ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:486/603)

Placki z cukinii z ziołowym pesto 109

placki, frittaty i tosty z wykorzystaniem tego składnika. Znajdziecie już miedzy innymi: Placki z cukinii i groszku lub w nieco innej wersji Z cukinii i serem pleśniowym Z cukinii, ziemniaków i marchewki Frittata z cukinii Lub coś na słodko – bananowe tosty z cukinii A dziś kolejna odsłona placków cukiniowych, tym razem z dodatkiem oscypka! Ponieważ cukinia sama w sobie(...)Czas 30 minutes Składniki Duża cukinia 3 jajka 2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g oscypka (lub innego sera odpowiedniego do starcia) Świeży koperek Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pieprz, sól, oregano Pesto Garść natki pietruszki i koperku 2 liście jarmużu Łyżka serka naturalnego Garść orzechów włoskich Łyżka startego parmezanu Ząbek czosnku Sól, pieprz Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Healthycreations.pl
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 153

  Żeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa

bistro mama
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 199

Kilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety(...)częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem żółtym, ilość - wg uznania :) Zapiekanka jest tak wilgotna, smakowita i pożywna

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Czebureki z mięsem 172

                          

W garach u Gosi
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 206

Dziś przedstawiam Wam pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej

Słodkie okruszki
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 219

zwilżoną wodą dłonią i dzielimy całość na 4 równe części. Jedną część kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza sama w sobie(...)się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku uzyskamy brązowe masło, w drugim – palone. Fragmenty białek na gorącej patelni będą w dalszym ciągu łapać temperaturą

Karo in the Kitchen
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 284

farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą, jak czyni to wiele greckich rodzin.  Gemista, papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własnyna 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw(...)wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 81

smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs(...)wrzucamy je partiami na rozgrzany olej, smażymy do niewielkiego zrumienienia z obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie wkładamy usmażone kotlety i wszystko zalewamy resztą sosu. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Mój sos pomidorowy wyszedł na tyle gęsty, że nie było potrzeby pieczenia gołąbków bez pokrywki. Jeżeli Wasz jednak jest rzadki (wszystko zależy

Kardamonovy
Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 162

być roztopiony. Jeśli nie lubisz cynamonu i korzennego smaku możesz go pominąć. Rozgrzej piec do 180° . Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem. Teraz dodaj do ciasta sodę, dobrze wymieszaj, a na sam koniec ocet jabłkowy lub sok z cytryny i energicznie zamieszaj ciasto. Piecz około 50 minut – do suchego patyczka. Gotowy chleb można jeść samodzielnie (jak ciasto(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo

PaleoSMAK
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 204

się ostatnio dowiedziałam, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na sporą zawartość skrobi może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Co ciekawe, quinoa jest o tyle wyjątkowa, że tak naprawdę nie należy do zbóż.  I w przeciwieństwie do nich zawiera cenne flawonoidy (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). Wykazują(...)poszatkowany szpinak, rozdrobnionego łososia, żółtka, nasiona słonecznika i mąkę orkiszową. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno

Kuchnia Ellie
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 157

zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście(...)żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white

Martyna Cooks
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 162

zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście(...)żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white

Martyna Cooks
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 197

ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała(...)koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających"./SEZAM CZARNY:"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich

Wypisz Wymaluj
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 270

wykorzystanie nadmiaru suszonych grzybów - duszona karkówka wraz z dodatkiem cebuli oraz marchewki w aromatycznym sosie z suszonych grzybów. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami lub kopytkami. Zachęcam do przygotowania 😃 W ten sam sposób możecie przygotować karkówkę w naczyniu żaroodpornym - tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie co najmniej 3 razy dłuższy. Składniki(...)mięso obsmażcie na patelni lub w garnku. Następnie usmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać lekko podsmażone warzywa wraz z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalać wodą. Piec pod przykryciem w 180ºC co najmniej 1,5 godziny (aż do miękkości mięsa). Smażenie karkówki i warzyw Wygląd karkówki przed i po uduszeniu

Ugotować
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 214

wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego nauczyłam się w poprzedniej pracy od koleżanki. Jeśli macie mięso, które powiedźmy, że było kupione kilka dni temu i z jakiś względów nie zajęliście się nim jeszcze(...)Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia i na wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni

Mieszam w Garnku
Zdrowa żywność od MyVita :) 180

roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki.  AGAR AGAR  Agar jest substancją żelującą na wzór żelatyny wieprzowej. Z tą różnią, swoją drogą bardzo znaczącą, że jest on pochodzenia roślinnego . Ja najczęściej używam go w okresie(...)butelce pozwoli Ci na odmierzenie malutkiej porcji, w ten sposób zaoszczędzisz dużo surowca i jeszcze więcej niepotrzebnych kalorii!  Cechy charakterystyczne: świetnie nadaje się do niskokalorycznego gotowania, smażenie i pieczenia idealna dla osób dbających o prawidłową masę ciała zapewnia precyzyjne dozowanie wystarczającej ilości produktu, by dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających

Zdrowie na języku :P