ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:393/603)

Kluski śląskie z mięsem 197

Po ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My

Ala piecze i gotuje
Żurek z jajkiem i kiełbasą 193

Żurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym

Ala piecze i gotuje
Pasztet jajeczny 61

ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny(...)Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową Zobacz więcej przepisów marcowych Najnowsze przepisy Pasztet jajeczny Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru) Keto chipsy serowe (bezglutenowe) Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy) Dupki chlebowe w jajku Masło czosnkowe Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie) Sos serowy z ziemniaka

WegePrzepis
Domowe frytki z piekarnika 39

także w roli dodatku do mięs. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); frytki z piekarnika składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); frytki z piekarnika sposób wykonania: Ziemniaki pokroiłam w paski. Przygotowałam miskę i włożyłam wszystkie przyprawy tzn. bazylia ,oregano, tymianek, paprykę słodką(...)sól. Wszystkie przyprawy wymieszałam, a następnie posypałam nimi frytki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszałam. Polałam frytki olejem i znów wymieszałam. Następnie frytki poukładałam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 210 st.C i piekłam z użyciem termobiegu około 15 – 20 minut. Po tym czasie przemieszałam frytki i dalej piekłam przez około 15 minut, do zrumienienia się

Olcia gotuje!
Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami 108

porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy(...)majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy

Smaki Na Talerzu
kotlety schabowe z prawdziwkami... 170

sypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 167

mąki z solą, dodajemy ziemniaka i robimy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min. Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

chleba naszego
Piersi z kurczaka w curry 164

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą

Kulinarne przemyslenia
Pyszny sos z kurczaka wg Aleex 903

dzieci zbuntowały się przeciwko kotletom, a pieczonego kurczaka też nie chciały. Przyznaję, opadły mi wówczas ręce. Nie wiedziałam, co im zrobić na obiad, a one domagały się sosu. Najlepiej z kurczaka. Pomyślałam - dlaczego nie? No i zaczęłam gotować. Okazało się, że wyszło z tego pyszne danie, które świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, ale także z kromką świeżego pieczywa

W mojej kuchni
Zupa marokańska 150

kuchnia! To czas na warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany) oraz cukinię. To również okres, kiedy przyrządzamy pyszne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na jedną z takich zup - zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka

two broke sisters
Wegański foodbook #1 107

pieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy.  Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza.   Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej

wegujemy
Żurek Wielkanocny 160

świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha! A co u Was gości

O kuchni z uczuciem
Cebule zapiekane z serem feta 146

połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem

R'n'G Kitchen
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 149

Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą

AZgotuj!
Bliny 146

studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem

Maminek kulinarny