Frytki z selera to smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Seler po upieczeniu zyskuje ciekawy aromat i chrupiącą skórkę. Frytki z selera świetnie smakują z dodatkiem ketchupu czy też sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe frytki z selera można przygotować w bardzo łatwy sposób. Obtoczone w przyprawach smakują naprawdę świetnie. Stanowią smaczną i przede(...)kawałki na kształt frytek. Do miseczki przekładamy marynatę, do której wrzucamy nasze frytki z selera. Całość mieszamy tak, by frytki obtoczyły się w przyprawach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy frytki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frytki z selera
Przepiski.plkapusty to bardzo oryginalne danie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa wołowego. Kotleciki są bardzo delikatne, soczyste, a jednocześnie sycące. Świetnie smakują z zapiekanymi ziemniakami i marchewką. Możecie je także serwować z tradycyjnymi ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)blisko siebie na wyściełanej papierem blaszce. Na cebuli umieszczamy mięso uformowane w kształcie spłaszczonych kotlecików. Kolejna warstwa to pokrojona w talarki cukinia. Na cukinii umieszczamy poszatkowaną kapustę. Posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 200 stopniach, grzanie góra/dół przez 25-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane mięso świetnie smakuje polane odrobiną sosu serowego. Polecam podawać je z zapiekanymi ziemniaczkami i marchewka
Przepiski.plDzisiaj mam dla Was fajny sposób na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie(...)zapiekania nie zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie rumiane i miękkie. (piekłam około 20-25 min) polędwiczki wieprzowe w boczku
O kuchni z uczuciemBardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę wzdłuż i za pomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę, nie jest to konieczne, ale ja tak lubię. Do miski wlać jogurt dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić(...)marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Pierwsze 25 minut piec przykrywając formę. Następnie odkryć i piec pozostały czas. Podawać gorące. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to: 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne... nastawiamy na 200 st. C Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym
chleba naszegoPrzygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko, cukier oraz sól. Zachować pół szklanki wody z gotujących się ziemniaków zrobić z niej rozczyn dodając łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Mieszać na gładki płyn i odstawić na 15 min, by drożdże podwoiły swoją objętość. By przyspieszyć proces, wstaw(...)spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec
KreatywnePinyzmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić(...)limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego
Stare GaryZnakomity przepis na kurczaka Znakomity przepis na kurczaka. Tak, tak znakomity a wykonany w dwóch różnych urządzeniach Instant Pot. Urządzenia od pół roku mam w
Kuchnia na wzgórzudolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo, tak jak w naszym przepisie z wymieszania różnych składników. Nasza wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy została zapieczona pod puszystą warstwą z ziemniaków i brokuła. Ziemniaki były resztkowej z przedwczorajszego obiadu ( pulpety z cukinią z pure i groszkiem ). Danie inspirowane przepisem(...)rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ szklanki wytrawnego wina 1 szklanka mrożonej marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki wina 2 łyżki oleju 4 średnie ziemniaki ½ główki brokuła ½ kubka jogurtu greckiego ½ szklanki tartego parmezanu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł na różyczki. Umyj warzywa, włóż do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień
Niedzielny kucharzDOBRY ! Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza...💦 Wręcz nie chce się wychodzić z domu... W takie dni szczególnie oddaje się swojej pasji jaką jest gotowanie i pieczenie :) Przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania(...)wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej czosnkowy przyprawy, sól PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a następnie obtaczamy w mieszance ziół i soli. Smażymy na lekko wysmarowanej olejem patelni. SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaLubicie frytki? Ja uwielbiam, zwłaszcza te wiecie.... ociekające tłuszczem i z naszych polskich ziemniaków ;) Ale co zrobić, gdy chce się odstawić, to, co potencjalnie może nam tylko zaszkodzić? Poszukaj zamiennika! Ja swojego właśnie znalazłam! Po kilku próbach z różnymi warzywami, stwierdzam, że burak i seler to mój nr 1! Składniki na 1 porcję: 4 średniej wielkości buraki 1 łyżka oliwy(...)zrobiłam cieńsze, by szybciej się upiekły. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut rumienimy włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie mieszamy parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podajemy samodzielnie
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki:100 g kukurydzy świeżej albo z puszkiszklanka kaszy kuskus2 łyżki mąki kukurydzianej1 jajko1(...)mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :)Smacznego
Niezły MłynekŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów(...)pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć
Czerwień i błękitZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć
Even Better Food