tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem. Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez
Kuchnia Elliegałki muszkatołowej ziemniaki ok 800 g Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać. Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec w piekarniku
Gotowanie jest łatweprzygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi
Na Ciasteczkowych Papierachwykonania: Ziemniaki ugotować a następnie zmielić razem z serem. Cebule zeszklić na patelni pod koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę lub wędlinę. Następnie całość wrzucamy do masy serowo ziemniaczanej i mieszamy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z sosem sałatkowym. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut samo ciasto i pieczemy
Na słodko lub wytrawnieziemniaki, cukier, mniejsza ilość tłuszczy. Jednak wróciłam do nałogu czyli do fajek.. no cóż nikt nie jest idealny . Dzisiaj przepis na sernik z brzoskwiniami.. Jeszcze cieplutki a już znika.. ;-) Składniki na ciasto: 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki czubate kakao 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki
Na słodko lub wytrawnierozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach
Bon Appetit MałgorzatyUgotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut
Szefowa kuchniziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia
Niezły Młynekżółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza
Mango Papajablogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish burgery i inne ,, mieleńce" w formie obiadowej ( np. z frytkami czy ziemniakami ) niż
Buniabaje w kuchniŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem , podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir
Moja DelicjaJest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje
kuchnia doskiDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie
Słodkie okruszkiCzas na tradycję - oto znana wszystkim, ale niekoniecznie często goszcząca na naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym
kgwjanczewo