ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:407/603)

Czekoladowe mini babeczki 186

Takie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :) Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :) Składniki: 1,5

kuchnia doski
Bataty zapiekane z jarmużem w serowym sosie (wegańskie) 126

przyrządzenia sosu. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera razem z musztardą, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, mlekiem i wodą. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy bataty z jarmużem, polewamy sosem i dokładnie mieszamy, żeby warzywa były dokładnie nim pokryte. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem

Lamarida.pl
Frytki z brukwi z parmezanem 131

przed ziemniakiem. W PRL-u traktowane z pogardą. Dania dla ubogich. Oceń po wypróbowaniu.  Składniki 500 g brukwi 50 g startego parmezanu gałązka rozmarynu 2 łyżki oliwy sól     Przygotowanie Brukiew obrałem, pokroiłem w grube (ok. 1,5 cm) słupki. Rozmaryn posiekałem i wymieszałem z olejem, 2/3 parmezanu i brukwią. Słupki rozłożyłem na papierze do pieczenia i posypałem

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczano - dyniowe 100

Niedawno znalazłam jeszcze w sklepie dynię piżmową. Uwielbiamy pieczony gulasz z dynią więc mogliśmy się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam(...)Placki ziemniaczano - dyniowe   Składniki:   4 duże ziemniaki 200g dyni startej na małych oczkach 1 cebula starta na małych oczkach 1 jajko 1 łyżka śmietany kawałek imbiru (1cm) 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki pszennej   Do podania: Sos Tzatziki (przepis tutaj )   Wykonanie:   Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie

Smak mojej kuchni
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I SERA czyli prawie GOLAS BIŁGORAJSKI 155

lnianego. Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub zgniećcie (jak do piure) razem z twarogiem i fetą, przełóżcie do sporej miski. Dołóżcie kaszę, zeszkloną cebulę, jajo,  zioła, sól, pieprz i 2 łyżki oleju lnianego. Wszystko razem wymieszajcie, spróbujcie, jeśli potrzeba doprawcie. Masę przełóżcie do naczynia do zapiekania. Wyrównajcie wierzch, polejcie go pozostałym olejem lnianym rozsmarowując po wierzchu. Pieczcie około

OliveandThyme
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 163

wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. DODATKOWO: - Gorzka czekolada starta na tarce/ obieraczce do ziemniaków Na schłodzony sernik wyłożyć

Calzonella.com
Pieczone polędwiczki z indyka z sosem żurawinowym 153

opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy na noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-30 minut

Bajeczna Kuchnia
fasolkowo-warzywne babeczki z czerwonymi pieprzami... 199

tłuczkiem do ziemniaków i dać fasolki z cukinią dodać kucharka, kolorowy i czerowny na grubo zmielony pieprz, tartą bułkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać ręką dodać pokrojone kawałeczki sera żółtego, użyłam morski, wszystko wymieszać 23 sztuki wyszły, do foremek silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół i piec około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 140

mieszamy ziemniaki oraz mąki. Wylewamy sok i osadzoną skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu.  Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 149

 Spójrzcie cóż to za efektowna rolada, co ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i

kgwjanczewo
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 154

ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Ciasto odwinąć z papieru, nakładać wzdłuż porcje farszu, zwijać w rulon, odcinać ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut

Czerwień i błękit
Fit frytki z batatów 166

tradycyjnych ziemniaków. Posiadają niski indeks glikemiczny.  W połączeniu z mieszanką ziół, tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania: Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 209

tłuczka do ziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem. Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez

Kuchnia Ellie
Miodowe żeberka z piekarnika 110

gałki muszkatołowej ziemniaki ok 800 g Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać.  Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec w piekarniku

Gotowanie jest łatwe
Cynamonowe żeberka z rękawa 157

przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi

Na Ciasteczkowych Papierach