fanów Ja też jej wielką zwolenniczką nie jestem, ale są w niej pewne perełki! Jedną z nich jest właśnie pudding Yorkshire. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych sosów. Idealnie zastąpi ziemniaki lub kaszę Pudding Yorkshire Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 200 ml mleka 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól olej rzepakowy Wielkopolski Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko(...)minut. Do nagrzanych foremek wlewamy ciasto wypełniając je w 2/3 wysokości (ciasto najlepiej przelać do jakiegoś dzbanka, żeby łatwiej się je wylewało). Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 30 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia, bo ciasto opadnie! Gotowe puddingi podajemy obficie polane mięsnym sosem. Smacznego #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl Artykuł Pudding Yorkshire pochodzi
PatiGotujepomidorów Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej 1/2 łyżeczki soli wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki lekko wystudzić. Mają być ciepłe nie gorące. Ciepłe ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków. Przegniecione ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt(...)rozwałkowaną masę ziemniaczaną wykładamy farsz. Zaczynamy zwijać roladę. Gdy zwinięta, kroimy w centymetrowej grubości kromki. Każdą z kromek smarujemy oliwą z zalewy z pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki
mecooksFrytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki i można(...)Marynować marchewki w oliwie przez kilka godzin w lodówce. – Piekarnik nastawić na 180 st.C. – Marchewki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oliwy z marynaty. – Piec 30 minut
To co kochambambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek(...)świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają
My Chcemy Jeśćzwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut
Szefowa kuchnitylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się nie uda, albo nie zdążę zrobić. Składniki(...)zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemsobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą(...)ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią
Karo in the Kitchengotowania 100 g żółtego sera sól pieprz Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy(...)pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniePerliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy
Moje Małe CzarowaniePrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima" . Yotam napisał że w Jerozolimie drzewa figowe rosną wszędzie i są niczyje, dlatego można zrywać owoce kiedy
Moje Małe CzarowanieTo najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i
kuchnia doskiGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be Strongobłędne. Kiedy ją jesz czujesz jakbyś był we Włoszech i jadł najlepszą włoską focaccię! Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej lub semoliny 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej te z obiadu #zero waste) 15 gram świeżych drożdży (wzięłam paczuszkę suszonych) 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)podsypując mąka. Rozwałkujemy i przekładamy do formy. Wierzch foccaci posmaruj oliwą z czosnkiem , posyp grubą solą morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Wciśnij oliwki. Piecz w 180 stopniach ok 30 minut
AZgotuj!Kotleciki z kalafiora Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami. U mnie(...)spokojnie możesz zrobić ich więcej i zamrozić. Jeśli jesteś fanem kalafiora lub masz jego nadmiar w lodówce, to obowiązkowymi pozycjami do wypróbowania są zupa krem z kalafiora oraz kalafior pieczony . Proste przepisy, które zawsze się sprawdzają. Artykuł Kotleciki z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpieczenia. Nabierać jednakową ilość masy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis
Weekendy w domu i ogrodzieplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyśrednie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut(...)francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie
les mirabellesNie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze
Ala piecze i gotujerozwiązanie. Catering dietetyczny Maczfit! Tak, pewnie wszyscy myślą, że to potwornie drogie, ale absolutnie tak nie jest. Obliczcie sobie ile wydajecie na zakupy. Ok, jeśli jecie tanie rzeczy typu ziemniaki, makaron i to jest dla Was okej – no to nie ma o czym mówić. Dla mnie natomiast jedzenie jest bardzo ważne i ponieważ mieszkam sama, zakupy mnie okrutnie dużo(...)zawartości łatwo fermentujących węglowodanów. W diecie pudełkowej Care ograniczone zostały produkty zawierające gluten i laktozę. Posiłki w ramach tego cateringu dietetycznego są przygotowywane według technik kulinarnych takich jak gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze, duszenie. No bomba! Cena za posiłek to ok. 44 zł, przy czym wcześniej wydawałam średnio 35zł dziennie na jedzenie (to co gotowałam + przekąski). Teraz te 5 posiłków
Czynniki pierwszekurczaka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Odstawiamy na ok 2 godziny do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 50 minut na ostatnie 10-20 minut odkrywamy aby skórka ładnie nam się zarumieniła
Życie zaczyna się w kuchniSKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na
harrisaUwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI(...)Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkimusztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić(...)obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki
Trufelkowoszpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane 1 łyżeczka soli płaska Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze(...)wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam
wesoła kuchniaDzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania. Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku(...)zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując. Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka
O kuchni z uczuciemszczypiorek Przepis bardzo prosty i przyjemny. Na początku obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem(...)moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę smacznego
Kuchnia Vikiżółtego) - czosnek świeży - 1/3 kostki masła - 500 g pieczarek - szalotka - sól morska - świeże oregano W dużym garnku z grubym dnem, rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie(...)polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka
SMYKWKUCHNIpaski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy z wierzchy papryczką chilli. Paluchy układamy na blasze i pieczemy około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło:) Do zrobienia paluchów wykorzystałam ser Podlaski marki Mońki: Swoją nazwę ser zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce(...)informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście
My simple kitchen