fanów deserów bezowych dla chcących w końcu spróbować samodzielnie zrobić "tą słynną Pavlovą" :) Składniki: 150g białek (z 4 dużych lub 5 małych jajek) 200g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej (bez kopki) 2 łyżeczki octu lub 2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) 200ml śmietany 30 lub 36% lub 150g serka mascarpone z cukrem pudrem owoce sezonowe (u mnie
Mania Wypiekaniamasą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wykonanie owocowego wierzchu: Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko wymieszaj
Mania Wypiekaniafrużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody Wykonanie: Owoce umyj, wysusz i usuń pestki (ewentualne skórki). W garnuszku wymieszaj owoce wraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj
Mania Wypiekaniapieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
Mania Wypiekaniachcących zrobić deserek dla dziecka Składniki: 2 średnie jabłka 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru 3 goździki 450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego do kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy - ok. 12 łyżek do nasączenia biszkoptu) Składniki na masę: 7 żółtek
Mania Wypiekanialubiących domowe desery dla tych, którzy jeszcze nigdy nie jedli domowego budyniu dla kochających wanilię Składniki pół litra mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 4 łyżki mąki ziemniaczanej połowa laski wanilii 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobując z niej pestki. Pestki wanilii, wraz z cukrem, cukrem
Mania Wypiekaniałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka kakao Masa budyniowa 300 ml mleka 200 ml syropu różanego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą
RAROSSAmascaropne) 250 g mascarpone 180 g cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp
Kuchnia Prezydentowejgotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym jajku i ponownie w mące i smażymy na małym ogniu (nie może się przyrumienić) w głębokim tłuszczu/ zielona cebulka zielona kolendra
Kuchnia Prezydentowejzupa jest popularna oczywiście nie tylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym
Kuchnia Prezydentowejwrzenia, wlałam śmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami
Kuchnia PrezydentowejPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki
Kuchnia Prezydentowejpłyn powinien wyraźnie się zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone. Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :) Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam
Kuchnia PrezydentowejPierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta mąki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej, w zasadzie tylko dlatego, że pasowało mi to kolorystycznie. :) Pomysł okazał się niezwykle trafiony. Kluseczki wyszły nie tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie
Kuchnia Prezydentowej