Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów(...)ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego wykładać farsz, zwilżyć brzegi i złożyć w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połączyć ze sobą. Tackę parowaru**** wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, w którym należy zrobić kilka otworów (coś na kształt wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy na parze przez 7 minut. Podgrzewamy bulion, a kiedy zacznie
Plate of Joywięcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę, że za mało ugotowałam ziemniaków, więc efekt nie do końca był udany. Jednak smaczny. :) Jak zapoznam się z resztą
Anioszek w kuchniucierać energicznie. Jak masło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie, a gorące mleko powinno ładnie się połączyć ze skrobią w ziemniakach i dać ci piękną aksamitną masę. Na tym etapie puree zapewne będzie mdłe. Dodaj więc jogurt naturalny, sól i pieprz. Kwaskowatość jogurtu przełamie mdłość mleka, a przyprawy dokończą dzieła. Przez(...)szczypcami. Teraz dopiero przełóż piersi na stronę bez skóry, popieprz i posól i smaż około dwóch minut. Po zakończeniu smażenia szybko przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, które masz w piecu. Piecz je około 8 do 10 minut. Następnie wyjmij kaczuchę z pieca i pozwól jej odpocząć na desce do krojenia przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj talerze
manslogblogkrem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog(...)bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana
Chilli Czosnek i OliwaDodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy
Smaki Na Talerzubiedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami aż cierpki. Kolor rdzawy, ciemny, podbiegający czerwienią. Samodzielne mielenie jego kory jest ciężkie – to cholernie twarda kora. Zawija się w pojedynczą rurkę, jak cygaro. Nie poleca się spożywania tego(...)włoska Femminello, hiszpańska Berna), słonecznie żółte, takie które pachną mocno już przez skórkę, najczęściej mają mniej albedo, są bardziej soczyste i wartościowe. Imbir oskrobujemy tak, jak skrobiemy młode ziemniaki — nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową do warzyw, szkoda pieniędzy (darmo nie dają), a imbir to co najlepsze skrywa — jak wszystkie owoce i warzywa — zaraz pod skórką. Ścieramy imbir
Karo in the KitchenTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA COSA NOSTRA NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon
Ostra na Słodkobardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa(...)ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych garnkach lub piekarnikach. Przykładowo czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około 6 do 7 godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata