malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sos zrobiłam na ciepło, żeby wydobyć aromat z czosnku i chili, a także dlatego, że lubię leciutko zawiesisty: rozrobiłam mąkę z wodą, wrzuciłam chili, zagotowałam cały czas mieszając
Kuchnia PrezydentowejKarolka http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/ Milena http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/ Ewa http://mojetworyprzetwory.blogspot.com Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
Kuchnia Prezydentowejminut na środkowym ruszcie (tę czynność można pominąć, jednak podpieczone będą dużo smaczniejsze). Podpieczone wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 240-250°C. 3. Trzy wydrążone części (środki) ziemniaczane wrzucamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub w rękach. Dodajemy twarożek, przyprawy, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem
Kuchnia PrezydentowejZmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się podpieką, a z marynaty utworzy się aromatyczny, ciemnozłoty sos. Podawać gorące. Ja zrobiłam do tej kiełbasy marchewkowo-ziemniaczane puree i podałam z chrzanem, ćwikłą i musztardą kremską
Kuchnia Prezydentowejniedziele. Dziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników
Kuchnia Prezydentowejpół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz
Bananowe Polepołudnie. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać? :) Przepis na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe Pianka truskawkowa: 2 galaretki 2 śnieżki
My simple kitchenFrużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody
Made By Mom And Sonminut w 200 stopniach SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Frytki z cukinii z sosem czosnkowym <klik> Zobacz tez przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą <klik
Pora na pora i pomidoraszpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu
Mama Gotujemlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
wcinaj toformę 26 cm: 1000 g sera z wiaderka 120 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka nasionka z 1 laski wanilii 150 g śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 ml syropu z puszki brzoskwiń 5-6 połówek brzoskwiń z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki
My Culinary Artktóry trafił w moje podniebienie. Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki ( ja daję 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy
Kuchenne Wariacjefajnie wyszło a co najważniejsze że smakowało Składniki na ciasto biszkoptowe: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 3,5 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 banan - 1 puszka mandarynek - 2 różne smakowe galaretki Spód biszkoptowy zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie
Kuchenne Wariacjepieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr ulubionych lodów Biszkopt zaczynamy od ubijania białek z cukrem
Kuchenne Wariacje