być też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru
Kto ugości moich gości?pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki, po odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnysmak banana i dodają ciekawego, kwaskowatego posmaku. Zapraszam do wypróbowania gotowanego serniczka bananowego :) Składniki : 100 g twarożku 1 banan 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + kropelka aromatu waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu pół szklanki jagód Wszystkie składniki oprócz jagód miksujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Pod koniec
Chocolate Muffin Blogpapryka i mozzarella. SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki 4 łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy
Kto ugości moich gości?dużych liści winogronowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki łyżka masła sól, pieprz Sos koperkowy: Około 35 g masła 2 spore łyżki mąki pszennej (ja używam ziemniaczanej) Pęczek koperku 500 ml bulionu (u mnie rosół) 100 ml śmietany 12 lub 18% Sól, pieprz Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do mielonego
Bon Appetit MałgorzatySKŁADNIKI: 8 jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki kakao sól Mąki i kakao wymieszać w misce, odstawić. Ubić pianę z solą i po trochu dodać cukier oraz rozbełtane żółtka z wodą. Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane dodawać po trochu mąki, mieszać ręcznie. Wstawić ciasto do nagrzanego
harrisapszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 jajko 2 żółtka Nadzienie: ok. 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g zimnego masła 80 g mąki 80 g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania jagodzianek Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe
Domowa Cookierenka Agidużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek Masło ucieramy z cukrem w robocie kuchennym
noteskulinarnyfigagram cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych szczypta soli nadzienie 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 30 g mielonych migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić
DefinicjaSmakusmakuje i jak można się przy tym odstresować :-) Składniki: 1,5 kg starych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej truskawki cukier biały 2 łyżki cukru trzcinowego śmietana 12% Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i przecisnąć przez praskę na puree
pieprzny smaczekKAWY"cytuje za autorką tutaj Składniki na około 30 sztuk: 125 gramów masła w temperaturze pokojowej około 215 gramów szklanki mąki pszennej około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
w mojej kuchnibiałego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić
Malinowa Kawiarenkaszklanki mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
A Ty Smakuj MnieSkładniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto
magiczna kuchnia Kasiżółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki
magiczna kuchnia Kasi