ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:377/603)

ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 172

ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.  W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg.  cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki

Kuchnia Paulettes
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 252

obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 134

się twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną

królestwo garów
Babka ziemniaczana 144

zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.   Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.   Piec przez ok. 90 minut w temperaturze

Simply Food
Kotleciki warzywne z tuńczykiem 109

osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy potarte na grubych oczkach marchewkę, brokuła i kalarepę. Wszystko mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem, natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko, mąkę i siemię lniane. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu

Kuchnia Bon Appetit
Delikatne nuggetsy z kurczaka 153

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego

Cooking Monster
placki ziemniaczane z piekarnika 290

łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy olejem. Układamy placuszki. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Karczek w sosie 127

Dziś miałbyć szybki obiad, ale że skończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy(...)obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 182

Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami

Be Fit Be Strong
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 171

kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM. Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Czekoladowiec z truskawkami 142

połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki

Pobite gary Barbary
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 125

bazylia, oregano, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż

Corner With Recipes
Kminkówki 154

jajko kminek (około 1/2 szklanki ) 1 jajko Wykonanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i przepuścić przez praskę. Dodać jajko około 1 łyżki kminku ,masło    mąkę i sól do smaku .  Wszystko zagnieść. Z ciasta formować cienkie wałeczki o długości około 10 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  wyłożyć paluszki , posmarować roztrzepanym jajkiem i jeszcze posypać kminkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 281

obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiszka ziemniaczana nr 2 133

kiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w  plastry i obłożyć nimi

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania