nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu(...)zakwasu 2 białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy
Ze smakiem i z pasjąCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkikapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem(...)pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej
Wyprawy kulinarneFilety z indyka w sosie Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filety z indyka w sosie . Prosto, szybko i smacznie. My
Słodkie okruszkiPowiem Wam, że lubię kulinarnie wracać do smaków dzieciństwa. Do tego co jadłem kiedyś, do rzeczy, o których dano już zapomniałem, a na skutek różnych przedziwnych
Marder&Marder Manufacturepęczek koperku łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli i pieprzu rzeżucha do dekoracji Przepis na zupę z ziemniaków i pora z rzeżuchą Na maśle podsmażyć cebulę, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryć warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i posiekany pęczek koperku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą(...)zrobić. jeśli zostanie nam otwarte wino? Ciasto! Ciasto z czerwonym winem Składniki: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru ćwierć szklanki kakao 2 łyżki kawy inki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli i tyle samo cynamonu szklanka jogurtu pół szklanki oleju 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka wytrawnego czerwonego wina Przepis na ciasto z czerwonym winem Wymieszaj mokre składniki
Ugotowane pozamiatanekolor z jednej strony – około 5 minut, po czym odwracamy i pieczemy z drugiej strony także na złocisty kolor, około 4 minuty. Po tym czasie ryba powinna być gotowa – moje filety miały około 1,5 cm grubości, były idealne. Jeśli macie filety grubsze, polecam wydłużyć pieczenie o 2 minuty, przy czym pilnować czy nie trzeba zmniejszyć ognia(...)Upieczone ryby wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odsączone, gorące ryby od razu podajemy, z porcją surówki i jak lubimy z gniecionymi ziemniakami lub chrupiącymi ziemniaczanymi łódeczkami lub też z frytkami. Rybę w trakcie jedzenia skrapiamy sokiem z cytryny. Powrót na górę
Smaczna Stronapasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów. Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie. Czasem wystarczy kilkanaście minut i pyszny obiad dla całej rodziny mamy gotowy. Surówka z kiszonej kapusty z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym
Moja Książka Kucharskaobrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Solę wodę. Pomidora sparzam, usuwam nasionka i zdejmuję skórkę. Kroję na kawałki i podsmażam na 1 łyżeczce masła. Dodaję do warzyw (do garnka). Do naczynia żaroodpornego wkładam przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki czerwone. Czosnek owijam folią aluminiowa i układam obok papryk. Piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)czasie obracam papryki i piekę kolejne 25 minut. Wyjmuję papryki z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Obieram papryki ze skórki i wkładam ją do garnka z ugotowanymi warzywami. Dodaje także czosnek wyjęty z folii. Blenduję całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii. Artykuł Zupa krem z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.pljuż na talerzu, czy bezpośrednio przed pieczeniem. U mnie dziś placuszki z sosem brzoskwiniowym, ale najbardziej smakują nam z serkiem mascarpone i kawałkami owoców. 250 g białego sera 3 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli 1/2 op. cukru wanilinowego Biały ser mielimy trzykrotnie lub przepuszczamy (również 3 razy) przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego żółtka i miksujemy przez chwilę
Smaki Na Talerzuwsypujemy sól, jak również rozgniecione ziemniaki, potem dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11 wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C
chleba naszegogram (przed pieczeniem) - z 420 do 204 g po upieczeniu, czyli o 52% - ponad połowę. 200 g to porcja wagowo bliska do standardowego kotleta w restauracji. W zeszłym roku jedna znajoma podzieliła się ze mną taką informacją: "Zanim zaczęłam stosować dietę rozdzielną po zjedzeniu pełnej porcji: kotlet + ziemniaki + surówka, zazwyczaj byłam głodna! Kiedy wdrożyłam
Dieta Rozdzielna i Zdrowieziemniaki, kalafior, jajka na twardo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, przełożyć do miski z namoczonymi płatkami na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami drobno pokrojonymi, dodać do masy, wsypać kucharka, pieprz mielony, koperek, wbić jajka, wsypać tartą bułkę i dobrze wszystko połączyć niska forma okrągła silikonowa 28 cm, masę przełożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie
W Mojej Kuchni Lubięnaczyniu wkładamy do pieca. Pieczemy 2 h / 185 st.C. Po wystudzeniu kroimy w plastry i dodajemy do kanapek. Ja pokroiłem schab na porcje obiadowe i dodałem włoszczyznę. Wstawiłem na 40 min / 180 st. C do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :) Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :) Polecam ! Smacznego
chleba naszego