Frytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki i można(...)Marynować marchewki w oliwie przez kilka godzin w lodówce. – Piekarnik nastawić na 180 st.C. – Marchewki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oliwy z marynaty. – Piec 30 minut
To co kochambambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek(...)świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają
My Chcemy Jeśćzwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut
Szefowa kuchnitylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się nie uda, albo nie zdążę zrobić. Składniki(...)zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemsobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą(...)ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią
Karo in the Kitchengotowania 100 g żółtego sera sól pieprz Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy(...)pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniePerliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy
Moje Małe CzarowaniePrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima" . Yotam napisał że w Jerozolimie drzewa figowe rosną wszędzie i są niczyje, dlatego można zrywać owoce kiedy
Moje Małe CzarowanieTo najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i
kuchnia doskiGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be Strongobłędne. Kiedy ją jesz czujesz jakbyś był we Włoszech i jadł najlepszą włoską focaccię! Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej lub semoliny 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej te z obiadu #zero waste) 15 gram świeżych drożdży (wzięłam paczuszkę suszonych) 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)podsypując mąka. Rozwałkujemy i przekładamy do formy. Wierzch foccaci posmaruj oliwą z czosnkiem , posyp grubą solą morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Wciśnij oliwki. Piecz w 180 stopniach ok 30 minut
AZgotuj!Kotleciki z kalafiora Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami. U mnie(...)spokojnie możesz zrobić ich więcej i zamrozić. Jeśli jesteś fanem kalafiora lub masz jego nadmiar w lodówce, to obowiązkowymi pozycjami do wypróbowania są zupa krem z kalafiora oraz kalafior pieczony . Proste przepisy, które zawsze się sprawdzają. Artykuł Kotleciki z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpieczenia. Nabierać jednakową ilość masy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis
Weekendy w domu i ogrodzieplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyśrednie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut(...)francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie
les mirabelles