ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:387/603)

Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 248

brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka – 2 duże olej kokosowy – 1/2 szklanki kakao – 1/2 szklanki miód – 1/3 szklanki mąka kokosowa(...)tarce i dobrze wymieszaj z mokrymi składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz

PaleoSMAK
Miodowe skrzydełka z grilla 134

Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 117

ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz czy liść laurowy. Takich dań na południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone

Trzeci talerz
Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo 131

Padrón w prowincji La Coruña. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia „Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non” (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Ich jedzenie to prawdziwa rosyjska ruletka. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Mają subtelny orzechowy smak(...)dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI

Food Square
Krupnik na serduszkach 230

Składniki: 5 łyżki kaszy jęczmiennej 50 dag serduszek drobiowych 3 marchewki 0,5 selera 2 pietruszka listek laurowy kilka ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki

kgwjanczewo
Buraczki zasmażane 155

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym

kuchnia doski
Danie gospodarza 173

Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4

kgwjanczewo
Pierś indycza faszerowana daktylami 134

kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi sosem morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie, smakuje świetnie, a w zrobieniu w zasadzie proste. Czyli dokładnie tak jak lubimy. Jeszcze zdanie lub dwa o samych(...)Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Dorsz zapiekany z szparagami i pesto 32

koniec smarujemy rybę i szparagi przygotowanym masłem czosnkowym. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut, następnie zmieniamy tryb na grillowanie, pozostawiając ustawioną temperaturę i kontynuując obróbkę przez kolejne 5 minut. Przed podaniem, kładziemy na rybę kawałek cytryn i odrobinę pesto. Całość idealnie smakuje w zestawieniu z młodymi ziemniakami i śmietaną. SMACZNEGO! Artykuł Dorsz zapiekany z szparagami

Menmagazine
Parowana Pierś Z Kurczaka W Papryce 68

żołądka pierś z kurczaka która nie jest pieczona, a uparowana. Polecam Wam taką wędlinę, nie tylko dla osób które mają wrażliwe żołądki, ale też dla osób na diecie czy dla dzieci, oczywiście doprawcie je wtedy pod swój smak. Możecie też taką pierś podać do obiadu, super będzie smakować w towarzystwie ziemniaków i surówki. Składniki: 1 duża pierś (ja miałam

Gotowanie...to proste !
Pieczony pstrąg – Obiad w 30 minut 42

koniec dodaj pstrąga i piecz przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż się upiecze. Zdrowy, niskowęglowodanowy i bezglutenowy przepis na pieczonego pstrąga Jeśli próbujesz schudnąć, prawdopodobnie interesuje Cię zdrowy, niskowęglowodanowy i bezglutenowy przepis na pieczonego pstrąga. Pstrąg jest doskonałym źródłem białka i ma tylko dwa gramy węglowodanów na porcję. Pstrąga można piec lub grillować z warzywami(...)posiłek. Wybór odpowiedniej ryby do pieczenia jest bardzo ważny – oprócz walorów smakowych ma ona wiele zalet. Należy do nich łatwość przygotowania i minimalny bałagan. Jeśli kupisz uprzednio umytego pstrąga, nie ma potrzeby płukania go przed pieczeniem. Można jednak spróbować upiec pstrąga w foliowej kopercie, aby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprzątanie. Jeśli chodzi o pieczenie pstrąga, folia jest lepsza niż

Patchwork
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 115

ulubionych sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne menu - inspiracja 99

świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie. :-) Pieczeń z mięsa mielonego Tania i łatwa w przygotowaniu. Pasuje do chleba i jako sama przekąska. Kapuściane ogórasy Do tego oczywiście kapusta wigilijna... :-) Dania główne: Wyśmienity karp w panierce Danie, które musi się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Puree z kalafiora jako zamiennik ziemniaków Czasem przychodzi ochota aby na talerzu zobaczyć taki tradycyjny

Keto Przepisy
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 121

uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni

Lamarida.pl
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 165

ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili

Smaki Ewy
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 142

Lekko ugniatamy i układamy dość grube plastry ziemniaków. Oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem, przykrywamy połową tartego sera. Na ser dajemy por z cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych  jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec

Dieta moja pasja
PIECZONE GRUBE FRYTKI Z JOGURTEM 241

bazyli Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona. Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Gotowanie Patki
Babka ziemniaczana 173

można użyć robota z tą samą tarką co ziemniaków), czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 138

łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje
Bułeczki z ziemniakami 166

mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz w musztardzie 116

można podać zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.  Dorsz w musztardzie  SKŁADNIKI : 400 g dorsz - kostka musztarda bawarska przyprawa śródziemnomorska szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Na foli aluminiowej układamy kostki dorsza, oprószamy całość przyprawą śródziemnomorską i smarujemy musztardą bawarską, folię zawijamy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zawinięte rybki i pieczemy około 30 minut. Na ostatnie 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6312

szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję

Kolorowy Przepisownik
Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką 3313

Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego! The post Karkówka zapiekana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puree z pieczonej dyni 133

skropić oliwą dodatkowo można posypać solą, pieprzem , papryką. Piec w temp 175 st z termoobiegiem ok 30 mi. Następnie wyjąć z blaszki na durszlak i pozostawić do odcieknięcia na ok godzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z kalafiora 145

marchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli – z kukurydzy – krem grzybowy – dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Duszone żeberka 125

rozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony . I jak to mawiała babcia - Niebo w gębie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba - . Z tym ostatnim to tak całkiem się nie zgadzam bo zawsze coś do szczęścia będzie brakować .     Składniki żeberka wieprzowe 5 pieczarek 1 cebula 10 ziemniaków 1 łyżka majeranek sól ,pieprz

Eli Gotowanie
Łososiowe powitanie 165

piekarnika na 20 minut razem z ziemniakami (180 stopni z termoobiegiem) lub 30-40 jeżeli ziemniaki/brokuły nie były wcześniej podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia

Przepysznik - BLW i nie tylko
ZAPIEKANKA STUDENCKA 313

posypania  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić w grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem.  Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać

pieprzny smaczek
Frytki z batatów 241

łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C(...)przez ok. 30 minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek

Emcia Pichci