żółty. Taka wersja placków doskonale smakuje w połączeniu z sosem jogurtowym. Inne warianty placków z cukinii Świetnym rozwiązaniem jest też placek z cukinii i ziemniaków . W tym wariancie do masy dodaje się kilka ziemniaków rozdrobnionych tak jak na placki ziemniaczane i niewielką cebulkę, a następnie smaży się je dokładnie tak samo, jak w podstawowym przepisie. Propozycja dla miłośników słodkości(...)drobnych oczkach tarki. Podobnie jak w wersji podstawowej dodajemy do nich mąkę i jajka. Dodatkowe składniki to cukier waniliowy, duża łyżka jogurtu naturalnego i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po usmażeniu smak cukinii jest zupełnie niewyczuwalny W związku z tym ta potrawa to świetny sposób na przemycenie do codziennej diety większej ilości warzyw, który szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku
Ugotowane pozamiataneprzyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierz (dynię Hokkaido się nie obiera), wszystkie warzywa oczyść, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, olejem, solą i przyprawami. Mięso(...)wysmaruj je tylko delikatnie wybranym tłuszczem (ja użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut. Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego
Zdrowie na języku :PPolecam! Składniki: 1 ziemniak (ok 100g) 1 korzeń selera (ok 400g) 200ml mleka 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa garść liści bazylii (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki masła Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować mleko, wrzucić warzywa i uzupełnić wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania(...)Pure doprawić pieprzem i gałką, wsypać bazylię i krótko zmiksować. Masło roztopić, dalej podgrzewać, aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Masłem polać puree. Można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne danie. Smacznego
Obiad gotowyteż słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które odrazu wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku(...)już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą
Moja pasja smakuZUPA: 3/4 sporej bulwy selera 1 duża pietruszka 3 ziemniaki 1 łyżeczka masła gałązka lubczyku (malutka) sól, pieprz CZIPSY SELEROWE: 1/2 bulwy selera sól Przygotowanie: ZUPA: Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie warzywa, przesmażyć aż nabiorą złotego koloru. Zalać wodą(...)gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą się rozpadać. Wyjąć lubczyk. Całość zblendować, delikatnie doprawić pieprzem. CZIPSY: Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę). Zupę podawać z czipsami
Cakes By Kejtuszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania jest oczywiście biały barszcz podawany na pierwsze danie. Spróbujcie zrobić go sami :) Składniki(...)ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka
ChilliJemypszennej razowej 135 g zakwasu 8 g drożdży świeżych 1 ziemniak (po obraniu około 100 g) 160 g wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 70 g orzechów laskowych Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i przepuszczamy przez praskę. Można go też potraktować widelcem, czy innym narzędziem jeśli ktoś nie ma praski. Generalnie chodzi o to żeby w miarę możliwość powstała(...)dużej miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak 20 minut. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas
Marder&Marder Manufacturemleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki(...)chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory
kuchnia doskiTak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe
kuchnia doskiCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskinigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi(...)lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajamarynaty. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pozostałą marynatę zostawiamy do posmarowania skrzydełek podczas grillowania. My lubimy skrzydełka pieczone w całości, ale jeśli wolisz, możesz je przed marynowaniem podzielić. Skrzydełka grillujemy na średnio – wysokim poziomie bez przykrycia, co pewien czas obracając, aby stały się złocistobrązowe. Skrzydełka(...)grilla, aby nie pojawiał się w nim ogień. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, po prostu należy podnieść ruszt nieco wyżej, dzięki czemu skrzydełka się nie przypalą. Podgotowane wcześniej skrzydełka pieką się bardzo szybko. To sprawia, że nie wysychają i są w środku bardzo soczyste, a mięso idealnie odchodzi od kości. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy
Kuchnia Na WypasieSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)ręczniku papierowym. Moja rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować
Zasmakuj Kuchnizachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki(...)malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce
GRUBY WAŁEKzagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje(...)przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną
Trufelkowomiejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem sporo(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam
Szybko Tanio Smacznieziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki, cebulę drobno posiekać. Wymieszaną masę wlać na sitko ustawione na misce, lekko odcisnąć nadmiar powstałego soku. Dodać jajka i mąkę, przyprawić dobrze pieprzem i solą. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Smażyć(...)rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować
Zasmakuj Kuchniimbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia. Blat(...)wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnemiski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić(...)się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale 170-180C. Jeżeli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu można wrzucić kilka plasterków surowego, obranego ziemniaka. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na kratce z podłożonym ręcznikiem papierowym. Gdy lekko przestygną nadziewać konfiturą różaną (lub inną). Ciepłe pączki polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * jeżeli upieracie się
Pełny talerznaczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki
Qlinarnie i Qlinarniefiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzeniekrokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi(...)płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej. Po godzinie postaw garnek na piec, zalej buraczki ok 3 litrami bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas
Mechanik w kuchnipieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż - tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać(...)Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem. Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówchoćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego
Maminek kulinarny