Brakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część? Najlepszy byłby(...)dobrej książce w hamaku :) Składniki: na blaszkę o wymiarach ok. 21x25 cm 350 g mąki pszennej 150 g masła 100 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 kg twardszych jabłek (7-8 szt.) 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. cukier jeśli jabłka
bistro mamatwaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą(...)apetyty domowników. Gorąco polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami
mojewypiekiinietylkobielutkie i równe zęby... I tak stałam i myślałam: 'Co Ty tu dziewczyno robisz? Z takimi atrybutami to do telewizji! Albo przynajmniej na stewardessę! A nie w lokalnym super ziemniaki skanować!'. W stanie osłupienia doczekałam swojej kolejki. A akurat miałam w ręku zaproponowany przez bardzo miła sieć wielopak jogurtu. Cena atrakcyjna odnosiła sieę do ilości - trzeba było wybrać z półki(...)bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na 12 sztuk) 150g masła 150g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej), posiekanej, LUB kropelek czekoladowych 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub dodatkowe kakao 1 szklanka (190g) cukru - dałam mniej, około 150g, a chętnie zmniejszyłabym tę ilość o jeszcze
Lejdi of the housetylko się da. Aby zrozumieć, ile dla mnie znaczy jedzenie, jak istotną rolę (nie tylko tę odżywczą) odgrywa w moim życiu, potrzebowałam kilku lat. Kiedyś piekłam, gotowałam dla przyjemności, ale nie z taką zaciętością. Dziś gotuję z przyjemnością, ale w imię ogromnej pasji, jaką stało się sterczenie w kuchni przy garach. Jeśli w ciągu(...)pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz z papryczką chili (z pestkami) i szklę na odrobinie oleju roślinnego. Wrzucam słodkie ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję do miękkości, dodając na końcu imbir. Miksuję wszystko blenderem na gładki krem i doprawiam kolendrą, gałką muszkatołową, sosem sojowym i sporą ilością pieprzu. Podaję z posiekaną
W kuchni Karmel-itkijQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także: – kotlet serowy – smażony camembert z żurawiną – pieczony ser brie – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KURCZAK Z PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE(...)międzyczasie przygotuj placki ziemniaczane. Na talerzach układaj po kilka placków ziemniaczanych, na nie kurczaka z dodatkami i listki świeżej bazylii. Podawaj. INNE PODANIE: Kurczaka możesz podać z klasycznymi ziemniakami, pieczywem czy ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plstarszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą się ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem. Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki(...)sosie. Podajemy z ziemniaczkami, puree, kaszą lub makaronem – co lubimy. Zobacz także: Placuszki z dyni (dyniowe pancakes) Dynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak ... Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach
Poezja smakuWracając z pracy wstąpiłam do sklepu po „coś” na obiad. Często wybieram się na zakupy nie wiedząc po co tak naprawdę idę. Dopiero w sklepie gdy
Pyza i SurówkaCiasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa(...)stężenia. Masa truskawkowa : ok. 700 g truskawek, umytych i odszypułkowanych 1 galaretka truskawkowa łyżka żelatyny 2 łyżki cukru szklanka wody Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić z ognia i połączyć z owocami. Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć
Kuchnia EllieTym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i
Marder&Marder Manufacturestartego parmezanu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto. Podziel ciasto(...)flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough. Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces. Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi
karmelowyKuchnia, to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Nie bez powodu nazywana jest przez wielu „sercem domu”. Sama tak uważam. To tu przygotowuje
Słodkie okruszkioraz Nabiał – jeść czy nie jeść? Na koniec dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj wszystko dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180° przez około 45-55 minut , aż do suchego patyczka. Gotowe! Prawda, że proste? Daj chlebu ostygnąć i oddać wilgoć, a potem – smacznego! Ten chleb nie jest(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo
PaleoSMAKCzęsto po obiedzie lub kolacji zostaje spora ilość ziemniaków, ryżu, kaszy itp. Co zrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki(...)prostokątów (aby skrobka nie kleiła się do ciasta, należy zamoczyć ją na chwilkę w oleju za każdym razem, gdy dzielimy ciasto). Bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik
Nastoletnie Wypiekanieziemniaki (ok. 10 minut). W dużym garnku podsmaż na maśle/oleju pozostałe warzywa. Zalej je wodą nieco ponad powierzchnię. Gotuj do miękkości. Dodaj bób (ja nie obierałam) i ziemniaki. Jeszcze chwilę gotuj. Zmiksuj/zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ziołami. Gotowe. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)made from this quite unpopular vegetable. Ingredients: 1.5 glass broad beans 5 potatoes, finely chopped 1 onion or 1 leek, finely chopped grated: 1 parsley, 1 carrot, 1 small piece of celeriac butter/oil salt, pepper, marjoram, lovage Boil broad beans and potatoes (ca. 10 minutes). Fry the remaining vegetables in butter/oil. Pour over with water slightly above the surface
Qlinarnie i Qlinarnieteż przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy(...)jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..