ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:475/603)

Zapiekanka ziemniaczana 802

patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki(...)gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu

Ratunku obiad
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 161

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013

kgwjanczewo
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 73

osobistych gustów. Oto kilka sposobów, jak podać zupę grzybową: Z grzankami : to klasyczny sposób podawania zupy grzybowej. Przygotuj grzanki, smarując kromki chleba masłem i startym czosnkiem, a następnie piecz je w piekarniku do momentu zrumienienia. Grzanki można pokroić na kawałki i podać jako dodatek do zupy lub umieścić na talerzu jako przekąskę. Z kwaśną śmietaną : zupa grzybowa świetnie komponuje się(...)grzybowa składniki: 400g świeżych grzybów (np. borowików, kurek, pieczarek) 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki masła 1,2 litra bulionu warzywnego lub grzybowego 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie dla zagęszczenia zupy) 200ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku posiekane, świeże zioła do podania (np. natka pietruszki, koperek) Zupa grzybowa przepis Krok 1. Oczyścić

Moja Książka Kucharska
Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy 92

temperaturę do 160 C i duś pod przykryciem półtorej godziny. Kontroluj od czasu do czasu czy woda zbytnio nie odparowała. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Sos powstały po pieczeniu mięsa zagęść, mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Przygotuj 4 wyparzone słoiki o pojemności 1 litra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek łopatki delikatnie pokrój na mniejsze części i włóż(...)Pierwszego dnia 60 minut, drugiego dnia 30 minut, trzeciego dnia 15 minut. Efekt będzie ten sam-można przechowywać bez lodówki tylko niestety, pójdzie więcej gazu. Gotowe, do kaszy, ryżu, ziemniaków czy nawet bułki w podróży, pracy, jak znalazł… . Smacznego! Artykuł Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Serniki podkarpackie 162

Serniki podkarpackie Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy i wart upieczenia :)   Sernik biały Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba(...)nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/01/sernik-przekadany-kuchnia-podkarpacka.html Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik smażony ze Słomianej Smażony sernik według tej receptury przygotowuje się nieco inaczej niż typowe serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się

Trzeci talerz
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 99

lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno(...)czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę wyciskać korpusy czyli

moj przepis na
Gulasz z piekarnika 144

Pyszny gulasz z piekarnika to super propozycja na treściwy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad :). Polecam podawać z ziemniakami z wody i ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki(...)spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h do zamarynowania, następnie zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 70-80 minut. ( ja piekłam trochę dłużej gdyż lubię mięso wręcz rozpadające się ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Zwykły chleb 715

Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej(...)godz. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C  i smarujemy lub nie chleb rozbitym jajkiem. Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem lub żyletką, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika. Po włożeniu chleba spryskujemy wodą dolną blachę na dnie piekarnika. W pierwszych minutach podczas pieczenia w piekarniku musi być

chleba naszego
Fit frytki z cukini 287

lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także np. jako dodatek do dań głównych. Jako, że sama dałam się(...)skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce) 3. W miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Następnie obtaczam nimi cukinię. 4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika. 5. Pieczemy ok. 15 minut, aż cukinia będzie miękka. Składniki (wersja z parmezanem): 2 cukinie, 1/2 szklanki startego parmezanu, 1 jajko, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 2 ząbki czosnku, odrobina chilli, sól

Kuchnia Pełna Pasji
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 201

lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno(...)czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę wyciskać korpusy czyli

moj przepis na
Dorsz w panierce sezamowej 175

magnezu. Ryby, szczególnie morskie, są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, a także doskonałym źródłem witamin. Dzięki swoim walorom zdrowotnym stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów(...)minut z każdej strony. Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dorsz w panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude, bardzo delikatne i kruche, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu

mojewypiekiinietylko
Wytrawne muffinki 254

zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo)     Składniki na 20 sztuk(...)smarujemy rozpuszczoną  margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25/30 minut

Mia Cucina Sofieta
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 197

panierce z bułki tartej. Danie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i kolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole. Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym. [embed(...)serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił. [caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś

e-PrzepisyKulinarne
Bułki pszenne klasyczne 167

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują

kuchnia doski