ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:433/603)

Placki z botwiny i cukinii 197

udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy(...)części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 154

kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny  MRK-05 okazał się(...)mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba w otrębach pieczona z warzywami 113

Składniki: 300 g fileta z mintaja lub innej ulubionej ryby 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do ryb otręby lub

czarrna od kuchni
Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem paprykowym. 126

Warzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem. Edyta Guhl. Klasyczne, niemieckie gołąbki, czyli Kohlrouladen, robione są z białej kapusty i mięsnego nadzienia. Nie znajdziecie w nich

dolcevitainmykitchen
Żytni chleb z ziemniakami 139

wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zupa - krem z pora i "Szczęście pachnące wanilią" 137

grube kawałki. Ziemniaka i seler pokroić pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki pora. Zeszklić. Do pora dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew(...)smaku solą i białym pieprzem. Do gorącej zupy tuż przed podaniem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. "Szczęście pachnące wanilią" Magdaleny Witkiewicz to książka, która mnie zauroczyła okładką. Mufinek nie piekę często, a po zobaczenia ich na okładce książki, tym bardziej nie mam odwagi, bo wyglądają niesamowicie. Książka jest ostatnim tomem milaczkowej serii (" Milaczek ", " Panny roztropne "). Okładka nie jest tu przypadkowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki a'la ratatouille 144

papryka czerwona - 1 szt sól i pieprz vegeta oliwa z oliwek jajka - 2 szt ser żółty - 100 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce. Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru(...)warzyw. Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop przez ok. 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 145

cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić. Mąkę przesiać do miski(...)lodówki na 2-3 godziny. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki.  Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez

Gaździnka warzy
Karp z jarzynkami w sosie śmietankowym 140

przyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń. W ostatnie święta udoskonaliłam przepis, bo zwykle zaszywałam jarzyny do brzuszka karpia, panierowałam i piekłam go w całości, a następnie wrzucałam do gotującej się śmietany i zapiekałam w piekarniku. Jednak te święta obchodziłam jako pierwsze razem z Mężem, w jego rodzinnym domu i jego rodzina(...)niedużej ilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej

Smakowy Raj
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 193

Gdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny

Wypisz Wymaluj
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 175

ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika.  Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów.  Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 263

Czasem nie mam po prostu czasu na dłuższe stanie w kuchni, wtedy idealnie sprawdzają się szybkie dania, które podaję bezpośrednio z patelni. Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Sernik królewski 209

muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche(...)spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem

Smakowy Raj
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 422

odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion:  250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa

Kitchens Alphabet
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 187

tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY(...)pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance wody, o czym można czasem przeczytać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania