czekoladą – nie jest jej dużo, ale moim zdaniem dobrze przełamuje słodycz białej czekolady. Składniki: (na 6 ciastek) 1 szklanka mąki – 3/4 szklanki mieszanki lub mąki ryżowej z łyżką skrobi ziemniaczanej + dopełnić szklankę mielonymi migdałami 2 łyżki mielonych migdałów (+1/4 szklanki wspomniana powyżej) 0,5 szklanki wiórek kokosowych (ok. 7 łyżek) 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50g czekolady białej
Fill The Bowlulubionych smaków. No, może brakuje jeszcze tylko tahini, ale na nią mam już inny, mazurkowy pomysł ; ). Składniki: Dół 1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, jaglana i 1 łyżka skrobi ziemniaczanej) 1 szklanka mielonych migdałów słodzidło (u mnie 4 łyżeczki ksylitolu, 2 łyżeczki stewii, 1 łyżka agawy) 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki skórka
Fill The Bowlsłoiczek dżemu pomarańczowego OWOCOWA ROZKOSZ KREM ANANASOWY: 2 szklanki mleka 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamonlubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki
Wanilia i KardamonMoja propozycja na jutrzejszy obiad to właśnie ziemniaczane gniazdo z farszem. Najlepiej smakuje kiedy przygotowuje się je we dwoje ;) Składniki: 70 dag ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, 0,5 kg filetów z kurczaka, 15 dag pieczarek, 2 papryki, 2 marchewki, cebula, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
ChilliJemySzybka i ciepła przekąska na podwieczorek :) Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :) Mniam :) Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą
ChilliJemyFormy wycinałam szklanką. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść łyżką, jeśli takiej nie posiadamy. Ser wymieszać z ziemniakami. Cebulę drobno pokroić i zezłocić na maśle. Po ostygnięciu dodać do ziemniaczanej masy i doprawić do smaku. Farsz wykładać na przygotowane wycięte formy i zlepiać. Wrzucać po ok 10 sztuk do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię, gotować
ChilliJemyjadłam je jeszcze w liceum na działkowym grillu. Zdecydowanie mój smak :) Smak wiosny :) Składniki: 3 jajka (temperatura pokojowa) 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka
ChilliJemysosie śmietanowo koperkowym to alternatywa dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnie podana rybą z patelni. Zdrowym dodatkiem do naszej rybki są frytki prosto z pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :) Składniki: 5 dużych płatów ryby morskiej duży pęczek koperku 300ml śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz 2 duże
ChilliJemySkładniki: 1 kg twarogu 20 dag masła 25 dag cukru(próbować do smaku) 4 jaja L (w temperaturze pokojowej) 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat rumowy łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, aby tworzyło gładką masę. Dodać po jednym żółtku (białka wlać do oddzielnej miseczki
ChilliJemysojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam
ChilliJemydorosłego, ale i przede wszystkim dziecko do spróbowania i rozkochania w sobie tych placuszków. Polecam :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 banany jajko 16g cukru waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu) Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli
ChilliJemydrugie śniadanie. Możemy dodać oczywiście więcej cukru, jeżeli nie lubimy delikatnej goryczki pomarańczy. Składniki: 4 duże pomarańcze 3 łyżki cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wyciskamy sok z 4-5 pomarańczy tak aby wyszło nam ok 600ml soku pomarańczowego. Sok wlewamy do rondelka i delikatnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odlewając około 1/3 szklanki soku
ChilliJemywiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki i kroimy w dość drobną kostkę. Przekładamy
Kuchenna KontrrewolucyaSzczególnie zalecana jest cukrzykom, ze względu na zdolności obniżania cukru we krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej
Kuchenna Kontrrewolucya