Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na
kuchnia doskiblog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu
Weekendy w domu i ogrodziesłodki bób wymieszany z żółtą fasolą, trochę też słodkim ziemniakiem z ogniska. Ale, niezależnie od tego jak smakują i z czym się kojarzą warto je przygotować. Są świetną przekąską w ciągu dnia lub na wieczór, np. do wina. Składniki: prostota - kasztany jadalne; ile chcecie, do woli papier do pieczenia chęci:) Przygotowanie: kasztany myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym
Zasmakuj KuchniMiało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam tutaj . Od razu przypadło mi
kuchnia doskipuszystą masę. Dodaj do niej masę ze skręconego sera, ziemniaków i masła i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńgruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ jak u dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno na patelni. W smaku przypomina marchew karotkę. DYNIA ACORN SQUASH – mała, w kształcie żołędzia, mocno żebrowana – przez różnorodność kolorów niepotrzebnie w Polsce traktowana jako(...)kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia po upieczeniu jest bardzo sucha (jak moja – na wiór, prawie jak ziemniaki!) dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody
Karo in the Kitchenrumiana). Perliczkę przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia, które następnie podpalić (tu należy uważać, aby nie spowodować pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg). Siano delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem). Podałam z ziemniakami z pietruszką i serem z niebieską pleśnią . zastawa
królestwo garówdzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed
e-PrzepisyKulinarnecebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę
e-PrzepisyKulinarneśmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ oraz sosem czosnkowym. Pycha
pieprzny smaczekszynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka. To wszystko, tak proste przygotowanie, a danie inne od znanych nam roladek. Świetnie pasuje do ziemniaków z rozmarynem , które pokazywaliśmy w zeszłym tygodniu. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plliście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym
R'n'G KitchenDzisiaj proponuję tołpygę pieczoną z kalafiorem i papryką. Tołpyga ma niestety troszkę ości, a nie każdy lubi je wydłubywać z talerza, więc spokojnie można zastąpić ją filetem z innej, ulubionej ryby. Swoją porcję zjadłam z kaszą kuskus, mąż wolał kaszę jęczmienną, ale ziemniaki też byłyby całkiem na miejscu :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka i dopiero dorzucać następnego. Nikt mi za reklamę nie płaci, więc mogę być szczera A więc jak już zetrzecie to wszystko to trzeba doprawić, dosypać mąkę, dodać chia i wymieszać. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i pieczemy w temp. 160 C minimum 2 godziny. Po około
greenscarfsztuki, cukier drobny 1 szklanka, aromat pomarańczowy 4 krople, ziemniaki ugotowane 25 dag, masło miękkie 2 łyżki, twaróg zmielony 80 dag CIASTO NA SPÓD: jajka 1 sztuka, masło miękkie 10 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30
W Mojej Kuchni Lubię