ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:487/603)

Zapiekane bataty z boczkiem 152

Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam.  Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam.  Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego(...)masą ziemniaczaną. Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym na plastry, doprawiamy pieprzem, chili i przykrywamy masą z batatów. Wierzch smarujemy olejem i nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy ok. 70 min w 180°C . Bataty z boczkiem najlepiej smakują w połączeniu z smakowym serkiem kremowym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Mielona karkówka z pieca 128

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz

Gaździnka warzy
Domowe chipsy smażone na oleju 33

rondelka do smażenia. Krok 1 – obieram i kroję ziemniaki Ziemniaki obieram i kroję na bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste plastry. Możesz to zrobić ostrym nożem, tarką – szatkownicą z ostrzem lub specjalną krajalnicą do warzyw. Ziemniaki muszą być koniecznie cienko pokrojone. Dzięki temu będą chrupiące i smaczne . Pokrojone plasterki ziemniaków wrzucam do miski z zimną wodą, aby się wypłukały(...)rondelka wlewam olej na wysokość około 1 – 1,5 cm i rozgrzewam. Na próbę wrzucam jeden plasterek. Jeśli smaży się intensywnie, to olej jest już dobrze rozgrzany. Plasterki ziemniaków wrzucam oczywiście ostrożnie na dobrze rozgrzany olej. Wrzucam partiami taką ilość, aby wszystkie były całe zanurzone i swobodnie pływały w oleju . Nie będą się wówczas sklejały. Jeśli masz wprawę

Ania gotuje
Gęś duszona w warzywach 117

wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 3,30 h plus marynowanie Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 239

Jako że zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii(...)gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam

Magiczna kuchnia Darii
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 230

Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny

SzczyptaSmaQ
Wołowina z pieczarkami 131

Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Myślał indyk o niedzieli... 171

I dobrze myślał. Chociaż początkowo wielkiego ptaka planowaliśmy mieć na świąteczny obiad, to mała obsuwa logistyczna przesunęła jego spożycie na weekend. Przekopałam setki blogów kulinarnych, aby

bastalena
Burrito alla studio kulinarne The Plate 137

przygotowane razem potrawy. Część osób przyszła ze swoją mamą czy parterem, ale na koniec wszyscy byliśmy jedną wielką warsztatową rodziną.   Największą niespodzianką warsztatów były dla mnie ziemniaki gotowane w kaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka(...)wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem wyciętym z pergaminu do pieczenia. W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos jogurtowy mieszając razem wszystkie składniki sosu. Na tortilli układamy ryż, paski awokado i farsz mięsny. Zwinięte burrito grillujemy z obu stron

Ugotowane pozamiatane
Absolutna dynioza 144

kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy na patelnię, na równomiernie rozłożone ziemniaki. Smażymy na niewielkim ogniu, bardzo powoli, pod przykryciem (ja przykryłam formą do tarty, bo nasza duża patelnia nie ma pokrywki:)), aż wierzchnia strona dobrze się zetnie. Można jeść tortillę(...)mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć

les mirabelles
Sałatka jarzynowa (warzywna) 164

Lubicie sałatki? U mnie w domu każdy je uwielbia. W szczególności przepadamy wprost za tradycyjną sałatką warzywną (jarzynową). Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem

Słodkie okruszki
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 114

Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi(...)bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy

Kuchnia Paulettes
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 168

Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
wegańskie burgery z brokuła, szpinaku i tofu 90

wegańskich restauracji, miałam przyjemność spróbować burgery z tofu i szpinaku. Jednak miałam co do nich kilka zastrzeżeń. Po pierwsze ilość tofu była znikoma, przy czym jego niedobór zastąpiony został ziemniakami. Po drugie były one smażone, przez co niewątpliwie ciążyły po spożyciu na żołąku. Dlatego też, postanowiłam zrobić ich nieco lżejszą i zdrowszą wersję. A co najważniejsze, z wykorzystaniem dużej ilości(...)uparowanego brokuła blendujemy z tofu i szpinakiem do zblendowanych składników dodajemy sos i przyprawy - dokładnie mieszamy formujemy burgery i obtaczamy je w sezamie gotowe burgery przekłądamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 30 min w 175 stopniach

healthy dreams
Szynka w warzywach na szybko 123

Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie(...)mięso było dokładnie   wysmarowane marynatą. -  Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .     (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.) -  W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok     1 minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania