ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:472/603)

Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 226

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg

kgwjanczewo
Ciastka z serem camembert i gruszką 285

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji
Tradycyjna foccacia barese 135

typu 00) 100 g semoliny 130 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 10 g soli łyżka cukru 16 g suszonych drożdży 200 ml ciepłej wody + oliwa + pomidorki koktajlowe + oregano Sposób przygotowania: Do kubka wlej ciepłą wodę, dodaj do niej cukier oraz suszone drożdże, wymieszaj dokładnie i zostaw na 5 minut. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby nie miały grudek. Dodaj do nich(...)powbijaj w nią pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i posyp suszonym oregano. Na koniec w kubku wymieszaj 3 łyżki wody i łyżkę oliwy. Tą mieszanką polej wierzch foccaci. Foccacię piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, choć świeżość zachowa przez ok. 3 – 4 dni. Smacznego Artykuł Tradycyjna foccacia barese pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Stek z sarny 106

mamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec , może warto zrobić z niego steki :). Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową. udziec z sarny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 3 łyżki masła, gałązka rozmarynu, Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smazyć, uważając aby nie przypalić masła(...)około 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło. Przed podaniem posypać solą i pieprzem. Podałam z sosem ze śliwkami i marszczonymi ziemniakami . zastawa

królestwo garów
Chrupiący chleb z bio mąki 133

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba. Polecam każdemu domowy wypiek chleba.  Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki  i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek  ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach zaczyn(...)widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody z czubatą łyżką mąki, na pomadę do  posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu uzyskania grubej chrupiącej skórki. Posmarowane gorącą pomadą chleby posypujemy ziarnami i nacinamy,  żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie. Pieczemy 60 minut w 200 st.C

chleba naszego
Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy 277

jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki na małą blachę/tortownic(...)czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę składników, przemieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C.   Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz polać roztopioną gorzką czekoladą, bo kto Ci zabroni? Smacznego

greenscarf
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 221

grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Można też zapiec z podgotowanymi w osolonej wodzie prawie na miękko ziemniakami w plasterkach. Ułóż je wtedy na spód, dopiero potem układaj resztę składników jak opisane wyżej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99

Anioszek w kuchni
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 134

być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych(...)łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki

Oryginalny smak
Bułka pszenna 161

Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis Bułka pszennaSkładniki:500 g mąki pszennej 650125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito1/3 łyżeczki drożdży instantok. 300 ml wodypół łyżeczki soli1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić(...)nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce.Smacznego Post Bułka pszenna pojawił

UgotujmyTo.pl
Zapomniane kaszubskie jadło. 112

Napoleon  czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb

Kulinarny karnet Christophera
Tort batatowo-bananowy 123

Słodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu

Lamarida.pl
Filety z mintaja smażone 186

ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili.   Składniki: 12 porcji filetów z mintaja 2 jajka mąka(...)jajku i mące, smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe układam w naczyniu, solę lekko z obu stron, przykrywam naczynie pokrywką, ryby odpoczywają. Podaję z ziemniakami, surówką z kapusty lub ulubionymi warzywami strączkowymi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kapusta, bataty i pelargonie 302

Pamiętajcie tylko o tym, że tych nasion po wysianiu nie przykrywamy ziemią – potrzebują światła do kiełkowania. WILEC ZIEMNIACZANY Batatów jeść nie cierpię – w żadnej postaci. Batatowe frytki, chipsy, nawet pieczony batat z czosnkowym masłem – nie dla mnie. Ale liście batatów to już inna sprawa. Batat jest byliną – należy do powojowatych i tworzy kaskadowe okrywy liści. I to nie byle(...)myjemy dokładnie pod letnią bieżącą wodą, używając do tego miękkiej gąbeczki do naczyń. Bulwy przed eksportem utrwala się i spryskuje preparatem który ma zablokować kiełkowanie. My chcemy żeby słodkie ziemniaki puściły liście, taka kąpiel jest im więc niezbędna. Kolejny krok – do wyboru – bulwy możemy przeciąć na połowy i włożyć do wody (powinna sięgać na wysokość ok.2cm). Możemy też ziemniaka nabić

Karo in the Kitchen
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 146

Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią

Bullio
Pyszne ciasto PUSZEK z jabłkami, kremem, pianką straciatella +FILM 237

jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -pół szkl mąki pszennej tortowej -łyżka mąki ziemniaczanej -łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA -1,5 kg jabłek  -galaretka cytrynowa KREM -750 ml mleka  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -łyżka mąki pszennej tortowej -200g masła -3 łyżki(...)dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut. Biszkopt studzimy. JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasztet z cukinii z pieczarkami 314

Wegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki(...)można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka 28 cm x 8 cm x 6 cm i 22 cm x 10 cm x 6 cm) duża cukinia lub 2 małe

Kuchcik gotuje
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 136

cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej(...)delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki ziemniaczane. 146

mąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych  i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu) 7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g) 2 łyżeczki cukru 1 roztrzepane jajko 125 g letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie(...)Wyjąć z lodówki, delikatnie zagnieść i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Na oprószony mąką blat wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek.  Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 234

łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól oliwa masło Wykonanie: Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia podsmażyć na oliwie. Dodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut. Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą(...)dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 110

Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią

Bullio
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 171

chwała im za to. Dla przykładu - Producent Przypraw Rafex z Dys koło Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka(...)umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem

Right Behind The Kitchen
5. Zupa ogórkowa 371

niby ruszyłam, lecz większość czasu spędziłam w kuchni. Ciekawe jak będzie z tym dzisiaj? Jak to działa, że im bliżej zaliczeń i sesji, tym bardziej mam ochotę coś pichcić, piec, gotować..? Niesamowite.. Już nie mogę doczekać się okresu po sesji, gdy będę miała czas spokojnie odetchnąć i wziąć za wszystkie książki, które leżą odłogiem i czekają pół roku(...)pierś z kurczaka - 1 litr wody - 1 opakowanie włoszczyzny (w każdym sklepie dają różne proporcje, więc nie będę wymieniać, po prostu    wrzucacie wszystko co tam dali) - 3 ziemniaki - 1 cebula - 10 ogórków kiszonych - Maggi, sól, pieprz (ja pominęłam, gdyż dla mnie w smaku była idealna i bez tego) - koperek świeży lub suszony (można pominąć) - do zabielenia: jogurt naturalny

Be Fit Be Strong
Kotlet schabowy inaczej czyli po cygańsku 374

Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje:   2 kotlety schabowe 1 duża marchewka 1 mała pietruszka(...)posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości mięsa

Jadło i czytadło
...zielona tarta ziemniaczana 123

ZIELONO MI   ...zielona tarta ziemniaczana * 1 kg ugotowanych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej) • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 2-3 jaja • szczypta soli Farsz ze szpinaku z serem Składniki: 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 250g sera białego-u mnie z wiaderka opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietanki 18% masło lub oliwa z oliwek(...)szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.WYKONANIE ....Naczynie żaroodporne natluścić Masę ziemniaczana podzielić na dwie części ,Jedna częścią ,wylepić naczynie ,wyłożyć farsz i druga częścią masy pokryć farsz.Posypac startym serem...Piec około 35minut w 180 stopniach.. Smacznego!....ps.nie zdążyłam zrobić foto przekrojonej zapiekanki,ale musicie uwierzyć ,że jest pyszna .Moja córcia wybredna w jedzeniu zjadla jedna cala zapiekankę sama

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania