zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa(...)pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela
ClauditteMissCookingegoistycznej rozpusty - czyż mi się nie należy?! Włóczenie się po ogrodzie. Tak sobie, bez celu. A może właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków na jesienne ognisko z ziemniakami. I zbieranie myśli, tak bardzo ostatnio nieuporządkowanych, zaskoczonych, niepewnych. Przeganianie tych najgorszych, uparcie zaplątanych we włosy. Już wiem, że się z nimi pożegnam i zetnę. Opadną jak liście(...)dziś uśmiecham się do październikowego wiatru, który strącił rajskie jabłuszka. Wkładam je do rowerowego koszyka i zabieram do domu. Co roku jesienne jabłka nadziewam na patyk i piekę nad ogniskiem. Ale dziś jest za zimno i za mokro. Dziś na pocieszenie funduję sobie lizaki. Nie jadłam ich od dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez
KUCHARNIAsię aby miały nieregularny kształt). Do miseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut.W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki.Kawałeczki sera obtaczam w bułce tartej i układam na posmarowanej olejem blaszce i pakuję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Słodkie frytki wrzucam na głęboki mocno(...)ręcznikami aby odciągnąć nadmiar tłuszczu.Tak przygotowane frytki wkładam na drugiej blaszce do piekarnika - zwiększam temperaturę do 200 stopni i włączam termoobieg. Pozostawiam w piekarniku około 10 minut.W czasie pieczenia nugettsy obracam kilka razy a frytki mieszam aby wszystko równomiernie sie przyrumieniło.Smacznego!Smacznemu posiłkowi z wyżyny komody przyglądała się Zuzanka niewzruszona pojawieniem się na stole bezmięsnego jadła
Magiczna kuchnia Dariimniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują(...)przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubiępotrwa to przerażająco długo. A później będzie już tylko lepiej.Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia mi to takiej przyjemności, jak pieczenie. To C. uwielbia zabawy z mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach(...)zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufacturektóre smakuje jak z budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku. Zobacz również przepis na: bułki do kebaba (adsbygoogle(...)łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie
Kulinarne PrzebojeMoże wśród poniższych przepisów znajdziecie swoje ulubione. Przepis otworzy się po kliknięciu w nazwę zupy lub w zdjęcie. Zupa z cukinii i ziemniaków Zupa ziemniaczano-porowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw(...)Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki i selera,z dodatkiem jabłek i smażonych listków szałwii Zupa z batatów z grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaziół prowansalskich sól i pieprz Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko(...)formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku. Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C. Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które możemy spakować do lunchboxa i zabrać do pracy
Radość kipiąca uśmiechem.Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie(...)około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj
SMYKWKUCHNIpatelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu. 4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku. 5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie(...)żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem. Pieczemy w 190 stop. przez około 25-30 minut
Gotowanie...to proste !Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu oraz serów kozich, pleśniowych czy oscypków. Gładka konsystencja żurawiny może być również bazą do innych sosów. Dla mnie najlepszy ze wszystkich sosów. Składniki: • 1 kg żurawiny • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego(...)przebrać z szypułek i listków. • Żurawinę zasypać cukrem i wlać wino. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. • Umieścić
To co kochamKurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu(...)powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego
Wanilia i Kardamon