ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:399/603)

Ciasto bananowe. Szybki bananowy chlebek bez miksera. Banana Bread. 163

ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę ok. 45-50 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Rieska! Mniam! 168

ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym

sierotka maRysia w kuchni
Przepiórki na trzy sposoby 189

smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie do miękkości, ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka

GRUBY WAŁEK
Pasztet z brązowej fasoli z żurawiną 100

pieprz ziołowy woda Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, przestudzić i dodać do masy, przyprawić do smaku, dodać jajka oraz 1/4 szkl wody i i żurawinę, następnie wyrobić na jednolitą masę i włożyć do foremki keksówki lub w dwie mniejsze. Wygładzić, posmarować oliwą. Piec ok 30 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki w sosie koperkowym 133

mikserem. Formować małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką. Ja klopsiki podałam z kopytkami, ale można też podać z ziemniakami lub ryżem

harrisa
Akademia na Różanej 87

zdegustować wódki młody ziemniak. Dostępne są roczniki 2009,2010,2011,2012. Zostaliśmy zapewnieni że każdy rocznik charakteryzuje się indywidualny aromatem i smakiem. Trzeba będzie to sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną

królestwo garów
Wegetariański placek po węgiersku. 159

przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni

vegetanie
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 188

Uwielbiam zupy kremy, i jesienią, i zimą zjadamy ich ogromne ilości, czego, niestety, na blogu nie widać. Dlaczego? Bo zazwyczaj znikają szybciej, niż zdążę zrobić im

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaczany specjał. 233

mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec 1 h w temp.180stop. Przed

Kulinarny karnet Christophera
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 195

pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam bulionem i gotowałam do miękkości (czyli kolejne 15min.). Lekko wystudziłam, dodałam jogurt i całość zblendowałam. Krem doprawiłam solą do smaku, dodałam gałkę muszkatołową.   Łososia podpiekłam w folii ok. 15min. Krem serwowałam z kawałkami pieczonego łososia oprószony zmielonym pieprzem

bastalena
W ciasnym, ale własnym 338

rozgrzałam łyżkę oliwy, wrzuciłam plastry ziemniaków i marchewkę i smażyłam przez 5-7 min. Następnie dodałam klopsiki i smażyłam kolejne 5 min. (dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez

bastalena
Ryba w chrupiącej panierce 164

Ryba w chrupiącej panierce To u nas ostatnio jeden z ulubionych obiadów. Chrupiące, pyszne, proste w przygotowaniu a la mini kotleciki rybne. W taki sam sposób

Słodkie okruszki
Zapiekanka z chleba i warzyw. 169

Zapiekanka z chleba i warzyw. Edyta Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co

dolcevitainmykitchen
Sałatka z czerwonym jajem 205

prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie.  Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest(...)całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie odsącz na papierowym

Garniec Magalie
Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 202

już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie(...)Przygotowanie nadzienia: zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży

greenscarf