ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:468/603)

Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 81

Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy mięso   na drugą stronę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Około 15 minut przed końcem pieczenia cebule wykładamy na mięso

Trzeci talerz
Wielka Brytania - Wegański cottage pie 98

klasyczna brytyjska zapiekanka z mięsa mielonego z warstwą chrupiącego purée ziemniaczanego. Dzisiaj prezentujemy jego zweganizowaną wersję z soczewicą - jest równie niekiepska!  Składniki (4 porcje): - 0.5 kg ziemniaków  - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tłuszczu (my użyliśmy wegańskiego masła Flora)  - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - gałązka tymianku - 2 marchewki - 1 pietruszka(...)łyżki sosu HP (oryginalnie jest worcestershire sos, ale on zazwyczaj nie jest wegetariański; opcjonalnie można zastąpić łyżeczką sosu sojowego)  - 5 łyżek czerwonego wina - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, dodajemy tłuszcz i gałkę muszkatołową i robimy purée.  2) Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy liść

Roślinożerni urlopowicze
Niedzielny Kucharz w TOK FM 73

tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi Danie(...)dość pospolity wygląd, kiedy jest nieugotowany. Ugotowany zmienia się nie do poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Zobacz przepis Piątek: Sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu W tym miejscu miało być pierwotnie inne danie – sajgonki, ale zachciało nam się zrobić steki z kalafiora. Niestety, młode kalafiory nie mają jeszcze zbyt zwartych

Niedzielny kucharz
Miejski bochen chleba 111

Ciasto: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać aktywny zakwas z letnią wodzą, aż się rozpuści. Wsypać obydwa rodzaje mąk, sól oraz dodać przeciśnięte ziemniaki. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5-10 minut, aż gluten się uaktywni (ciasto będzie dosyć klejące). Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej(...)jest na skórce). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Piec przez około 45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika, następnie z formy i przenieść na kratkę

Nastoletnie Wypiekanie
Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 134

sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do przesianej przez sito mąki. Całość najpierw mieszamy widelcem, a później, gdy batat przestygnie, wyrabiamy dłońmi(...)przeciwnym razie chlebek będzie bardzo twardy i wyschnięty. W czasie smażenia mogą pojawić się bąbelki powietrza – patrz zdjęcie poniżej. Jest to dobry znak – oznacza, że rozgrzane powietrze piecze chlebek od środka. Zjadamy solo jako zdrową przekąska albo podajemy z ulubioną pastą lub owocami. Praktyczne rady: Zaraz po usmażeniu, chlebek jest miękki i giętki. Autorka oryginalnego przepisu zaleca przechowywanie

Lamarida.pl
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 236

ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy(...)pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki

WojnaNaSmaki.pl
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 167

naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne(...)szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym 181

mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie(...)mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.  9. I gotowe! Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Udka pieczone w pomidorach 147

pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 140

oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy(...)pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce

Delicious Titbits
Pstrąg zapiekany w szpinaku 138

filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka(...)Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut

Mama Gotuje
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 159

Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz

Moniki Smakołyki
Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 202

Gdy w lodówce zostaje kawałek ulubionego sera korycińskiego… , a ja mam ochotę na coś pysznego i sycącego… Odpowiedzią jest zapiekanka warzywno-makaronowa z serem

Słodkie okruszki
Frytki z selera 49

Frytki z selera to smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Seler po upieczeniu zyskuje ciekawy aromat i chrupiącą skórkę. Frytki z selera świetnie smakują z dodatkiem ketchupu czy też sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe frytki z selera można przygotować w bardzo łatwy sposób. Obtoczone w przyprawach smakują naprawdę świetnie. Stanowią smaczną i przede(...)kawałki na kształt frytek.  Do miseczki przekładamy marynatę, do której wrzucamy nasze frytki z selera. Całość mieszamy tak, by frytki obtoczyły się w przyprawach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy frytki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frytki z selera

Przepiski.pl
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą 88

kapusty to bardzo oryginalne danie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa wołowego. Kotleciki są bardzo delikatne, soczyste, a jednocześnie sycące. Świetnie smakują z zapiekanymi ziemniakami i marchewką. Możecie je także serwować z tradycyjnymi ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)blisko siebie na wyściełanej papierem blaszce. Na cebuli umieszczamy mięso uformowane w kształcie spłaszczonych kotlecików. Kolejna warstwa to pokrojona w talarki cukinia. Na cukinii umieszczamy poszatkowaną kapustę. Posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 200 stopniach, grzanie góra/dół przez 25-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane mięso świetnie smakuje polane odrobiną sosu serowego. Polecam podawać je z zapiekanymi ziemniaczkami i marchewka

Przepiski.pl
Polędwiczki wieprzowe w boczku 155

Dzisiaj mam dla Was fajny sposób na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie(...)zapiekania nie zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie rumiane i miękkie. (piekłam około 20-25 min) polędwiczki wieprzowe w boczku

O kuchni z uczuciem
Pałki kurze w jogurcie i curry 122

Bardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę wzdłuż i za pomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę, nie jest to konieczne, ale ja tak lubię. Do miski wlać jogurt dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić(...)marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Pierwsze 25 minut piec przykrywając formę. Następnie odkryć i piec pozostały czas. Podawać gorące. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
chrupiący chleb w naczyniu 150

mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne... nastawiamy na 200 st. C Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym

chleba naszego