ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:374/603)

Baba ziemniaczana 105

tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zaruniemi

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 123

gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 215

smaku. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię, posyp parmezanem

karmelowy
Bezglutenowa kuchnia 122

Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate

Kuchcik gotuje
skrzydełka 130

naleśnikowe jako panierka, z pieprzem, papryką, curry i proszkiem do pieczenia.  Wyjątkowo dodałem  drugie jajko, żeby było bardziej chrupiące. Wrzucamy skrzydełka i na godzinę wstawiamy do lodówki. Potem smażymy w głębokim tłuszczu i odsączamy. Po usmażeniu mięsa, warto przygotować coś jeszcze :) Świetnie smakuje cebulka i wcześniej ugotowane ziemniaki w cieście.  Polecam ! Chrupiąco, domowo, smacznie

chleba naszego
Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków 199

zetrzyj bataty na tarce o drobnych oczkach. 2. Do słodkich ziemniaków dodaj jaja i mąkę - wymieszaj dokładnie. 3. Dymkę i chili pokrój na cienkie plasterki i dodaj do masy wraz z serkiem wiejskim i solą - wymieszaj delikatnie do połączenia składników. 4. Formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia lub papilotkami i wypełnij je masą do 3/4 wysokości. 5. Muffiny posyp

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Parówka w cieście...inaczej 141

Rozwijamy kawałek ciasta i wykładamy wzdłuż krótszej krawędzi około 2 łyżek ziemniaków, rozprowadzamy, by pokryły około 10 cm z długości ciasta. Układamy parówki, około 1,5. Zwijamy i odcinamy, by powtórzyć te czynności, aż skończy się ciasto. Powinno wyjść Wam około 4 ruloników. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, kroimy na mniejsze kąski

Pichceniomania
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 175

puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba i odstawić na pół godziny, powinno lekko się podnieść. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ” Boryny „ 195

olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana

Ogrodnik w podróży
Karpatka 142

gazie. Ciasto powinno odchodzić od ścianek i tworzyć masę przypominającą duszone ziemniaki. Odstawić do wystudzenia, można przyspieszyć proces co jakiś czas mieszając ciasto łopatką. Do wystudzonego (lub prawie wystudzonego) ciasto dodać jajka i energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ją na pół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozsmarować łyżką po papierze cienką warstwą. Włożyć

Czerwony Gupik
Lekkie obiady - polecam na lato 204

jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk z suszonymi pomidorami, młode ziemniaczki i fasolka szparagowa 151

indyka suszone pomidory w oleju z ziołami fasolka szparagowa ziemniaki sól pieprz koperek masło bułka tarta Indyka marynuję tak z godzinę wcześniej w pomidorach i zalewie w której są (pomidory kroję na drobniej, zalewy daje troszkę), oprószam solą i pieprzem. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w 180 stopniach jakieś 20 minut. W tym czasie gotuję

kruche babeczki
Słodkie środy - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami 116

tortownicy. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt i z wysokości 20-30 cm upuszczamy dwukrotnie na podłoże. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.  Masa kokosowa: czerstwą kajzerkę zalewamy szklanką mleka, kiedy zmięknie rozdrabniamy np tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobniona kajzerkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 125

przepuścić przez praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut

Ciastka - domowe słodkości
Frytki z piekarnika z gotowanych ziemniakow 246

ziemnych …) przyprawy ulubione Wykonanie         Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Umieść je w garnku, zalać wodą i dodać trochę soli.Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.Rozgrzać piekarnik do 220 ° C piekarnika termoobieg Rozłożyć frytki na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia w jednej warstwie . Oliwę wymieszać np. z papryka słodką w proszku

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania