dodatkowe klasówki czy testy. Na szczęście czasami na horyzoncie pojawiają się wolne weekend, podczas którego mogę dopieścić rodzinę. Tym chętniej to robię, kiedy odwiedzają nas dzieci. Lubię gotować i piec dla swoich bliskich. Ponieważ mijający weekend spędzaliśmy poza domem, musiałam przygotować coś łatwego i szybkiego. Wybrałam zupę krem z borowików. Skorzystałam z kupionych mrożonek, które mają naprawdę dobrą jakość. Oczywiście(...)prostu świeżych produktów. Efekt za każdym razem będzie znakomity. Polecam. Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka
W mojej kuchniWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskipokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca. W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący
Marta Gotujeokrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki. Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę
Karo in the KitchenNie może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną
kgwjanczewościeramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zawijamy je w pieluchę tetrową i wyciskamy nadmiar płynu. Julia oryginalnie używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki(...)minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego
Kolizje SmakówPaprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły
Ratunku obiadszybki i smaczny obiad bez węglowodanów. Kurczak z warzywami na patelni: skorzystaj ze świeżych lub mrożonych warzyw. Warto jednak pamiętać, że niektóre z warzyw mają w sobie węglowodany, np. ziemniaki, bataty, pietruszka czy por. Mięso podsmaż na patelni np. z czosnkiem i ziołami. Dodaj cukinię, paprykę, brokuły czy kalafior. Danie możesz zaserwować z zieloną sałatą z awokado i oliwą. Aromatyczna(...)przez ok. pół godziny. Mieszamy kalafior z mięsem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Zawinięte gołąbki układamy na głębszej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy 1,5–2 szklanki wody i pieczemy przez 1,5 godziny. Według uznania możemy również przygotować sos. W tym celu boczniaki lub pieczarki podsmażamy z cebulą, pod koniec dodajemy śmietanki 30% i doprawiamy do smaku. Obiady
Kuchnia MagdaLenyUwielbiamy sałatki w szczególności te warzywne z majonezem. Taka miska przepysznej i prostej w przygotowaniu sałatki idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, świątecznym stole, jak i
Słodkie okruszkiA wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki
Marder&Marder ManufactureSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna Pasjiniedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła(...)trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią
Chilli Czosnek i Oliwamąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista) -2 łyżki ksylitolu -50g masła w temp. pokojowej 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zblendować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi i trochę wyrobić ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto(...)zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami z jagód. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Składniki na kruszonkę zagnieść aby powstał „mokry piasek”. Kawałki kruszonki układać na jagodziankach nieco je dociskając. 7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły
Candy Pandaskarkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl. bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc(...)żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia. Wartość energetyczna
Zielona Kuchnia