niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli natomiast zostanie jeszcze coś z obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako wędlina na kanapki – mi właśnie w tej wersji smakuje najbardziej. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do zrobienia, roladę przygotowuje się szybko, należy się jednak uzbroić w cierpliwość, gdyż mięso musi się piec w piekarniku około półtora godziny
e-PrzepisyKulinarnerozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.* Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
My sweet a lifepieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra
U FiolkiDanie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI Co prawda roladki możemy przygotować z czym chcemy. Jednak ja polecam z suszonymi pomidorkami i serem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :> ~~SKŁADNIKI~~ schab bez kości
Kuchnia Pauletteszabieganych. Razem z ziemniakami i surówką nie zajmie więcej niż 40 min. Mięso wychodzi bardzo soczyste. Składniki 4 udka z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta Przygotowanie 1 utf-8 Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka. Następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
R'n'G Kitchenuzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5 godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz ze skrzydełkami. Porcje wkładamy znowu do garnka z wywarem i przypiekamy jeszcze 20 minut. Mięso będzie bardziej aromatyczne. Gotowe wykładamy na talerz. W moim przypadku dodatkiem były ziemniaki pure, surówka z kapusty
Kulinarne przemysleniatarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniepora, korzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28
lady-och-mistrzyni.blogspot.compieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra
Fiolka w kuchniwykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki. Do dzisiejszego smalcu wykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie
Codzienna kuchnia niecodziennajajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos: Truskawki Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Całość mieszamy ( nie podaję ilości składników, bo wszystko uzależnione jest od ilości naleśników oraz od tego jaki słodki ma być twaróg ). Umyte truskawki rozgniatamy typowym tłuczkiem do ziemniaków ( tak aby zostały kawałki owoców
Smaki Ewyokoło 15 min., pieczenie 20min. i obiad gotowy w niecałą godzinę. Zapiekanka ma słodkawy smak dzięki papryce, jednocześnie jest pikantna gdyż dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Idealna na obiadokolację, a także jako jedzenie do pracy, gdy mamy możliwość podgrzania w mikrofalówce. Dla 4 osób lub na 2 dni Potrzebujemy: 30dkg mortadeli 4 duże ziemniaki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki
Smakowy Rajstopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną
BaRepassię pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem
Bon Appetit Małgorzatydodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmikosować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem.W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut
Gospodyni Miejskakostkę, następnie warstwa ziemniaków. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego oliwki, odrobinę rozdrobnionego brokułu, przyprawy, śmietanę (lub majonez, jednak to wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni
Taste Of My Daymusimy zmywać garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety mielone w sosie pomidorowym. Prosty, tani obiad dla całej rodziny. Moja rodzina bardzo lubi takie kotlety. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Kotlety są soczyste i
Słodkie okruszkiJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doskiZawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doskiDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki
kuchnia doskiLekka zupa, na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć
kgwjanczewoBożego Narodzenia i Wigilię! Sprawdź przepis na sałatkę a’la śledziową z boczniakami – czyli w bezmięsnej, wegańskiej wersji. W sałatce oprócz śledzia z boczniaków, znajdziesz również buraczki, ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone. Całość podana z wegańskim majonezem i natką pietruszki. Jaką sałatkę zrobić na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia? Na świątecznym stole oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej często pojawia(...)sałatki: Ziemniaki i buraki umyj i ugotuj do miękkości (w oddzielnych garnkach). Wystudzone obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli buraki mają w sobie dużo wody, umieść je na sitku i odstaw, aby odciekły. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W salaterce ułóż kolejno śledzia z boczniaków, ziemniaki
Via Gustonazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki. Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również(...)jęczmiennej.Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem, w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt.wzorowałam się
Chilli Czosnek i Oliwazakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)każdy pasek przekroić na pół zostawiając ok. 1 cm od końca, obie części okręcać wokół siebie wg instrukcji poniżej, końce skleić ściskając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Fitsweet.medietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby(...)Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C i pieczemy babkę przez półtorej godziny (można skorzystać z funkcji termoobiegu: zmniejszcie wtedy temperaturę
Karo in the Kitchen