ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:428/603)

Zupa ziemniaczana z grzybami 149

plastry. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Ziemniaki i marchew przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. Słodką śmietankę wlewamy do gorącej zupy, mieszamy(...)zupę do smaku. Posypujemy przed podaniem prażoną cebulką i natką pietruszki. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych , czy pieczeni rzymskiej , w przypadku zupy ziemniaczanej cebulka podnosi jej walory smakowe. Smacznego!   The post Zupa ziemniaczana z grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 147

zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis .  Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką  oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi(...)zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku, po północy możecie podać sałatki, wybierzcie np. 2 i zróbcie każdy przepis z połowy porcji

Poezja Smaków - blog kulinarny
przyprawione talarki ziemniaczane:testowanie Airfryer hd9240/30 312

trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" ziemniaki obrać i pokroić w tralarki do 0,5 cm grubości, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, paprykami, czosnkiem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia talarki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca podałam z sosem jogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa- krem z pieczonej dyni 149

smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy(...)mielonej 2 łyżki masła Dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób przygotowania: Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.   W tym samym czasie obrane i umyte

Kuchnia w czekoladzie
Musaka 122

Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo(...)skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła - 50 g mąki - 300 ml mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki na 4 osoby. Bakłażana i cukinie kroimy

Kuchenne Wariacje
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 175

skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni, z termoobiegiem. Kiedy już się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło(...)piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje. W naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Francuskie koperty z nadzieniem ziemniaczanym 116

gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki opłukujemy, pozbywamy się nóżek i obieramy, po czym kroimy na plasterki. Podsmażamy je na oliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich(...)nich wykładamy łyżką przygotowany farsz i zaginamy rogi do środka, formując koperty. Jeśli chcemy, aby koperty były zamknięte, delikatnie moczymy rogi mokrymi palcami przed zlepieniem ich na środku. Pieczemy je w 200 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego! Brrrr. Zimno

Weganizm infantylny
Spiralna tarta z warzywami 160

średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych(...)formujemy z ciasta kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i pieczemy go w temp. ok. 180°C przez ok. 30 min., aż do lekkiego zrumienienia. W oczekiwaniu aż spód się upiecze obieramy i kroimy warzywa. W przypadku cukinii i kabaczka zostawiamy

Pyszny Duet
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 116

ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos.   Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule(...)także bezpośrednio przed pieczeniem. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję to pamiętajcie, by wyjąć go z lodówki na co najmniej 1,5 h przed pieczeniem. Pozostałą część masła rozsmarowujemy na wierzchu kurczaka i posypujemy całość solą i pieprzem. Nie bójcie się tej ilości tłuszczu, spłynie on do brytfanki, a zapewni cudowną warstwę izolacyjną podczas pieczenia i zapewni chrupiącą skórkę. :) Boczek

Cooking Monster
Placki z cukinii z serem żółtym i sosem jogurtowym 37

żółty. Taka wersja placków doskonale smakuje w połączeniu z sosem jogurtowym. Inne warianty placków z cukinii Świetnym rozwiązaniem jest też placek z cukinii i ziemniaków . W tym wariancie do masy dodaje się kilka ziemniaków rozdrobnionych tak jak na placki ziemniaczane i niewielką cebulkę, a następnie smaży się je dokładnie tak samo, jak w podstawowym przepisie. Propozycja dla miłośników słodkości(...)drobnych oczkach tarki. Podobnie jak w wersji podstawowej dodajemy do nich mąkę i jajka. Dodatkowe składniki to cukier waniliowy, duża łyżka jogurtu naturalnego i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po usmażeniu smak cukinii jest zupełnie niewyczuwalny W związku z tym ta potrawa to świetny sposób na przemycenie do codziennej diety większej ilości warzyw, który szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku

Ugotowane pozamiatane
Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :) 162

przyprawy do mięsa: 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cebuli suszonej Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierz (dynię Hokkaido się nie obiera), wszystkie warzywa oczyść, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, olejem, solą i przyprawami.  Mięso(...)wysmaruj je tylko delikatnie wybranym tłuszczem (ja użyłam oliwy w sprayu). Na dnie ułóż połowę warzyw, następnie rozłóż mięso mielone z indyka i na wierzchu ułóż pozostałe warzywa.  Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 25 minut, a następnie w 180*C przez 20 minut.  Może być tak, że na spodzie oddzieli się woda, dlatego

Zdrowie na języku :P
Puree selerowe z bazylią i palonym masłem 155

Polecam! Składniki: 1 ziemniak (ok 100g) 1 korzeń selera (ok 400g) 200ml mleka 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa garść liści bazylii (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki masła Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować mleko, wrzucić warzywa i uzupełnić wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania(...)Pure doprawić pieprzem i gałką, wsypać bazylię i krótko zmiksować. Masło roztopić, dalej podgrzewać, aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Masłem polać puree. Można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne danie. Smacznego

Obiad gotowy
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 166

też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które odrazu wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku(...)już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania