ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:443/603)

Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 160

kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając(...)korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony.Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut.Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie koperkowym 186

Kurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla.My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.-1 filet z kurczaka-3 pieczarki-250 ml śmietany słodkiej 12%-łyżka kopru posiekanego-olej-warzywko-pieprz   Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki.Oprószamy warzywkiem.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki(...)Wsypujemy koperek.   Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe.   Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja  bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 284

najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka(...)oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1 cytrynagarść posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuSałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g)250 g pomidorków koktajlowych2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego

W kuchni Katie
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 204

Cześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma

Pora coś zjeść
Wegański WROCŁAW 202

mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso(...)dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań

Bananowe Pole
KOMBINATOR 102

Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru   0,5 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 2 - 3 łyżki kremu kakaowego Mus arbuzowy: ok. 1,5 kg arbuza ze skórą (ok. 1 kg. miąższu) 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa

Ciastka - domowe słodkości
suszona zupa rydzowa na bulionie warzywnym 167

Składniki 5 szklanek wody szklanka cebuli zeszklonej na złoto na 1 łyżce oliwki główka czosnku przekrojona na pół nie obrana 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 4-5 ziemniaków nać pietruszki parę gałązek sól i pieprz do smaku 1 szklanka zarumienionych grzybów u mnie rydze 2 marchewki kawałek selera Wykonanie Oczyścić warzywa,umyć i przełożyć do rondla z woda(...)połowę ,całość przestudzić. Doprawić do smaku ,dodać natkę. Odcedzić warzywa ,pozostawiając wywar-płyn. Całość zmiksować ,dolewając tyle płynu ,aby powstała gęsta papka. Teraz wyłożyć tacki dehydratora papierem do pieczenia i rozsmarować masę w miarę równo. Wstawić do dehydratora i włączyć funkcje słońce. Po wysuszeniu i ostudzeniu zmiksować gotowe płaty na proszek

w mojej kuchni
Soczysty karczek wieprzowy 195

Bardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając

Zasmakuj Kuchni
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 148

muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite(...)keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch

Kolorowy Przepisownik
Gulasz z cukinią i marchewką 227

Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g(...)marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną

Kolizje Smaków
Bataty faszerowane 378

pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę

Poezja smaku
490 kcal - frytki z batatów, indyk i ciecierzyca z pomidorami 180

frytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja.   SKŁADNIKI (2 porcje):   FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1 papryka zielona 1 puszka(...)dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości. 2. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Trzymaj   minimum

Powiedz dietom nie
Krem paprykowy z fetą i grzanką 174

przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek(...)miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji.  Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 282

Mintaj zapiekany z piekarnika, polany sosem śmietanowo-serowym - miękki, lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa.  Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa(...)dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki  pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut

Ugotować
Frytki z batatów (z piekarnika) 239

Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana w Polsce(...)Obecnie można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą

Kolizje Smaków