ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:469/603)

Zupa pieczarkowa – krem 76

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to

Moja Delicja
Zapiekanka z kalafiorem i porem 228

oregano i bazylii oraz soli i pieprzu mieszamy razem. Ziemniaki kroimy w bardzo cienki plastry. Mieszamy je z kalafiorem i mieszanką przypraw. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i polewamy nim ziemniaki i kalafiora. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory. Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy(...)formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy beszamel, przekładamy podpieczone warzywa, układamy na nich podsmażone pory i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera

Bon appetit mon amie
Powidła z aronii i jabłek 183

powideł. Wspomniane już garbniki zapobiegają szybkiej fermentacji, dlatego przetwory z aronii długo pozostają przydatne do spożycia. Moje powidła zawierają również jabłka i są doskonałe do pieczenia ciast typu pleśniak lub do ciasteczek. Składniki: – 1,2 kg aronii – 800 g jabłek pokrojonych, obranych ze skóry i bez gniazd nasiennych – 300 g cukru – 2 łyżki(...)dolać najpierw jedną szklankę, przemieszać. – Po chwili wlać drugą szklankę wody. Przemieszać i chwilę jeszcze pogotować. – Ja moje powidła na koniec ubiłam tłuczkiem do ziemniaków, aby rozdrobnić owoce. – Gorące przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić i pod kocyk

To co kocham
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 167

łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut.  POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao(...)piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Tak przygotowane trufle-bajaderki możecie przygotować jako prezent dla bliskich

SMYKWKUCHNI
PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW 108

PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, rozmieszane drożdże w mleku, śmietanę, mąkę oraz cukier. Zagniatamy elastyczne ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być. Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy mąką. Wałkiem rozwałkowujemy(...)papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Uwagi; Ciasto ziemniaczane, pączkowe jest troszkę ciężkie, dlatego robiłam małe pączusie aby ładnie wyrosły, nie wiem jak będzie z pieczeniem większych pączków

Kulinarne Fantazje Marioli
bieda jadło 204

wieki temu wyjątkowym miejscem dla mnie było Załęcze. myślę, że większość harcerzy w średnim wieku, to miejsce zna, i co więcej, dzieli mój sentyment. o  pieczeniu chleba  na zlocie absolwentów pisałam w 2009 roku i nie mogę uwierzyć, że to tyle lat minęło. z Załęczem oprócz chleba kojarzy mi się potrawa, którą ostatniego dnia przygotowywała Ewa Prędziutka - prażucha(...)jadło". w każdym bądź razie rodzinę smakiem zaskoczyłam i pewnie nie raz wrócę do tego dania, jako dodatku do mięs, które zwykle podaje się z kluskami. prażucha 1 kg ziemniaków,  10 dkg mąki pszennej,  2 cebule lub 20 dkg boczku (słoniny),  olej do smażenia, sól,  do picia maślanka lub kefir obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie

Eksperyment sobotni
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 172

dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz po każdym składniku dokładnie ugniatając. Na koniec dodajemy żółtka i ugniatamy ostatni raz. Zostawiamy do ostygnięcia (puree można przygotować dzień(...)koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy na ciepło, ale jak prawie każda zapiekanka, na zimno też ma swój urok:) Bardzo sexy... Z proporcji w przepisie wyjdzie więcej ziemniaczanych

les mirabelles
Lekki, wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami 148

ńskich pasztetów bardzo łatwo się rozsmarowuje na kanapkach i jest dość wilgotny. Pasztet zdecydowanie nada się też na wielkanocny stół! Wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g ziemniaków, 400 g marchewki, 350 g selera, 130 g pietruszki, 75 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem), 60 g suszonych pomidorów, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka(...)przyprawami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę kaszy. 4) Pomidory suszone wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na parę minut, następnie odcedzamy. 5) Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie

Pełna Lodówka
Domowa pizza 269

Nadmiar zajęć, a w zasadzie za krótka doba często zmusza nas do szybkich obiadów, jednakże równie smacznych:) Coś dla miłośników domowych fast foodów.  Składniki na

