Młode ziemniaczki dostępne już w sklepach i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane... 1 kg ziemniaków 2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniemiękkiego masła 40 g cukru pudru 40 g mąki 1 białko 1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru
Symfonia smakowaserkowa- czego chcieć więcej? A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;> Polecam bardzo;) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować
Krakowskie smaki Anisobie delikatny deser o niecodziennym smaku, bez zbędnego dodatku cukru i sztucznych barwników. Idealnie sprawdza się jako dodatek do lodów i deserów :) Składniki : 1 banan 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka dodatkowo: orzechy i plasterki bananów Odlać 1/3 szklanki mleka, dodać kawałki banana i mąkę. Zmiksować na gładko. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka
Chocolate Muffin Blogspokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej wystarczy. Propozycja w sam raz na D zień Dziecka :) Ciasto kruche: (12 tarteletek) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Tarteletki delikatnie wysmarować masłem . Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło
Delicious Titbitszielonym groszkiem Soda bread z rodzynkami i migdałami Ryż z mleczkiem kokosowym i łososiem, fasolka szparagowa curry z kurczakiem, ciecierzycą i kalafiorem; ryż jaśminowy gofry ziemniaczane, z jajkiem sadzonym
More food, love and dreamsSkładniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi
KreatywnePinywedług autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek
kgwjanczewoPolecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem
Mango PapajaPodany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 250 g masła wanilia pół opakowania małych bezów Wykonanie: Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić
Malinowe Pocałunkiproste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć
Kulinarna Patilogianaleśników, ale na prawdę warto, chociażby dla tych wszystkich cudownych właściwości samej kaszy jaglanej. Gorąco polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż
Kto ugości moich gości?850ml 2 galaretki brzoskwiniowe Krem czekoladowy: 350g Nutelli 3 czekoladowe wafelki (użyłam Prince Polo standardowej wielkości, nie XL) Krem budyniowy: 750ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 150g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze) Krem budyniowy
Mała CukierenkaSkładniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 50 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao. krem: 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 2-3 łyżki kremu mleczny migdał Karmello , 1/2 łyżeczki kakao, 1 banan. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
Aga w kuchnidegustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser. Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki
Szefowa kuchni