ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:505/603)

Mielony na gnieździe 127

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam że nic się(...)dwóch stron.   3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe

Kuchnia w czekoladzie
Słodka Babeczka u Prezydentowej 169

Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty  i debaty. Zuzia, córeczka Asi i Pawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania i muszę(...)Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki.       I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki bez zawijania 241

bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie(...)żna użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 157

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 194

dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatamy widelcem i chwilę miksujemy wraz z jajkami. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem i cynamonem. Miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy pokrojone daktyle, które nadadzą słodyczy. Mieszamy łyżką(...)strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory spisuje się świetnie i biorąc pod uwagę jakość wykonania

Poezja smaku
Gołąbki bez zawijania 83

doprawić je wedle moich kubków smakowych. Postawiłam na mocno pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek pomidorów, aromatycznego bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne! Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także(...)pomidorowym, dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Przykrywamy i gotujemy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając pulpeciki, które nie są zakryte. Podajemy z ziemniakami, posypane świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!   Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Zakręcone donaty - koreańskie Kkwabaegi. 331

prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka - cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca. Zakręcone donaty, pączusie koreańskiego(...)minut (w połowie czasu przewróć je na druga stronę, by równo rosły).  Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (ja sprawdzam zawsze ziemniakiem - jeżeli zacznie się smażyć, jest dobrze), wkładaj partiami kkwabaegi i smaż na niedużym ogniu, rumieniąc pączka po obu stronach na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz papierem i od razu jeszcze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – przepis tradycyjny 32

składniki. Do farszu na gołąbki nie dodajemy jajka, ponieważ zadziała ono jako swoisty utwardzacz i nadzienie będzie zbite i twarde. Ugotowanie ryżu do stopnia al dente sprawi, że podczas pieczenia lekko zbierze on wilgoć, dzięki czemu gołąbki będą zwarte, a jednocześnie delikatne. Tak wykonany farsz do gołąbków odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem liści kapusty. W tym celu odetnij(...)podgrzać, wyjmij ją z zamrażalnika do chłodziarki na noc, a następnie odgrzewaj na patelni lub w rondlu z niewielką ilością wody i sosem. Zobacz również przepis na gołąbki z ziemniakami .   Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 107

dodatkiem sosy jogurtowego. A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np  sałatka z kaszą quinoa i cukinią  albo  pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka(...)cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać.  Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- p ołożyć cukinie  i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię

Smaczny zeszyt
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 79

albo posmarowanej tłuszczem (możesz posypać też niektórymi dodatkami) i piecz w 180° przez 40 do 55 minut – aż patyczek włożony do środka chleba wyjdzie czysty i suchy. Zostaw w foremce przez 10-15 minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet(...)chleby paleo: Chleb paleo (z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo

PaleoSMAK
Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) 99

uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec daj sodę oczyszczoną i ziarna kakaowca, wymieszaj dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w  180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można(...)chleby paleo: Chleb paleo (z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo

PaleoSMAK
Placki z cukinii 146

konkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)około godzinę, żeby puściła wodę. Po tym czasie cukinię przełożyłam na czystą, bawełnianą ściereczkę i porządnie wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam

ladykitchen
Jaglane kotlety piri – piri 135

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od

Even Better Food
#1 – Pomorze i Kaszuby 146

Dlatego właśnie ludność tych terenów nauczyła się przygotowywania wielu różnych odmian tradycyjnych potraw z tego co dała im natura. Na piaszczystych i dość kamienistych glebach pierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest(...)twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.   Kaszubska prażnica Składniki : 2 jajka, łyżeczka mąki, łyżka wody, 50g wędzonego boczku sól Przygotowanie : Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania