zimno, a pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami. I wtedy pojawia się on...gulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :) Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew(...)sól do smaku woda Potrzebne będą również: rękaw do pieczenia moździerz do roztarcia przypraw Gulasz z pieczoną papryką - sposób przygotowania: Paprykę umyj i upiecz w rękawie w piecu rozgrzanym do 180°C. Piecz tak długo, aż papryka się mocno zarumieni - jej skórka powinna być ciemnobrązowa. Po wyjęciu z pieca odstaw paprykę, żeby przestygła. W tym czasie papryka "zaparuje
Gary Bez dnaformujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk). Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy SOS . W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą(...)zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem
cool and mintyzupą wszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll(...)pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet
karmelowywyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij biryani(...)Chicken biryani (4-6 servings) Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock
karmelowypojawiają się regularnie na stole, ale na bank jest dużo osób, dla których będzie to nowy przepis. Uwielbiam je. Są doskonałe do mięs, a w szczególności do każdej pieczeni z sosem, bo to właśnie z nim tworzą idealny duet. Można również je zamrozić i mieć pod ręką w chwilach, gdy potrzebujemy na szybko dodatku do mięsa. Moje dzieci wolą(...)uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki. sól do smaku. Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, studzimy i ugniatamy na puree. Dodajemy
PaleoLifeciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy(...)koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniawyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka i wlać mleko oraz spirytus. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez ok. 7-10 minut, dodając w połowie wyrabiania ostudzone ziemniaki z masłem. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką, by się nie kleiło (nie za dużo!). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe(...)nawet pokroić swoją objętość. Gdyby tak się nie stało, pozostawić ciasto jeszcze na 30 minut do wyrastania. Z ciasto uformować ok. 25 małych kulek. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką pszenną. Umieścić na niej kuleczki. Każdą mocno spłaszczyć dłonią na krążek. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu w garnku rozgrzać olej
Nastoletnie Wypiekaniestandardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy(...)pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko drogie, słodkie torty, pieczone z drogich składników jako forma deseru. Jeden minus to duża ilość zmywania, która także powinna odbywać się z zachowaniem oszczędności wody i płynu do mycia naczyń. Od stycznia woda
Kryzysowa Książka KucharskaProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią 2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich Sposób przygotowania: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego). Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy
Kuchnia w czekoladziechili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka cukru sól do smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, aby odrobinę wciągnęły cukier, dzięki temu będą bardziej chrupiące(...)osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy je mieszaniną ostrej papryki w proszku i kurkumy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je solimy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, gdy zaczną się rumienić wyjmujemy blaszkę z frytkami, mieszamy je, tak, aby przypieczone strony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsolą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką(...)Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :) * danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku
My Culinary ArtDODATKOWO : 1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure(...)stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz
Kulinarne Fantazje Marioliczasu mieszając. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem a następnie łączymy z koncentratem pomidorowym i zdejmujemy z ognia. Do większej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy(...)kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st. C i pieczemy około 25-30 minut
Smakowite Daniaposypania Dodatkowo: * boczek wędzony w plastrach- wedle uznania Zupa krem: Do garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund(...)Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili. Dodatkowo: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku
Kraina Miodem Płynąca