaronem faszerować nim warzywa (polecam podgotowane ziemniaki, wydrążone, wypełnione farszem i posypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu
ladykitchenprzepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii. Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki: Cynamonowe pączki z brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS Pieczone pączki bez jajek z nutą pomarańczy PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS Pączki z likierem Baileys Blog Via Gusto Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys(...)pączki z ciasta francuskiego Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Pączki z budyniem z likierem Baileys Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami 15 przepisów na desery i ciasta z mrożonymi owocami Drożdżowe placki ziemniaczane, czyli racuchy z ziemniaków 20 przepisów na deserki w pojemniczkach Jak urządzić jadalnię? Praktyczny poradnik
Via Gustowłoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk(...)vegetables you like to prepare this traditional Italian soup (I always add celery, though). Ingredients: 6 tbs olive oil 2 celery sticks 1 very small piece of white cabbage 2-3 potatoes ½ small zucchini 2 carrots 1 onion 3 cloves of garlic 1 red bell pepper 3-4 tbs tomato concentrate 1-2 handfuls pasta a few allspice grains
Qlinarnie i Qlinarniebaza dla obiadów do pudełka? Kasza to jeden z najzdrowszych produktów - bogatych w białko, błonnik oraz całą masę witamin i składników mineralnych. Pod kątem zawartości składników odżywczych przewyższają one ziemniaki czy makaron. Dania przygotowane na bazie kaszy są sycące i lekkostrawne - dadzą Wam energię na kolejne kilka godzin pracy i nie będziecie mieć ochoty na podjadanie. Ugotowana kasza dobrze(...)składniki, a następnie chwilę wygnieć masę ręką. Gdy masa zacznie się kleić, uformuj z niej 4 duże kotlety. Obtocz je w sezamie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą przy pomocy pędzelka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę, a na ostatnie 2 minuty przełącz piekarnik
Chilli Czosnek i OliwaKuchnia to moje królestwo. Uwielbiam gotować, piec, mieszać, miksować. Lubię też mieć dobrych pomocników pod ręką, by wszystkie te czynności szły mi sprawniej i lepiej. Dobre, małe AGD do podstawa. Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o świetnym blenderze kielichowym z linii Vintage ze szklanym kielichem marki Ariete. Idealny do przygotowania zdrowych koktajli, pysznych smoothie, domowych shaków i rozgrzewających(...)pół dyni. Blender ma pojemność 1,5 litra. Jeśli wyjdzie Wam więcej zupy, to po prostu miksujcie ją partiami Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (około 950 g) 2 średnie ziemniaki 2 małe marchewki około 900 ml bulionu (można dodać więcej, jeśli lubicie rzadsze zupy krem, ja dziś dałam mało bulionu stąd taka gęsta zupa) 1 mała cebula sok z połowy
Słodkie okruszkiJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów(...)ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego wykładać farsz, zwilżyć brzegi i złożyć w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połączyć ze sobą. Tackę parowaru**** wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, w którym należy zrobić kilka otworów (coś na kształt wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy na parze przez 7 minut. Podgrzewamy bulion, a kiedy zacznie
Plate of Joywięcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt nie do końca był udany. Jednak smaczny. :) Jak zapoznam się z resztą
Anioszek w kuchniucierać energicznie. Jak masło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie, a gorące mleko powinno ładnie się połączyć ze skrobią w ziemniakach i dać ci piękną aksamitną masę. Na tym etapie puree zapewne będzie mdłe. Dodaj więc jogurt naturalny, sól i pieprz. Kwaskowatość jogurtu przełamie mdłość mleka, a przyprawy dokończą dzieła. Przez(...)szczypcami. Teraz dopiero przełóż piersi na stronę bez skóry, popieprz i posól i smaż około dwóch minut. Po zakończeniu smażenia szybko przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, które masz w piecu. Piecz je około 8 do 10 minut. Następnie wyjmij kaczuchę z pieca i pozwól jej odpocząć na desce do krojenia przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj talerze
manslogblogkrem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog(...)bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana
Chilli Czosnek i OliwaDodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy
Smaki Na Talerzubiedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami aż cierpki. Kolor rdzawy, ciemny, podbiegający czerwienią. Samodzielne mielenie jego kory jest ciężkie – to cholernie twarda kora. Zawija się w pojedynczą rurkę, jak cygaro. Nie poleca się spożywania tego(...)włoska Femminello, hiszpańska Berna), słonecznie żółte, takie które pachną mocno już przez skórkę, najczęściej mają mniej albedo, są bardziej soczyste i wartościowe. Imbir oskrobujemy tak, jak skrobiemy młode ziemniaki — nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową do warzyw, szkoda pieniędzy (darmo nie dają), a imbir to co najlepsze skrywa — jak wszystkie owoce i warzywa — zaraz pod skórką. Ścieramy imbir
Karo in the KitchenTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA COSA NOSTRA NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon
Ostra na Słodkobardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa(...)ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych garnkach lub piekarnikach. Przykładowo czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata