kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach i w zasadzie wszystkich owocach(...)jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodsączamy. Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka papryką. Wstawiamy(...)temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut. Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy po plasterku masła. Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła. Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem jogurtu. Smacznego
Maminek kulinarnyLubicie szpinak? My bardzo;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego(...)jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę
Krakowskie smaki AniSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy
Apetyczna babeczkaPolecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów(...)oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka
Moniki Smakołykidzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki:100g ugotowanych ziemniaków,200g mąki pszennej, 200g mąki kukurydzianej, 15g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam.Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać(...)lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą
Z miłości do słodkościdobrze przyswajalnego żelaza. Jest doskonałym źródłem białka, przewyższając nawet mleko i soję. Amarantus jest rośliną bezglutenową. Zawarta w niej skrobia jest łatwiejsza do strawienia niż ta, która pochodzi z ziemniaków czy kukurydzy.” * *źródło http://ekomalwa.pl/amarantus-ziarno-500g.html Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe(...)syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego Zapisz
Słodkie okruszkiNiedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę(...)kaszę gryczaną z pieczarkami i jajkami. Ponownie przyprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki. • Masę nałozyć do dwóch małych keksówek lub jednej większej. • Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut
To co kochamgęstej śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy na drobnym sicie (najlepiej na garnku). Wodę po ziemniakach delikatnie wylewamy, osadzoną na dnie naczynia skrobię, dodajemy do ziemniaków. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na maśle. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ostudzoną(...)gorącą wodą. Chwilę gotujemy i ściągamy liście. Ostudzamy. Na liść kapusty kładziemy farsz ziemniaczany, zawijamy brzegi liścia do środka, następnie zawijamy gołąbek. Gołąbki układamy w brytfance, zalewamy bulionem. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, wysmażamy na suchej patelni. Upieczone gołąbki podajemy z boczkiem i śmietaną
R'n'G Kitchenuwielbiam jest kalafior. Lekki, zdrowy i niskokaloryczny stanowi idealny dodatek do obiadu. Ostatnio moim ulubionym sposobem na jego podanie jest kalafior zapiekany w pikantnej marynacie. Często podaję go z pieczoną karkówką z tego przepisu. Na drugim miejscu króluje tradycyjna wersja z bułką tartą. To co wyróżnia kalafior zapiekany w pikantnej marynacie od tego tradycyjnego to o pierwsze szybkość(...)oczywiście genialny lekko pikantny smak, którego nie da się w ogóle porównać z tradycyjnie podanym kalafiorem. W zapiekanej wersji kalafior często podaję jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, ale sprawdza się też sam jako pyszna kolacja. A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na podanie kalafiora? Artykuł Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie z bloga Gotujemy w domu
Gotujemywdomu.plspory problem, ale po tej lekturze zdecydowanie rozjaśniło mi się w głowie. Kolejna część książki to przepisy - najpierw na musy i puree, ale nie takie zwykłe np marchew z ziemniakiem tylko np mus z truskawek, awokado i buraków, czy puree z jeżyn, banana, brzoskwini i komosy ryżowej i kilka innych ciekawych połączeń. Powiem Wam, że ja sama bym nie wpadła(...)sobą warzywa czy owoce i aż szkoda, że Zuza już wyrosła z papek. W dalszej części książki są przepisy na dania dla dzieci powyżej 12 miesięcy jak np. pieczone kule ryżowe z łososiem i groszkiem czy kebaby z tofu, pomidorów, papryki i sera. Są także propozycje zdrowych przekąsek dla najmłodszych. Wszystkie potrawy są bajecznie kolorowe, bogate
Cynamonowe szczęściedrożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia(...)dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 45-55 min. zależy od piekarnika. Po wyjęciu stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł. Jak nie słychać głuchego odgłosu
chleba naszegoubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane(...)bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar
PatiGotujebrałam udział. Przepis należy do mamy mojego najfajniejszego mężczyzny, z którą to w ostatni weekend wyciskałam resztki sił, by ugnieść odpowiednie ciasto pod jej czujnym okiem. Tylu rad odnośnie pieczenia pysznych pączków nie dostałam jeszcze nigdy i serdecznie za tą lekcję jej dziękuję. Dla mnie to była sama przyjemność! Po pierwsze przy robieniu pączków nie ma się co nadmiernie(...)negatywnych emocjo pięknie wyrośnie, równie pięknie się wyrobi i najpiękniej się usmaży. Czy stosowaliście kiedyś technikę wrzucania na gorący olej, pomiędzy smażeniem kolejnych partii pączków, surowych plastrów ziemniaka? Obniża to temperaturę rozgrzanego tłuszczu przez co pączki się nie palą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki
Mango Papaja