ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:395/603)

Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 245

sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien być wyczuwalny, do smaku solą i majerankiem, też sporo. Dopiero dobrze doprawione nadzienie całkowicie studzimy. WAŁKOWANIE, NADZIEWANIE, GOTOWANIE Ciasto(...)sztuk gotuję pierogi przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się ze sobą nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika

Karo in the Kitchen
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 100

Spaghetti z cukinii i podpiekanych warzyw to doskonała sałatka, połączenie świeżych i pieczonych składników. Chrupiąca eksplozja pyszności! Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jeśli nie masz czasu, a chcesz zjeść coś pysznego, to spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury(...)batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez 15 minut. Kup składniki bez wychodzenia z domu Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl

Niedzielny kucharz
Barszcz ukraiński 240

czosnku i listków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody.Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić(...)ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma

Świat Domowej Kuchni
Pieczony udziec z indyka 291

U dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa chrzanowa 275

Zupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) 110

mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (u mnie górna połowa, termoobieg). Foremkę (średnica 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i delikatnie je rozprowadzamy po całości. Pieczemy 25 minut , a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto podczas pieczenia nieco urośnie, z kolei po upieczeniu opadnie. Posypujemy wierzch ostygniętego ciasta mąką z pestek dyni (pomogłam sobie sitkiem(...)pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone

WegePrzepis
Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym 145

lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie.  Pierożki: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 219

się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie pieczonym - by go nie wysuszyć

Kolorowy Przepisownik
Pieczona pierś z kurczaka 168

szybko! I miły odpoczynek oraz regeneracja sił przed kolejnym tygodniem pracy. Więc co proponuję na dzisiaj ?   Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min.  W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest(...)suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego.  Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy

Justa próbuje gotować
Paszteciki z ciasta francuskiego z furskim farszem / Paszteciki ruskie 298

jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczano cukiniowa. 420

przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami. W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto bananowe. Szybki bananowy chlebek bez miksera. Banana Bread. 192

ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę ok. 45-50 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Rieska! Mniam! 195

ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym

sierotka maRysia w kuchni
Przepiórki na trzy sposoby 219

smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie do miękkości, ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka

GRUBY WAŁEK