Kuchnia Pełna Pasji
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 170

rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny i likopenu. Warto sięga o bataty również wtedy kiedy się odchudzamy, mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż powszechnie znana kremowe bulwy.    Składniki(...)octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz        Przygotowanie:   1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną 2. W rondlu rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli i czosnek, następnie kumin i kolendrę, smażymy

Słodki Kompromis
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 222

Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki .   Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki(...)udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna wchłonąć całą

Ugotować
Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym 111

Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną kremową zupę pieczarkową. Serwuję ją najczęściej jesienią i zimą. Zupy

Słodkie okruszki
Chłodnik 190

Składniki: 1 Pęczek botwinki (mogą być 3 młode buraczki ) 4 ogórki świeże 4 jajka 1 pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku 1 pęczki szczypiorku 1 pęczek koperku

kgwjanczewo
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 161

jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca  | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem malinowym autorka(...)domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 80

Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy mięso   na drugą stronę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Około 15 minut przed końcem pieczenia cebule wykładamy na mięso

Trzeci talerz
Wielka Brytania - Wegański cottage pie 92

klasyczna brytyjska zapiekanka z mięsa mielonego z warstwą chrupiącego purée ziemniaczanego. Dzisiaj prezentujemy jego zweganizowaną wersję z soczewicą - jest równie niekiepska!  Składniki (4 porcje): - 0.5 kg ziemniaków  - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tłuszczu (my użyliśmy wegańskiego masła Flora)  - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - gałązka tymianku - 2 marchewki - 1 pietruszka(...)łyżki sosu HP (oryginalnie jest worcestershire sos, ale on zazwyczaj nie jest wegetariański; opcjonalnie można zastąpić łyżeczką sosu sojowego)  - 5 łyżek czerwonego wina - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, dodajemy tłuszcz i gałkę muszkatołową i robimy purée.  2) Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy liść

Roślinożerni urlopowicze
Niedzielny Kucharz w TOK FM 73

tutaj znajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi Danie(...)dość pospolity wygląd, kiedy jest nieugotowany. Ugotowany zmienia się nie do poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Zobacz przepis Piątek: Sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu W tym miejscu miało być pierwotnie inne danie – sajgonki, ale zachciało nam się zrobić steki z kalafiora. Niestety, młode kalafiory nie mają jeszcze zbyt zwartych

Niedzielny kucharz
Miejski bochen chleba 109

Ciasto: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać aktywny zakwas z letnią wodzą, aż się rozpuści. Wsypać obydwa rodzaje mąk, sól oraz dodać przeciśnięte ziemniaki. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez około 5-10 minut, aż gluten się uaktywni (ciasto będzie dosyć klejące). Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej(...)jest na skórce). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Piec przez około 45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika, następnie z formy i przenieść na kratkę

Nastoletnie Wypiekanie
Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 130

sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do przesianej przez sito mąki. Całość najpierw mieszamy widelcem, a później, gdy batat przestygnie, wyrabiamy dłońmi(...)przeciwnym razie chlebek będzie bardzo twardy i wyschnięty. W czasie smażenia mogą pojawić się bąbelki powietrza – patrz zdjęcie poniżej. Jest to dobry znak – oznacza, że rozgrzane powietrze piecze chlebek od środka. Zjadamy solo jako zdrową przekąska albo podajemy z ulubioną pastą lub owocami. Praktyczne rady: Zaraz po usmażeniu, chlebek jest miękki i giętki. Autorka oryginalnego przepisu zaleca przechowywanie

Lamarida.pl
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 230

ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy(...)pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki

WojnaNaSmaki.pl
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 158

naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne(...)szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym 178

mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie(...)mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.  9. I gotowe! Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Udka pieczone w pomidorach 145

pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 139

oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy(...)pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek upieczony pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce

Delicious Titbits
Pstrąg zapiekany w szpinaku 136

filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka(...)Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając, aż szpinak zmniejszy swoją objętość a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodać śmietanę, całość wymieszać. Szpinak przełożyć na wcześniej przygotowaną rybę i piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania