ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:473/603)

Pyszne ciasto PUSZEK z jabłkami, kremem, pianką straciatella +FILM 237

jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -pół szkl mąki pszennej tortowej -łyżka mąki ziemniaczanej -łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA -1,5 kg jabłek  -galaretka cytrynowa KREM -750 ml mleka  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -łyżka mąki pszennej tortowej -200g masła -3 łyżki(...)dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut. Biszkopt studzimy. JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasztet z cukinii z pieczarkami 314

Wegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki(...)można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka 28 cm x 8 cm x 6 cm i 22 cm x 10 cm x 6 cm) duża cukinia lub 2 małe

Kuchcik gotuje
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 136

cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej(...)delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki ziemniaczane. 146

mąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych  i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu) 7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g) 2 łyżeczki cukru 1 roztrzepane jajko 125 g letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie(...)Wyjąć z lodówki, delikatnie zagnieść i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Na oprószony mąką blat wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek.  Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 234

łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia podsmażyć na oliwie. Dodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut. Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą(...)dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 110

Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią

Bullio
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 171

chwała im za to. Dla przykładu - Producent Przypraw Rafex z Dys koło Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka(...)umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem

Right Behind The Kitchen
5. Zupa ogórkowa 371

niby ruszyłam, lecz większość czasu spędziłam w kuchni. Ciekawe jak będzie z tym dzisiaj? Jak to działa, że im bliżej zaliczeń i sesji, tym bardziej mam ochotę coś pichcić, piec, gotować..? Niesamowite.. Już nie mogę doczekać się okresu po sesji, gdy będę miała czas spokojnie odetchnąć i wziąć za wszystkie książki, które leżą odłogiem i czekają pół roku(...)pierś z kurczaka - 1 litr wody - 1 opakowanie włoszczyzny (w każdym sklepie dają różne proporcje, więc nie będę wymieniać, po prostu    wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny

Be Fit Be Strong
Kotlet schabowy inaczej czyli po cygańsku 374

Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje:   2 kotlety schabowe 1 duża marchewka 1 mała pietruszka(...)posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości mięsa

Jadło i czytadło
...zielona tarta ziemniaczana 123

ZIELONO MI   ...zielona tarta ziemniaczana * 1 kg ugotowanych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej) • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 2-3 jaja • szczypta soli Farsz ze szpinaku z serem Składniki: 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 250g sera białego-u mnie z wiaderka opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietanki 18% masło lub oliwa z oliwek(...)szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.WYKONANIE ....Naczynie żaroodporne natluścić Masę ziemniaczana podzielić na dwie części ,Jedna częścią ,wylepić naczynie ,wyłożyć farsz i druga częścią masy pokryć farsz.Posypac startym serem...Piec około 35minut w 180 stopniach.. Smacznego!....ps.nie zdążyłam zrobić foto przekrojonej zapiekanki,ale musicie uwierzyć ,że jest pyszna .Moja córcia wybredna w jedzeniu zjadla jedna cala zapiekankę sama

w mojej kuchni
Bataty, karkówka i pomarańcza 173

Zawsze chciałem spróbować jak smakują bataty (pataty, słodkie ziemniaki – jak zwał tak zwał). Jeszcze pacholęciem będąc przeczytałem w książce „Przypadki Robinsona Cruzoe” wzmiankę o batatach. Z tego co pamiętam, Robinson znalazł jakieś bulwy, stwierdził że są niejadalne i wrzucił je do ogniska. Gdy odkopał je z żaru zobaczył, że popękały i spróbował jak smakują po upieczeniu. Nie wiem dlaczego(...)Smakują inaczej niż to sobie wyobrażałem. Kiedyś może spróbuję wrzucić je do ogniska, tak jak zrobił to Robinson Cruzoe :) Jeśli zaś chodzi o karkówkę – od teraz będę ją zawsze piekł z sokiem pomarańczowym. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pierogi ruskie – przepis krok po kroku 193

Pierogi ruskie – przepis krok po kroku Lubicie pierogi ruskie? Ja uwielbiam Jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz też potrafię zjeść naprawdę spora porcję

Słodkie okruszki
Soczewica czerwona jak gotować? 24

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X soczewica czerwona jak gotować ? Soczewica czerwona jak gotować - Praktyczne wskazówki i smaczne przepisy. Odkryj idealny sposób na gotowanie czerwonej soczewicy CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do gotowania soczewicy czerwonej Gotowanie soczewicy czerwonej to świetny sposób na wzbogacenie swojej diety o zdrowe składniki i cenne substancje odżywcze. W tym artykule dowiesz się, dlaczego soczewica czerwona jest(...)pyszną i kremową zupę z soczewicy czerwonej: Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do dekoracji Instrukcje

Podstawy Gotowania
Ziemniaki z serem, zawijane 121

mięsku. Dodatkowo zrobiłam też kilka kulek. Ziemniaki oskrobać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Włożyć ziemniaki do dużej miski, ugładzić powierzchnię. Podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Wyjąć jedną część, do pustego miejsca wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jajko i posiekany koperek. Dłońmi wymieszać masę ziemniaczaną(...)trzeba je przewrócić w oleju. Wyłożyć roladki na papierze kuchennym, żeby pozbyć się tłuszczu. 2 sposób – nagrzać piekarnik do 240 C i wstawić roladki na raszkach lub kratce. Piec do momentu aż roladki nabiorą złotego koloru. Były pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Słodkie bułki z Majorki 136

świeżych drożdży Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (odłożyć z obiadu), dokładnie potłuc, aby nie było grudek. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste(...)godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 20 części, po ok. 58 g każda. Formujemy okrągłe bułki i układamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do ostatniego wyrastania na 45 – 60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 175°C na 15 – 20 minut. Upieczone studzimy na kratce

mojewypiekiinietylko
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 143

obiad lub kolację wytrawna tarta. Przy braku czasu jest to szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko(...)różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut, następnie zmniejszyć tempetarurę do 160 st.C i piec jeszcze 20 minut

To co kocham
Udka faszerowane zielonymi szparagami 192

Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób możecie podać z młodymi ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki(...)żółtym serem. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać 1 szklanką wody (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. Ewentualnie wydłużyć czas pieczenia

Ugotować

Proponowane wyszukiwania