ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:435/603)

Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni 92

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka(...)żytniej mogą być 2 szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety mielone z dynią i grzybami 115

przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego) – 2 średnie cebulę – 4 łyżki majonezu – 200g pieczonej dyni – 1 łyżeczka papryki cayenne – 2 łyżeczki bazylii – 2 łyżeczki oregano – sól i pieprz wg smaku Nadzienie: – 300g borowików – 1/2 cebuli czerwonej(...)wymieszać. Mokrymi dłońmi nabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni

Smaki Armine
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 101

kostkę. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek (uważaj, aby czosnek się nie przypalił). Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie(...)zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zdejmij z ognia. Zupę zblenduj razem z mlekiem kokosowym. Tak przygotowaną zupę dyniową podawaj udekorowaną np. odłożonym mlekiem kokosowym, świeżą kolendrą i pieczonymi pomidorami koktajlowymi. Ja swoją zupę udekorowałam olejem z chili

blog.moje-pasje.info
Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 118

przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką(...)zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki: 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju + odrobina oleju do wysmarowania papryki przed pieczeniem 2 małe cukinie 1 mała ostra papryczka 2 średnie marchewki 200 g kaszy jaglanej około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 4-6 średnich papryk - użyłam białej Kaszę wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiszka ziemniaczana 155

jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 112

olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag mąki, wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić(...)wąskie foremki lub jedną większą posmarować olejem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze do na pół godziny. Po czym posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 283

warzywa. 4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa).  Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka(...)uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem

Kto ugości moich gości?
Pikantna zapiekanka ziemniaczana 259

miękkości w osolonej wodzie.Mrożone szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy.Chorizo kroimy w półplasterki.Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką.Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie mieszamy.Dodajemy resztę warzyw, chorizo oraz posiekany czosnek z dymką.Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.Nastawiamy go na 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy sos serowy.W rondelku(...)mleko cały czas mieszając.Gdy zgęstnieje wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne po czym dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści.Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut.Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną.Smacznego

Mienta blog
Początek... 109

obcego kraju, miałam do wyboru, albo jeść gotowe mikrofalówkowe jedzenie albo nauczyć się gotować. Wybrałam opcję numer dwa... Początkowo dość nieśmiale przyrządzałam podstawowe polskie dania typu schabowy z ziemniakami i mizerią. Z czasem odkryłam iż nawet przygotowywanie tych prostych potraw sprawia mi ogromną przyjemność. A jeszcze wiekszą radość i satysfakcję odczuwałam gdy zauważyłam, że to co gotuję smakuje też innym(...)sięgać po aparat fotograficzny i uwieczniałam moje kulinarne poczynania. I wtedy właśnie zrodził się pomysł założenia bloga.Poprzez niego chciałabym podzielić się swoją pasją a także udowodnić, że gotowanie i pieczenie nie tylko może być proste ale i całkiem przyjemne. Długo mi zajeło przełamanie się by zacząć, ale w końcu się zmobilizowalam i oto jestem. Witam `w mojej holenderskiej kuchni

W mojej holenderskiej kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 279

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczę pieczone z warzywami 274

Moi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba pieczona pod kruszonką 70

się czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj(...)niczego nie zepsuję. Nic nie zepsułam (poza kolorem:)). Wyszło super. My grenadiera zjedliśmy z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej . Klasycznie jednak będą pasowały do niej po prostu utłuczone ziemniaki lub ryż. I oczywiście surówka z kiszonej kapusty . To jest zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia

Kardamonovy
Rolada ziemniaczana z grzybami 113

Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go, gdyż tego bardzo nie lubi(...)Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając 3 cm wolne, wzdłuż jednego boku. Zwinąć przy pomocy folii roladę. Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia. Zwinąć rulon. Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko. Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo

królestwo garów
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 156

Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6. Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1 . Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC  z prędkością 2.  Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać(...)chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków   #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bagietki, domowe wypieki... 186

szkl.wody, łyżka cukru, łyżka soli, ugotowany duży ziemniak. Zaczyn robimy z wody,drożdży, cukru, mieszamy razem i pod przykryciem odstawiamy na 15 min. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozgniecionego ziemniaka i wyrośnięty zaczyn... Wyrabiamy ciasto, które potem odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na grubość(...)wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami... (jeżeli ktoś chce, bo można upiec bez nasion i smarowania) Pieczemy w 200 st. C/ 20-30 min. góra/dół Po upieczeniu chwilę studzimy minimum 10 minut. Smacznego

chleba naszego
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 135

ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego wina  2 łyżki masła  Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki  tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą(...)masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól

Mango Papaja
Frytki z batatów 120

Ostatnio bardzo zasmakowały mi bataty czyli słodkie ziemniaki. Już od dłuższego miałam zrobić z nich właśnie frytki, ale jakoś zawsze odkładałam to na inną porę. W ostatnim tygodniu byłam z wizytą u przyjaciółki we Francji i przyrządziłyśmy sobie takie oto frytki. Wyszły pycha, a po powrocie do domu zrobiłam je jeszcze raz! Składniki  1 surowy batat oliwa z oliwek(...)rozmaryn zioła prowansalskie oregano ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batata obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, dość sporo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach należy wyciągnąć blaszkę i przemieszać frytki

Delusional Trine
Tarta z dynią i kanią 112

łyżeczki przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka kurkumy 125 g masła 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody farsz: 300 g jogurtu greckiego 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 dyni Hokkaido 2 kanie 1/2 cebuli czerwonej 3 pomidorki śliwkowe 3 pomidorki koktajlowe żółte masło klarowane natka pietruszki Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze(...)sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko. Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty. Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni. Jedną kanię

wesoła kuchnia
Maślany leszcz zapiekany w folii 159

które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. W przepisie użyłam leszcza, ale tym sposobem można przyrządzić dowolną rybę. Rybę podałam z ziemniakami, sosem śmietanowo-porowym i surówką z marchewki. Składniki: 2 duże płaty leszcza (może być ze skórą) cytryna sól himalajska, pieprz biały koper łyżka masła Przygotowanie Rybę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy(...)koperkiem i układamy na niej kilka małych wiórek masła i plasterek cytryny. Ryby zawijamy w folię (każdą osobno). Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok 15 minut, następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne

e-PrzepisyKulinarne
Muffiny ziemniaczane. 142

boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka startego parmezanu(...)misce połączyć wszystkie pozostałe składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać. Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną

zadanie-gotowanie
Pasztet warzywny. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 104

Pasztet warzywny Składniki: 5 marchewek 5 dużych ziemniaków 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pół szklanki zielonej soczewicy 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek oliwy z oliwek sól majeranek estragon 2 liście laurowe ziele angielskie Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz(...)płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki.  Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C. Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki

nietadieta
Krakersy z ziaren. 247

szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków)      Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy na noc (siemię lniane wytworzy naturalny klej, który sklei całość). W drugiej misce mieszamy 1 szklankę dowolnych(...)Następnego dnia odcedzamy dowolne ziarna z wody i dodajemy do siemienia lnianego. Dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz najtrudniejszy moment. Całą mieszaninę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywamy drugim arkuszem papieru lub folii spożywczej i wałkujemy małym wałeczkiem lub szklanką (bez ucha), aż ziarna utworzą cienki arkusz. Teraz ostrożnie ściągamy wierzchni papier i wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 173

Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli(...)lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki

psgotujemy
Ruskie pierogi - podpiekane 133

pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki