ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:165/303)

Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 133

dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek    Masło ucieramy z cukrem w robocie kuchennym

noteskulinarnyfiga
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 215

gram cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych szczypta soli nadzienie 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 30 g mielonych migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić

DefinicjaSmaku
NAJLEPSZE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 195

smakuje i jak można się przy tym odstresować :-)  Składniki:  1,5 kg starych ziemniaków 1 jajko  3-4 łyżki mąki pszennej  2-3 łyżki mąki ziemniaczanej  truskawki  cukier biały 2 łyżki cukru trzcinowego  śmietana 12%  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przecisnąć przez praskę na puree

pieprzny smaczek
CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY" 170

KAWY"cytuje za autorką tutaj Składniki na około 30 sztuk: 125 gramów masła w temperaturze pokojowej około 215 gramów szklanki mąki pszennej około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy

w mojej kuchni
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 172

białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić

Malinowa Kawiarenka
Tarta z jagodami 208

szklanki mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
Kluski z mięsem 142

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na kruchym spodzie 119

żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Biszkopt 81

Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka

magiczna kuchnia Kasi
Babka majonezowa 147

Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu Wykonanie: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z budyniem i musem truskawkowym 128

Składnkiki: biszkopt 2 jajka 1/3 szklanki cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa  2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru mus 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty

magiczna kuchnia Kasi
Tort z czereśniami. 196

wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami 340

garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto

Krakowskie smaki Ani
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 164

łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Kotleciki: 400g naturalnego tofu 2 marchewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 cebulki dymki 2 łyżki posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki  1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Aby przygotować salsę, wszystkie papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych

Roślinna - blog wegański
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy 212

serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ( lub więcej) Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru

Nastoletnie Wypiekanie