ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:418/603)

Kurczak pieczony na warzywach 238

a4uku; a4uk.async=true; document.body.appendChild(a4uk); })(); Danie z piekarnika to jeden ze sposobów na szybki, mało angażujący obiad. Polecam w szczególności na niedzielny obiad - kilka produktów do naczynia, myk do pieca i niemal żadnego pilnowania. Noooo może nie całkiem bez, bo jak widzisz - ja nie dopilnowałam ;) ciut za późno wyjęłam z piekarnika po zdjęciu folii, ale marynata nie jest spalona(...)się prawie w całości, bez dużego nakładu pracy. Z jednego naczynia masz i aromatyczną porcję mięsa z kurczaka, i warzywa do tego. Wystarczy jeszcze, np. upiec w drugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego przepisu wykorzystałam warzywa zalegające w zamrażarce (akurat ostatnia porcja fasolki, a cena świeżej jest

Kolorowy Przepisownik
Chleb z mąki kukurydzianej na drożdżach! Prosty chleb kukurydziany PRZEPIS 80

kukurydziany? Dobry chleb z mąki kukurydzianej przygotujesz, mieszając ją z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ważne jest również, aby nie piec chleba za długo – dzięki temu nie wyjdzie za suchy. Ile czasu piec chleb z mąką kukurydzianą? Chleb kukurydziany należy piec około 35 minut, czyli do zarumienienia. Chleb wyciągnięty z formy nie może być miękki. Jeśli chleb po wyciągnięciu(...)mąki kukurydzianej przygotujesz, mieszając ją z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ważne jest również, aby nie piec chleba za długo - dzięki temu nie wyjdzie za suchy. " } } , { "@type": "Question", "name": "Ile czasu piec chleb z mąką kukurydzianą?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Chleb kukurydziany należy piec około 35 minut, czyli do zarumienienia. Chleb wyciągnięty z formy nie może być miękki. Jeśli chleb

Via Gusto
Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami 67

świeżych drożdży, 150g wody, 280-320g mąki pszennej j.w. 140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone, 1 łyżka oliwy, 10g drobno posiekanej bazylii (u mnie ok. 1/4 szklanki)  Bigę podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać do miski, wlać(...)przez ok. 5-8 minut zagniatać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Następnie dodawać po trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki. Wiele zależy od ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć ciasto folią o odstawić na ok. 60 minut. Podzielić ciasto

Leśny Zakątek
Smaczna dieta – przepisy na zdrowe potrawy 75

przekąskę oraz dodatek do różnych dań mięsnych i nie tylko. Jak przygotować je w wersji light, aby nie tylko nie były kaloryczne, ale także tłuste? Najlepszym wyborem będzie zastąpienie ziemniaków innymi warzywami, w szczególności batatami, pietruszką i marchewką. Aby przygotować dietetyczne frytki, wystarczy, że umyjesz i obierzesz warzywa, a następnie pokroisz je na małe kawałki. Wrzuć je do miski, dodaj(...)oliwy z oliwek (może być smakowa), a następnie przypraw ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką czy czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz wszystko przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Frytki możesz podać z ulubionym sosem lub hummusem. Burger w diecie? Tylko z naszym przepisem! Z czym kojarzą się popularne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gwiazda z parówek i ziemniaków 136

Gwiazda z parówek i ziemniaków 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 parówki pieprz szczypiorek 20 dag sera żółtego Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej. Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia). Nacięte końcówki przebić wykałaczką(...)Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym. Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem. Podawać ciepłe. *przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach

Gotuję Testuję
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 121

blaszki). Skrawki ciasta zlepiaj ponownie w kulę i wykrywaj bułeczki, aż do całkowitego wykończenia ciasta. Blaszki z bułkami odstaw na 20 minut. W tym czasie zmiażdż truskawki tłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij(...)około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem

Delicious Place
Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 132

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu(...)oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu

Zielona Kuchnia
Łosoś z brokułowym puree 130

Dzisiaj mam propozycję dla fanów łososia :). Sama go uwielbiam i często gości na naszym stole. Zamiast ziemniaków puree z brokuła. Zapraszam! Składniki: 400 g łososia 6-8 pomidorów z puszki 10 oliwek sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek Składniki na puree brokułowe: 1 brokuł sól pieprz Wykonanie: Łososia oczyścić ze skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą(...)oliwek, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać i wyłożyć na łososia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. W tym czasie ugotować brokuł w osolonej wodzie. Następnie zmiksować blenderem i przyprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć puree brokułowe, obok położyć łososia. Smacznego

Trufelkowo
Zapiekanka ziemniaczana 119

tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem. Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko(...)ugniatając łyżką. Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 906

maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz dorzucić również pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, lekko zrumienić. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne(...)masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 170 stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)  Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było  jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia

Gosia gotuje
CHŁOPSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA 288

ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę(...)suszony koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na formę i podgrzać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 º . Można dodatkowo dodać potary ser na sam koniec pieczenia

kuchniabellissima.wordpress.com
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 166

umysł :) Też tak macie? Tę sałatkę (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia batatów ) robi się w niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik(...)Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską

OliveandThyme
tortilla ze szpinakiem,twarogiem,serem i sosem tzatzyki... 154

sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypac pieprz, wymieszać wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym(...)użyłam królewski zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 159

następujące dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś(...)Foto Kuchenne wariacje Wraz z Agnieszką z  Talerza pokus , z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się uzupełniamy przy kuchennym blacie, przygotowałyśmy kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów smażonych z cebulą. Nieskromnie muszę powiedzieć, że kotleciki wszystkim bardzo smakowały. Przy okazji zapraszam Was na jej bloga, na którym znajdziecie  bardzo fajne filmiki

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 357

ViolaPassion  Schabowy ,mielony ,mielony ,schabowy. Dość !!!!! Jesteście znudzeni jak ja? Czas na wspaniałe danie. Przedstawiam wam karkówke miękką i soczysta. Doskonałe danie które  można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić(...)wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy  mięso  i przykrywamy

Viola cooks with passion