ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:468/603)

Odtłuszczone frytki z batatów 182

usłyszałam od strażnika? Dostaliśmy telefon i wolną rękę od Rektora. Miło prawda? Uczelnia to jednak umie zaskoczyć ;) Mi, całe szczęście się upiekło, ale takiego zachowania nie rozumiem.  Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, a w szczególności frytki. Co więc zrobić, by nie obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić(...)papryka wędzona, tymianek, lubczyk i chili)  Bataty obieramy (ale też niekoniecznie), kroimy w cienkie paseczki. Czy mają być długie, czy krótkie - zależy od Was. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paseczki rozkładamy równomiernie na całej powierzchni blachy. Jeżeli mamy oliwę w spray'u - spryskujemy nią frytki i następnie posypujemy mieszanką przypraw (dobrze wcześniej wymieszać je w miseczce). Jeżeli mamy oliwę

Be Fit Be Strong
Jak przygotować wigilijną kolację 139

którą dodaję do sernika.   Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość(...)Mamy szansę jakoś wybrnąć z opresji? - Na za słoną zupę istnieje świetne rozwiązanie. Jeżeli po spróbowaniu okaże się, że zupa jest zbyt słona, to wystarczy dodać do niej surowego ziemniaka i gotować przez przynajmniej 10 minut. Ziemniak pochłonie nadmiar soli. Trzeba pamiętać o jego wyjęciu! Jeżeli danie jest za ostre, to zabielamy je śmietaną lub jogurtem, albo dodajemy miód

Cztery Fajery
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 298

A co u Was jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam…

Słodkie okruszki
Kurczak w ziołach i czosnku 275

Pyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze

Kuchnia Pełna Pasji
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 81

dodatek smaczne dania, z których płynie aromat rozmaitych przypraw. Mięso spożywa się tutaj przede wszystkim w postaci grillowanej, pieczonej lub wędzonej. Ćevapi jest daniem mięsnym przypominającym nieco tradycyjny turecki kebab. Składa się z grillowanych lub pieczonych kotlecików z mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się je z plackami zwanymi somun lub lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii(...)serwowaną w Bośni i Hercegowinie. Można go zjeść na śniadanie lub zabrać w podróż. Sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań oraz pikników. To ciasto filo z nadzieniem z mięsa, sera, ziemniaków lub szpinaku. Proponujemy przetestować wersję z serem: https://uwielbiam.pl/przepis/burek-z-serem . Można też eksperymentować z zupełnie innymi nadzieniami, np. z dyni. Świetnym pomysłem jest wzbogacanie smaku o dodatki takie jak cebula

Pasja Smaku
Bakłażany faszerowane makaronem 73

pozwoził do domu warzywa prosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane – nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia – ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw(...)pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy

Kardamonovy
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 454

zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne Palce lizać! Składniki: 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 25-30 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek 400 g smalcu do smażenia Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji(...)złociste wyjmować i smażyć kolejne. Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki. Aby tłuszcz nie palił się polecam patent z kawałeczkiem surowego ziemniaka wrzuconego do gorącego smalcu. Smacznego! — BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki

Ola la LCHF
Wege bigos z ciecierzycą 210

rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię teflonową/tytanową bądź inną na której można piec bez tłuszczu. Ja od ładnych kilku lat używam patelni    Primavera z powłoką tytanową marki Granchio.   Patelnia jest pokryta powłoką  Whitford QuanTanium® , która została wzmocniona unikatową mieszanką cząstek(...)mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat, dusimy na małym ogniu około 30 minut. Często mieszając Podajemy z dobrym pieczywem lub purre z ziemniaków. Można polać olejem, np. lnianym

Szkrab Je Sam
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 146

łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą(...)ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła

KuchcikoweLove
Miodowo-korzenny schab pieczony 245

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :)  Świetnie smakuje również na zimno.  Smacznego! Źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Dyniowy chlebek na słodko 127

łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C) Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Najprostsza tarta grzybowa 230

Przy okazji robienia sosu grzybowego troszkę przesadziłam z jego ilością. Musiałam go jakoś wykorzystać winny sposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z  ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno(...)formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut.Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie.Podajemy od razu, ale tarta też jest doskonała na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 118

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj

Kardamonovy
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 175

lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy(...)lekkiego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kiełbaski oddzielić od siebie i naciąć (z 1 strony). Gorący sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć białe kiełbaski (nacięciami do góry). Piec bez przykrycia około 30-35 minut w 195ºC . Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.  Przygotowywanie sosu i ułożenie białych kiełbasek

Ugotować
Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 231

mnie mozzarella) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę(...)osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut

Kuchcik gotuje