ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:432/603)

Zupa krem z borowików wg Aleex 152

dodatkowe klasówki czy testy. Na szczęście czasami na horyzoncie pojawiają się wolne weekend, podczas którego mogę dopieścić rodzinę. Tym chętniej to robię, kiedy odwiedzają nas dzieci. Lubię gotować i piec dla swoich bliskich. Ponieważ mijający weekend spędzaliśmy poza domem, musiałam przygotować coś łatwego i szybkiego. Wybrałam zupę krem z borowików. Skorzystałam z kupionych mrożonek, które mają naprawdę dobrą jakość. Oczywiście(...)prostu świeżych produktów. Efekt za każdym razem będzie znakomity. Polecam. Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka

W mojej kuchni
Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej 206

Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na

kuchnia doski
Sandacz z ostrym, maślanym sosem 183

pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej  folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca. W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą.   Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Gulasz pieczony w piekarniku 140

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący

Marta Gotuje
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 175

okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki.   Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę

Karo in the Kitchen
Zupa krem z dyni 181

Nie może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną

kgwjanczewo
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 264

ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zawijamy je w pieluchę tetrową i wyciskamy nadmiar płynu. Julia oryginalnie używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki(...)minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego

Kolizje Smaków
Minizapiekanki z rybą i warzywami 276

Paprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły

Ratunku obiad
Co zrobić na obiad bez węglowodanów? 42

szybki i smaczny obiad bez węglowodanów. Kurczak z warzywami na patelni: skorzystaj ze świeżych lub mrożonych warzyw. Warto jednak pamiętać, że niektóre z warzyw mają w sobie węglowodany, np. ziemniaki, bataty, pietruszka czy por. Mięso podsmaż na patelni np. z czosnkiem i ziołami. Dodaj cukinię, paprykę, brokuły czy kalafior. Danie możesz zaserwować z zieloną sałatą z awokado i oliwą. Aromatyczna(...)przez ok. pół godziny. Mieszamy kalafior z mięsem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Zawinięte gołąbki układamy na głębszej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy 1,5–2 szklanki wody i pieczemy przez 1,5 godziny. Według uznania możemy również przygotować sos. W tym celu boczniaki lub pieczarki podsmażamy z cebulą, pod koniec dodajemy śmietanki 30% i doprawiamy do smaku. Obiady

Kuchnia MagdaLeny
Rodzinna sałatka 194

Uwielbiamy sałatki w szczególności te warzywne z majonezem. Taka miska przepysznej i prostej w przygotowaniu sałatki idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, świątecznym stole, jak i

Słodkie okruszki
Szalotki marynowane 133

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
Muffinki z jagodami 232

Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze

Kuchnia Pełna Pasji
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 154

niedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła(...)trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj  i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią

Chilli Czosnek i Oliwa
Orkiszowe jagodzianki z maślaną kruszonką 57

mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista) -2 łyżki ksylitolu -50g masła w temp. pokojowej 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zblendować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi i trochę wyrobić ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto(...)zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami z jagód. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Składniki na kruszonkę zagnieść aby powstał „mokry piasek”. Kawałki kruszonki układać na jagodziankach nieco je dociskając. 7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły

Candy Pandas
Karkówka w sosie maślano-czosnkowym 130

karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl. bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc(...)żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować.  Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia